Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'te
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld, Türkiye'nin reform süreci içinde bulunduğunu söyledi.
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld, Türkiye'nin reform süreci içinde bulunduğunu belirterek, "Reform süreci içerisinde biz de Türkiye'yi güçlü bir şekilde destekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül ile İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, iki ülke Dışişleri Bakanlarının Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi'ni imzalamasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Reinfeldt, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda en üst düzeyde seyrettiğini, ticari ilişkileri daha da güçlendirme yönünde istekleri olduğunu belirtti.
İmzalanan stratejik ortaklık belgesiyle ülkeler arasında daha derin işbirliği kurulması yolunda adım atıldığını kaydeden Reinfeldt, "İsveç, Türkiye'nin AB üyeliğini tamamen desteklemektedir. Türkiye'nin üyeliğinin stratejik ve ekonomik değerinin bugün her dönemden fazla olduğuna inanıyoruz" dedi.
Reinfeldt, Türkiye'de AB sürecindeki reformlar ve yeni anayasa çalışmalarıyla özgürlüklerin artacağını ifade etti.
Kıbrıs konusundaki yeni durumun da görüşmelerde ele alındığını dile getiren Reinfeldt, yeni dönemde görüşmeleri başlatma ve birleşme yönünde yeni fırsatlar olduğunu vurguladı.
Reinfeldt, Türkiye'nin Suriye konusundaki çabalarını da olumlu karşıladıklarını belirterek, şiddetin sona ermesini istediklerini söyledi.
-" Türkiye'de azınlık hakları konusunda ilerlemeler var"-
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Avrupa'da yabancı düşmanlığının arttığı anımsatılarak, önlemler almayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine,
"Yabancı düşmanlığının Avrupa'da yükselmekte olduğunu kabul ediyorum. İsveç'te bundan etkilenmekte. Tabii ki bence bu sıkıntıya verilecek basit bir yanıt yok" dedi.
Reinfeldt, İsveç toplumunun bütünleştirici ve açık bir toplum olma yolunda çalıştığına işaret ederek, farklı inançlardan gelen insanların bir arada tolerans kültürü yaratmaya çalıştıklarını söyledi.
İsveç'te birçok etnik gruptan, dinden gelen insanların karşılıklı saygı içerisinde toplum içerisinde yaşadıklarını belirten Reinfeld, "İsveç'in çok etnik kökenli, çok kültürlü bir toplum olduğunu söyleyebiliriz. Ama tabii ki aramızda bunu sorgulayanlar da var. Biz mümkün olduğu kadar açık toplum yapımızı güçlü bir şekilde desteklemek istiyoruz. Bu çok etnik kökenli, çok kültürlü yaşam tarzını destekliyoruz. Tabii ki gelecekte de önümüze bununla ilgili bazı sıkıntılar çıkabilir ama bu soruna çok basit bir yanıt yok" diye konuştu.
Reinfeldt, " Türkiye'nin insan hakları konusundaki reformları yeterli bir hızla sürdürüp sürdürmediği" sorusuna "Şu anda özellikle azınlık hakları konusunda ilerlemeler var. Türkiye'de Kürt meselesi konusunda yıllardan bu yana süregelen bir durum var. Şimdi de Anayasa'nın değişikliği Türkiye'de gündemde" cevabını verdi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün heyetinde bulunan parlamenterler ile dün bu konuyu görüştüklerini söyleyen Reinfeldt, "Anayasa'da da değişmesi gereken yerler olduğu dile getirildi ve basın özgürlüğü konusuna biraz daha fazla eğilinmesi gerekiyor. Bugün terör suçlaması ile cezaevinde tutulan gazeteciler var Türkiye'de ve 4. Yargı Paketi'nin de hükümet tarafından kabul edildiğini biliyoruz. Terörizmin tanımını da bu daraltacak. Sadece tabii ki mevzuat değil mesele. Bunun bağımsız mahkemeler tarafından nasıl yorumlanıp, nasıl uygulanacağı da mesele" değerlendirmesinde bulundu.
Reinfeldt, kendisinin tamamı ile Cumhurbaşkanı Gül'ün ortaya koyduğu tanımlamaya katıldığının altını çizerek, "Bu reform sürecidir ve reform süreci içerisinde biz de Türkiye'yi güçlü bir şekilde destekliyoruz" dedi.
Reinfeldt'e bir gazeteci çözüm sürecinin Türkiye'de işlediğini hatırlatarak,
"AB ve İsveç, Türkiye'yi terörle mücadelede yalnız bırakmadı mı- Bu konuda kendinizi hiç eleştirmiyor musunuz- Bu yeni süreçte Türkiye ile terörizm konusunda, PKK'nın Avrupa'daki aktiviteleri konusunda nasıl bir işbirliğine gideceksiniz" sorusunu yöneltti. Uzun vadedeki tek çözümün kapsayıcı ve güvenli bir toplum oluşturabilmek olduğunun altını çizen Reinfeldt, "Bir tarafta siz terörizmle mücadele etmek, savaşmak durumundasınız ama diğer tarafta toplumu daha kapsayıcı bir hale getirmeniz lazım. Azınlıkları dışlamamanız lazım. Farklı düşünce ve inanca sahip kişileri dışlamamanız lazım. Bu bir denge meselesi. Bu hem İsveç için denge meselesi hem Türkiye için denge meselesi" ifadelerini kullandı. Bu iki yolun da aynı anda gitmesi gerektiğine inandığını söyleyen Reinfeldt, Türkiye de aynı şeyi yaptığında Türkiye'yi desteklediklerini bildirdi.
Muhabir: Eda Ünlü Özen-Yusuf Çelebi
Yayıncı: Selçuk Aval - STOCKHOLM