Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsen: Osmanlı Başlangıçta Avrupa Devleti Olarak Kuruldu
Samsun'da '8'inci Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırma Kongresi'ne katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.Dr. Mustafa İsen, Osmanlı Devleti'nin başlangıçta Avrupa ve Balkan devleti olarak kurulduğunu belirterek, "Balkanlara geçişimizin bu 660'ıncı yılıdır.
Samsun'da '8'inci Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırma Kongresi'ne katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.Dr. Mustafa İsen, Osmanlı Devleti'nin başlangıçta Avrupa ve Balkan devleti olarak kurulduğunu belirterek, "Balkanlara geçişimizin bu 660'ıncı yılıdır. Yani 660 yıldan beri bu kalıcı ilişkiler çerçevesinde devam eden bir alaka var" dedi.
Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği tarafından DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü Konferans salonunda '8'inci Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi' düzenlendi. Kongreye Katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, yaptığı konuşmada ailesinin 1881 yılında Kuzey Bulgaristan'dan Sakarya'ya göç ettiklerini 4üncü kuşaktan muhacir olduğunu hatırlatarak, "Osmanlı Devleti başlangıçta bir Avrupa ve Balkan devletiydi. Balkanlara geçişimizin bu 660'ıncı yılıdır. Yani 660 yıldan beri bu kalıcı ilişkiler çerçevesinde devam eden bir alaka var" dedi.
1354 yılından sonra bütün bir bölgenin Osmanlı coğrafyası haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa İsen, "Çok kısa bir süre içersinde Balkanların büyük bir bölümü fethedildi. Osmanlı Devleti başlangıçta bir Avrupa devleti olarak kurulmuştu. Osmanlı Devleti'nin protokolüne bakıldığında çok kolaylıkla görülür. Rumeli Beylerbeyi protokol bakımından Anadolu Beylerbeyi'nin önündedir. Osmanlı Devleti başlangıçta bir Avrupa devleti, bir Balkan devletiydi. Ancak Yavuz Sultan Selim'in devrinden sonra seferlerin mecrası biraz doğuya doğru yönlenmiş. Ondan sonra Anadolu daha büyük bir önem kazanmıştır. Osmanlı Devleti 2 kanattan meydana geliyordu. Bunlardan birisi Rumeli, diğeri de Anadolu'dur. Rumeli'nin özellikle kendi tanımına göre Tuna'nın güneyinde kalan bölümü hiçbir zaman elden çıkabileceği hiçbir Osmanlı vatandaşının aklından ve hayalinden geçmeyecek bir şeydi" diye konuştu.
Göçlerle birlikte büyük bir kültürün geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa İsen şöyle devam etti:
"Bu kültürlerin kaynaşmasından yeni bir sinerji ortaya çıkıyor. Bu konumdaki şehirler Türkiye'yi biraz omuzlamış ve lokomotif yapmış şehirlerdir. Onun için eminim ki siz sıfırdan başlayarak önce kendi konumunuzu geliştirecek, kendi konumunuz ile birlikte bulunduğunuz bölgeyi geliştirecek oradan ülkeyi geliştirecek ve Türkiye'nin önünü açacak çok güzel çalışmalar yaptınız. Sizin bu şehir için ne kadar artı değer üreten bir topluluk olduğunuzu biliyorum. Ama daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, daya iyi şeyler yapacağız, örnek olacağız ve bütün bunları yaptığımız zaman da hem kendimiz mutlu olacağız, hem de çevremizi mutlu edeceğiz. Bu gayret ve yaklaşım içersinde devam edersek hiç kuşku duymayın ki, yarın elbet bizimdir."
Kongreye Prof. Dr. Mustafa İsen'in yanı sıra, Kosova Büyükelçisi Avni Spahiu, Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Ümit İşler, Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, ilçe belediye başkanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda mübadil katıldı. Kongrenin yarın yapılacak oturumla sona ereceği bildirildi. - Samsun