Haberler

Çubuk'ta Türkmen Düğünlerinin Vazgeçilmezi Homaça ve Tokaşa

Abone Ol

Ankara'nın Çubuk ilçesinde Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi olan ve adıyla da ünlenen geleneksel et yemeği Homaca'dan asırlar boyu vazgeçilmiyor.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde Türkmen düğünlerinin vazgeçilmezi olan ve adıyla da ünlenen geleneksel et yemeği Homaca'dan asırlar boyu vazgeçilmiyor. İlçedeki düğünlerin vazgeçilmezi 'Tokaşı' olarak bilinen yoğurt çorbasını ise 15 yıldır 68 yaşıdaki Ayşe Aktepe yapıp, misafirlere sunuyor. Türkmen düğünlerde geleneksel bir et yemeği olan homaça, sadece etten yapılıyor. Çubuk'ta yapılan düğünler öncesi yaklaşık 2 danadan elde edilen kemiksiz 500 kilo et, bir gün öncesinden dinlendirilip bekletiliyor. 2 gün süren düğün boyunca pişirilen Homaça, gelen yaklaşık 3 bin kişiye ikram ediliyor. Mesleğini 45 yıldır severek yaptığını belirten aşçı Hacı Ali Keskin, "Homaça yemeğinin tarihi çok eskiye dayanıyor. Bu yemek, atalarımız zamanında pişiriliyordu. Biz de halen bu geleneği düğünlerimizde devam ettiriyoruz. Gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Homaça ile bilikte pişirilen emeklerimizi misafirler severek yer, duasını eder ve tadı damaklarda kalır. O tadı her zaman aradıkları için dört gözle bir düğün olmasını bekler. Düğünlerimizin vazgeçilmezi olan et yemeğimiz Homaça, umarım uzun yıllar ikram edilmeye devam eder" dedi. Aynı zamanda düğünlerde misafirlere Homaça, çorba, yemek, salata ve hoşaf da sunuluyor.

ÇORBACI AYŞE AKTEPE

Çubuk'ta Türkmen düğünlerinin yine vazgeçilmezi olan 'tokaşı' (yoğurt çorbası) 15 yıldır 68 yaşındaki Ayşe Aktepe tarafından hazırlanıp, sunuluyor. Eşini 38 yıl önce mide kansernden kaybeden 3 çocuk annesi Aktepe, bir gün öncesinden dinlendirip hazırladığı Türkmen düğün çorbasını odun ateşinde 2 gün süreyle karıştırıyor. Çorbanın tüm malzemesini ve hazırlanışını kendisi yapan Aktepe, "Çorba malzemesini bir gün önceden hazırlayıp, dinlendirince damakta güzel bir tat bırakıyor. Düğün günü odun ateşinde sürekli karıştırıp, başından ayrılmıyorum. Çorbayı karıştırmazsan kesilir, tadı bozulur. Aslında çok meşakkatli bir iş, ama içenlerin memnuniyeti beni çok mutlu ediyor. Ömrüm yettiğince bu işi yapıp, evime maddi kazanç oluyor" dedi. İçerisinde un, yumurta, yoğurt, yarma ve su bulunan Türkmen düğün çorbası, bir gün öncesinden hazırlanıp, dinlendikten sonra odun ateşinde pişiriliyor. Üzerine salçalı sos ve nane döküldükten sonra davetlilerin masasına sunuluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Keskin Aktepe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title