Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Senkronize bir sisteme böylece gireceğiz çünkü bu istikrarı ve güveni getiriyor, bizim buna ihtiyacımız var. Bizim eksik de olsa şu 14 yıl içerisindeki en önemli sihir kavramlarımız istikrar ve güvendir ve 'biz bu istikrar ve güveni kaybetmemeliyiz' diyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Senkronize bir sisteme böylece gireceğiz çünkü bu istikrarı ve güveni getiriyor, bizim buna ihtiyacımız var. Bizim eksik de olsa şu 14 yıl içerisindeki en önemli sihir kavramlarımız istikrar ve güvendir ve 'biz bu istikrar ve güveni kaybetmemeliyiz' diyorum." dedi.

Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı ve değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin 5 yılda bir, birlikte yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinden önceki dönemde cumhurbaşkanı görev süresinin 7 yıl olduğunu, 10 Ağustos 2014 seçimleriyle beraber 5 yıl olarak belirlendiğini ifade etti.

Milletvekilliği görev süresinin 5 yıl olduğunu onun da daha sonra 4'e indirildiğini söyleyen Erdoğan, "Halbuki dört yıllık süreç bir ülkenin yönetimi için istikrarı getirmez. Şimdi o da beş yıl olacak başkanlık seçimi de beş yıl olacak. Böylece şu anda biz bileceğiz ki beş yıl sonra şu gün bu ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçimi olacak. Senkronize bir sisteme böylece gireceğiz çünkü bu istikrarı ve güveni getiriyor, bizim buna ihtiyacımız var. Bizim eksik de olsa şu 14 yıl içerisindeki en önemli sihir kavramlarımız istikrar ve güvendir ve 'biz bu istikrar ve güveni kaybetmemeliyiz' diyorum." diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin bir diğer maddesinin, Meclis'in Bakanlar Kurulu'na Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi verebilmesinin iptal edilmesi olduğunu anlatan Erdoğan, "Güven oylaması ne oluyor? O da kaldırılıyor, niye? Çünkü güven oylaması hakkı millet diyor ki 'Benimdir.' Beş yılda bir gerçek güven oylamasını o yapacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, güven oylaması gibi gensorunun da kaldırılacağı yönündeki ifadesi üzerine, "Bunu biraz Meclis'in önünü tıkayan ve bloke eden bir şey olarak mı görüyorsunuz?" sorusuna, konunun çok fazla suistimal edildiği yanıtını verdi.

Şu ana kadar 484 gensoru verildiğini anımsatan Erdoğan, "Biliyorlar ki bu gensoruyu verenler, 'Buradan ben bir netice alamayacağım' ama bunu bildiği halde bu gensoruyu veriyor, niye biliyor musunuz? Meclis'teki çalışmayı tıkamak için." şeklinde konuştu.

"Başaramadılar ama zaman kaybına uğradık"

Bugüne kadar verilen gensorulardan yalnızca dördünün kabul edildiğini, 480'inin reddedildiğini belirten Erdoğan, "Niye parlamentoyu tıkıyorsun kardeşim? Biz bu ülkenin evlatları değil miyiz, bu ülkenin parlamentosu değil mi bu parlamento? Niye hızımızı kesiyorsun? İhtiyacımız var, çok çalışmamız lazım, çok gayret etmemiz lazım, bu ülkenin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması için bizim sıçrama yapmamız lazım ama ne yazık ki işleri güçleri hep gensorularla ön tıkamak oldu. Başaramadılar ama zaman kaybına uğradık." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gensoru uygulamasının kaldırılmasının yanı sıra Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla Meclis'in bilgi edinme ve denetleme yetkisinin güçlendirildiğini vurgulayarak, "Bunu bu şekilde yapacaksın, hangi bakanla ilgili yapacaksan yazılı, bunu kendisine bildireceksin o da size yazılı olarak cevabını verecek." dedi.

Cumhurbaşkanının görev süresinin beş yıl olacağını ve bir kişinin en fazla iki defa seçilebileceğini söyleyen Erdoğan, "Üçüncü yok, bu iki olmayabilir, bir olur o ayrı mesele. Mesele nerede? Millette, millet kararı nasıl verirse bu öyle devam edecektir." ifadesini kullandı.

Yeni değişiklikle 100 bin seçmenin seçim zamanında bir cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğini anlatan Erdoğan, "Bu da millete verilen önemin, güvenin en önemli değişiklik maddelerinden bir tanesi ama 100 bin seçmen olacak." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim kanunda bir değişikliğe ihtiyaç olup olmadığına yönelik bir soru üzerine, "Bunda onlar yok ama bundan sonraki süreçte yani seçim kanunuyla ilgili değişiklikler parlamento içerisinde böyle bir uzlaşma temenni ederiz ki sağlanır bu uzlaşmayla birlikte seçim yasasında da değişikliklerin yapılması bana göre gereklidir ama şu anda gelende ne yazık ki bunlar gündeme gelemedi ve buna da zaten pek yaklaşılmadı." yanıtını verdi.

Anayasa değişikliğinde bir diğer maddenin de cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkilerinin birleştirilmesine ilişkin olduğunu söyleyen Erdoğan, "Anamuhalefetin başındaki zat ne diyor, 'Başbakan başka partiden cumhurbaşkanı başka partiden bunlar hep kavga edecek' şimdi onu kalkıp da bu sistemle niye bağdaştırıyorsun?" dedi.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuya açıklık getirdiği ve "Meclis'te çoğunluğu olan partiyle cumhurbaşkanı farklı tandanslardan gelen insanlar olursa bir çatışma, bir görüş ayrılığı olabilir diye galiba onu tashih etti açıklamasında." şeklindeki ifade üzerine, "Onu tashih de etse kendini kurtaramaz, niye? Çünkü her geçen gün bakıyorsunuz adeta bir yalan makinesi üretim yapıyor, böyle şey var." karşılığını verdi.

