Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un konuşması Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç: "Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa, 15'i bakıyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un konuşması Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç:
"Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa, 15'i bakıyor. Kimi berberler odası, kimi lokantacılar odası, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim. 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' Türkiye'ye özgü bir modelle inşallah yapılacak"
"TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sözleri hala tartışılıyor ve tartışılacak güncel bir konu. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın bu konuda söyledikleri ortada, net. Yeni anayasada laiklik ilkesi olacak"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa, 15'i bakıyor. Kimi berberler odası, kimi lokantacılar odası, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim. 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' Türkiye'ye özgü bir modelle inşallah yapılacak." dedi.
Malkoç, Karabük Üniversitesince organize edilen "Kariyer Zirvesi" kapsamında, "2023 Vizyonunda Türkiye'nin Anayasal Süreci ve Gençliğe Etkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 1980 darbe dönemini ve o şartlar altında yapılan anayasanın sakat doğduğunu örneklerle anlattı.
Yeni anayasanın 78 milyonun paydaşlığında yapılacağını belirten Malkoç, ülkenin hedefleri doğrultusunda anayasada olması gerekenleri detaylarıyla aktardı.
"Bu anayasanın ruhu bozuk"
1982 Anayasası'nda 17 defa değişiklik yapıldığını ancak yetmediğini ifade eden Malkoç, "Şöyle düşünün arkadaşlar, kötü ruhlu bir varlık, yaratık var. Ruhu kararmış davranışları bozuk. Siz alıyorsunuz buna estetik ameliyat yapıyorsunuz. Bu anayasanın ruhu bozuk. Kökü bozuk, o yüzden tümden değiştirmeniz lazım." diye konuştu.
Hangi hükümet modelinin olacağı konusunda yeni anayasada çok tartışma yaşandığını vurgulayan Şeref Malkoç, tercihinin başkanlık sisteminden yana olduğunu ve başkanlık sisteminin getireceği artıları katılımcılara anlattı.
Koalisyon hükümetleri kurulurken oynanan oyunları anımsatarak, hiçbirinin uzun ömürlü olamadığını kaydeden Malkoç, geçmişteki Cumhurbaşkanı seçilme süreçlerinde de yaşanan sıkıntılara değindi.
"Bizim üzerinde çalıştığımız sistem Türkiye'ye özgü"
Katılımcıların sorunlarını da yanıtlayan Şeref Malkoç, başkanlık sistemi konusunda gelen bir soruya, "Yarı başkanlık Fransa, başkanlık sistemi ise Amerika ve Meksika gibi ülkelerde var. Bizim üzerinde çalıştığımız sistem Türkiye'ye özgü. 'Başkanlık' demeyelim ona. Cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa, 15'i bakıyor. Kimi berberler odası, kimi lokantacılar odası, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim. 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' Türkiye'ye özgü bir modelle inşallah yapılacak." karşılığını verdi.
Avrupa'da kraliçe ve kralların bulunması nedeniyle başkanlık sistemlerinin olmadığına değinen Malkoç, hakanlar, sultanlar, padişahlar olan Türk geleneğinin başkanlık sistemine daha uygun şartları taşıdığını bildirdi.
"Yeni Anayasa'da terörle mücadele konusunda neler olacak" yönündeki soru üzerine Malkoç, "Anayasalar kalıcı belgelerdir. Günlük olaylardan fazla etkilenmemesi gerekir. Bakın şu anda Türkiye terörle, paralel yapıyla mücadele ediyor. Biz yapacağımız anayasayı terörle yada paralel yapıyla mücadeleden etkilenip yaparsak, eksik yaparız." değerlendirmesinde bulundu.
"Yeni Anayasa'da laiklik ilkesi olacak"
"Dini yüzde 90'ından fazlası Müslüman olan bir ülkenin anayasasında 'din' belirtilmesinin zararı nedir?" sorusuna Şeref Malkoç, şu yanıtı verdi:
"TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sözleri hala tartışılıyor ve tartışılacak güncel bir konu. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın bu konuda söyledikleri ortada, net. Yeni anayasada laiklik ilkesi olacak."
Laiklik altında geçmişte yapılan zulümleri katılımcılara örneklerle anlatan Malkoç, "Anayasanın laiklik ilkesini Anayasa Mahkemesi 'yeni bir din' diye yorumladı. 'İslam düşmanlığı' diye yorumladı. Yüzde 99'u Müslüman olan bu ülkede Anayasa Mahkemesi Müslümanlığı 'tehlike' olarak yorumluyor ve laiklik adına Müslümanlık için yapılacak her şeyi ortadan kaldırmaya kalkıyor. Buna hiçbir vicdan tahammül edemez. Zaten buna 'militan laiklik' diyorlardı. Allah'a çok şükür militanlık da kalktı gitti. Kimsenin endişesi olmasın, anayasada laiklikte olsa hak ve özgürlükler kamil manada bu ülkede işleyecek." diye konuştu.
"Okuyun, kafa yorun"
Anayasa konusunun ağır olduğuna vurgu yapan Malkoç, "Gençler televizyonda dizi izlemek daha kolaydır. Telefonda veya bilgisayarda oyun oynamak daha zevkli daha kolaydır. Oralara ayırdığınız zamanın bir bölümünü buna ayırın. Okuyun, kafa yorun." diye seslendi.
Müslüman ülkelerin içinde bulunduğu bu durumun vebalinin Batılılar olduğunu savunan Malkoç, Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada bulunduğunu, son yıllardaki çalışmalarla lider bir ülke durumuna geldiğini kaydetti.
Yarın tamamlanacak zirvenin ilk günü, Genç Memur Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanı İsmail Emrah Karayel ve Genç ASKON Genel Başkanı Harun Raşit Çelikoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı, "Gençlik ve Sivil Toplum" oturumuyla sona erdi.