Çukurova Kitap Fuarı'nda Orhan Kemal Anılacak
Adana'da, bu yıl 14-19 Ocak tarihleri arasında organize edilen 7'nci Çukurova Kitap Fuarı'nda Türk edebiyatının Adanalı ustası Orhan Kemal, doğumunun 100'üncü yılında çeşitli etkinlikle anılacak.
Adana'da, bu yıl 14-19 Ocak tarihleri arasında organize edilen 7'nci Çukurova Kitap Fuarı'nda Türk edebiyatının Adanalı ustası Orhan Kemal, doğumunun 100'üncü yılında çeşitli etkinlikle anılacak. Fuara 235 yayınevi ve sivil toplum örgütü, 300 yazar katılacak ve 60 kültür etkinliği gerçekleştirilecek.
Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki 6 gün açık kalacak 7'nci Çukurova Kitap Fuarı'nın tanıtım toplantısı Seyhan Otel'de yapıldı. Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğinde düzenlenen fuarla ilgili bilgi veren TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, Orhan Kemal'i doğumunun 100'üncü yılı nedeniyle bir dizi söyleşi, panel ve sergi ile anacaklarını belirtti. Cemran Öder, ' Orhan Kemal 100 Yaşında Sempozyumu' kapsamında 'Yaşamı ve Eserleri ile Orhan Kemal', ' Orhan Kemal ve İzleri', 'Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal', 'Türkiye Yazarlar Sendikası'nın Anıt Yazarı Orhan Kemal 100 Yaşında' ve 'Çukurova'dan Bir Orhan Kemal Geçti' başlıkları altında paneller düzenleneceğini duyurdu. Öder, fuarın ilk günü yapılacak sempozyumda Doğan Hızlan, Işık Öğütçü, Ahmet Ümit, Ercan Kesal, Turhan Günay, Haydar Ergülen, Nebil Özgentürk, Caner Cindoruk, Zafer Doruk, Bedri Aydoğan, Tahir Şilkan, Güney Özkılınç, Ali Ozanemre, Orhan Özdemir, Selamet Bağcı, Arslan Bayır, Bekir Dağsever, Hasan Hüseyin Çabuk ve Veli Cuma'nın konuşmalar yapacağını söyledi.
300 YAZAR ADANA'YA GELİYOR
Fuarda söyleşi, şiir dinletisi, panel ve çocuk etkinliklerinin yanında imza günleri gerçekleştirileceğini kaydeden Öder, etkinlik süresince Doğan Hızlan, Ayşe Kulin, Canan Tan, Mustafa Balbal, Can Dündar, Gülten Dayıoğlu, Ahmet Ümit, İpek Ongun, Yekta Kopan, Haydar Ergülen, Ercan Kesal, Nebil Özgentürk gibi çok değerli yazar ve şairin konuk olacağını bildirdi. Öder, 300 yazarın okurlarıyla bulaşacağı fuarın ilk 5 günde saat 10.000-20.30 arasında açık kalacağını, son gün saat 19.00'da biteceğini sözlerine ekledi.
'UÇURUM' OKURLA BULUŞUYOR
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde doğan Orhan Kemal'in eserlerinin dünya çapında tanındığını ve bir çok dile çevrildiğini, memleketinde anılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti. Metin Celal, bu yılki fuarda Orhan Kemal'in bir dergide tefrika halinde yayınlanan eseri Uçurum'un okurlarla buluşacağını müjdeledi. Metin Celal, Uçurum'u derleyen Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü'ye çabasından dolayı teşekkür etti.
GEÇEN YIL 47 BİN 352 ÇEŞİT KİTAP YAYINLANDI
Geçen yıl ülke çapında 47 bin 352 çeşit kitap yayınlandığını, bin 732 yayıncı kuruluşun 536 milyon 259 bin 40 kitap bastığını belirten Celal, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre ülke nüfusumuz 75 milyon 627 bin kişi. Buna göre ülkemizde kişi başına 7.1 kitap düştüğünü görüyoruz. UNESCO'nun 2012 verileri göre de Türkiye, 42 bin 337 çeşit kitapla, dünyanın kitap üreten en büyük 13'üncü ülkesidir. Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin araştırmasına göre de 1 milyar 682 milyon euro ciro ile dünyanın en büyük 13'üncü yayıncılık sektörüyüz" dedi. Toplumda 'Türkiye'de kitap okunmaz' diye bir algı oluştuğunu ancak yer yüzündeki 172 ülke arasında 13'üncü sırada yer almanın da dikkate değer olduğunu vurgulayan Celal, önümüzdeki yıl ilk 10'a girme inancını taşıdığını söyledi.
KİTAP ÇEŞİDİNDE REKOR ARTIŞ
Her yıl çocukların çok kitap okuduğuna dair değerlendirmeler yapıldığını, Yayıncılar Federasyonu'nun bandrol dağıtmasıyla bunun ölçülebildiğini duyuran Celal, şunları söyledi:
"Geçen yıl çocuk ve ilk gençlik yayınlarının payının yüzde 11.7 olduğu saptandı. Bu yayınlar, edebiyattan, incelemeden ve dini kitaplardan önce geliyor. Bu da çocukların çok okuduğu tezimizi net olarak kanıtlayan rakam olarak görünüyor. Çocuk ve ilk gençlik, inanç ve edebiyat kitapları 60'ar milyonla Türkiye'nin kültür yapısını oluşturuyor. Geçen yıl üretilen kitap sayısında yüzde 2-3'lük düşüşten söz etmiştik. 2013'te siyasi ortamın gerginliği ve ekonomik sıkıntılara rağmen ilginç bir şekilde kitap çeşidinde yüzde 11.6, üretilen kitap adedinde yüzde 12'lik artış kaydetmişiz. Normalde yüzde artışlar, yüzde 4-5 civarında gerçekleşiyordu. Ama 2013'te bir anlamda patlama da olmuş diyebiliriz."
FUARLARIN ADANA'YA GETİRİSİ
TÜYAP Adana Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise 2013'teki fuarlara 800 firmanın katıldığını, 185 bini yabancı toplam 520 bin ziyaretçi geldiğini vurguladı. Ersözlü, bu kişilerin kent ekonomisine yaklaşık 148 milyon lira para bıraktığını, fuarlarda ticaret hacminin yaklaşık 200 milyon dolar olarak ölçüldüğünü, 2014'te 550 bin ziyaretçi hedeflediklerini aktardı. - Adana