Haberler

Öğrencilerin 'Mastitis Hastalığı' Projesine Onay

Güncelleme:
Abone Ol

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından hazırlanan hayvancılığa yönelik proje, TAGEM tarafından kabul edildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Veteriner Fakültesi tarafından hazırlanan 'Sivas İlinde Süt Sığırcılık İşletmelerinde Subklinik Mastitis Hastalığından Kaynaklanan Ekonomik Kayıpların Belirlenmesi" projesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından kabul edildi.

CÜ Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hakan Murat, Yrd. Doç. Dr. Murat Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Recep Kalın tarafından hazırlanan ineklerde süt kayıplarına yol açan mastitis hastalığı ile ilgili projen TAGEM tarafından kabul edildi. Hayvancılık Ekonomisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Murat, 20 aylık projede 12 ay saha incelemesi yapılacağını belirterek, 198 bin lira bütçe ayrıldığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Murat, "Süt sığır işlemlerinde mastitis hastalığı ekonomik kaybı çok yüksek bir meme hastalığıdır. Sivas'ta da yetiştiricilerin 'baş belası' dediği bir hastalık. Hem süt verimliliği hem ekonomik kayıpları yönünden yetiştiricileri zorlayan bir hastalık. Bizim bu projedeki amacımız sadece mastitis hastalığı değil aynı zamanda bu hastalığı hangi etken meydana getiriyor. Bu etkene hangi antibiyotikler etkili oluyor gibi durumları tespit ederek hastalığın önlenmesinde hızlı bir yol almaktır. Bu çalışma kapsamında Sivas'ta serbest çalışan veteriner arkadaşlar ve üreticilerle görüşeceğiz ve sonuçları da kendileriyle paylaşacağız. Proje sonunda hem Sivas hem de ülkemizde ekonomisine her bir litre sağlıklı sütü kazandırma yolunu ve yöntemini tespit etmiş olacağız" dedi.

GİZLİ MASTİTİS TESPİT EDİLECEK

Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Yüksel ise mastitisin görülebilen ve gizli olmak üzere iki şekilde ortaya çıktığını dile getirerek, "Biz bu çalışmada gizli olan mastitis hastalığını tespit etmeye ve bununla ilgili analizler yapmaya çalışacağız. Bu hastalık sadece ilimizin ya da ülkemizin değil tüm dünyanın muzdarip olduğu bir hastalıktır. Subklinik mastitis hastalığının hem bölgedeki yaygınlığını tespit edeceğiz hem de bu konuda bir farkındalık oluşturmaya çalışacağız. Yetiştiricilerimizin bu hastalıktan haberleri yok. Süt sağılabilir ve içerisinde bir bozukluk yoksa süte temiz diyorlar. Fakat durum bu şekilde değildir. Mastitisten çok büyük ekonomik kayıpları oluyor. Bu hastalık sütün kalitesini de etkiliyor. AB ve ABD'de sütün kalitesine göre prim veriliyor. Sütün kalitesi arttığında hem yetiştirici yüksek prim alacak hem de tüketici kaliteli süt tüketmiş olacak" diye konuştu.

TÜM ÜLKEDE UYGULANABİLİR

Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Kalın da, "Mastitis'e neden olan etkenler üzerine iyi bir ekiple, iyi bir bütçeyle aklınıza gelebilecek her türlü antibiyotiği çalışıp en iyi sonucu alıp, sorunu hızlı ve etkili bir şekilde çözeceğiz. Bu çalışma Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. Bakanlık bu çalışmada ortaya çıkacak veriler doğrultusunda bölge bölge, il il ülke genelinde bu projeyi uygulayacaktır. Bu proje Türkiye'de bir ilke de imza atacaktır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Murat Yüksel Hakan Murat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title