Kendisinin ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, aynı ekolden geldikleri başbakanlarla uyum içerisinde çalıştıklarını anımsatan Erdoğan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile aynı uyumu yakalayamadıklarını, atamalarda sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

"Benim milletimin bunu görmesi lazım." diyerek üzerinde 10. Cumhurbaşkanı Sezer ile merhum Başbakan Bülent Ecevit'in bulunduğu ve "İşte kavga, işte fatura" başlığını taşıyan gazete kupürünü gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa kitapçığının fırlatılması, halbuki bu iki zat aynı ekolden gelmişlerdi. Bakın faturası ne? Faturası şu, 'Kavga ülkeye pahalıya patladı, birkaç saat içinde Merkez Bankasından yaklaşık 5 milyar dolar çekildi, borsa çöktü, faizler fırladı' buyur, 2001." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası seçim sonuçlarında farklı görüşlere sahip cumhurbaşkanı ve Meclis yapısının ortaya çıkması ihtimali hatırlatılarak, "Fesih yetkisi var ya bu fesih yetkisi mi kullanılır, yoksa başka bir yöntem mi?" şeklindeki soru üzerine, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanının fesih yetkisi yok. Saf tipler var, televizyonlara çıkıyorlar, bazıları sosyal medyada diyor ki 'Cumhurbaşkanı burada fesih yetkisiyle güçlendiriliyor, fesih yetkisi kullanacak' diyor, cumhurbaşkanın böyle bir yetkisi yok, yalan. Bakın o dönem tabii geçmişte kaldı, bu dönemde böyle bir şey söz konusu olmuyor. Bu yeni düzenlemeyle beraber cumhurbaşkanı böyle bir fesih yetkisine sahip olmadığı gibi eğer ülke bir erken seçime gitme durumundaysa erken seçime gitme kararını parlamento alır. Cumhurbaşkanının erken seçime götürme yetkisi dahi yok. Bunu ancak Meclis'le burada bunu yapma şeyi var erken seçimle ilgili bunun da oranları var tabii. O oranı parlamentoda yakalaması gerekiyor o oranı yakalayamadığı takdirde bunu da sağlayamaz ve böyle bir seçime gitme sadece parlamento veya sadece cumhurbaşkanı değil, aynı anda hem parlamento hem cumhurbaşkanı, böyle bir erken seçim."

"Sistem bir uzlaşmaya mı zorluyor?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sistem olarak sizi bir uzlaşmanın içine doğru itiyor. Bundan dolayı da zaten ülkede ne oluyor? Ülkede istikrar oluyor. Çünkü siz 'Şu anda ben birisini yerim', öbürü 'Ben onu yerim' böyle bir şey diyemezsiniz. 'Ben beş yılı istikrarla güvenle nasıl tamamlarım veya nasıl tamamlarız' bunun gayreti içerisinde olacaklar. Kaldı ki bizde şu da yok, belki ileride bu da olabilir, mesela şimdi Amerika'da diyelim ki iki yılda bir senatonun, kongrenin yenilenmesi, 'şu miktarda yenilenir' diyor. Bizde o da yok, biz ne dedik, 'Türk tipi bir cumhurbaşkanlığı sisteminden bahsediyoruz' bizim attığımız adım buna yönelik." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı ile başbakanın yetkilerinin birleştirildiğini ve kavganın, gürültünün ortadan kaldırıldığını söyleyen Erdoğan, "Başbakanlık kaldırılıyor, artık başbakanlık yok, sayın Kılıçdaroğlu'nun bunu da bilmesi lazım, artık başbakan yok." dedi.

Cumhurbaşkanının atama, kararname ve yönetmelik çıkarma yetkileriyle diğer görevlerinin düzenlendiğini ve bu yetkilerin sınırlarının belirtildiğini söyleyen Erdoğan, "İşte cumhurbaşkanı yürütme görevini üstleniyor ya yürütme görevini üstlenmesi hasebiyle bir defa yeteri sayıda kendisi başkan yardımcısı atama hakkına sahip." ifadesini kullandı.

"100 yardımcı filan diye böyle safsata şeyler olmaz"

Başkan yardımcısı sayısına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, bunu söylemenin çok erken olduğunu belirterek, "Normal şartlarda şu anda cumhurbaşkanlığı seçimi, aynı şekilde parlamento seçimi 2019'un Kasım'ında olacak. O seçim geldiği zaman zaten o seçime giderken bunun da nerede, ne, nasıl olacak onlar hepsi yasalarla da düzenlenmek suretiyle ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı şeyler görüşülmeden konuşulmasının doğru olmayacağına işaret ederek, "Fakat sayın Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi de böyle yani çok çok kusura bakmayın o da kusura bakmasın yani '100 yardımcı' filan diye böyle safsata şeyler olmaz." dedi.

Göreve geldikleri dönemde kabinede 36 bakan bulunduğunu kendilerinin bu sayıyı 25'e indirdiğini anımsatan Erdoğan, "Devlet bakanları zaten icrai bir özelliği de yok, istedik ki bunu icrai bir özelliğe doğru dönüştürelim ve diğer bakanlara bu işi dağıtmış olduk. Şimdi biz bu hizmeti bu anlayışı kabineye yerleştirmiş bir zihniyetiz. Biz öyle 'Boşta kalana bakanlık verelim' bu anlayışla gelmedik. O, otellerde, önüne gelene bakanlık dağıtmak suretiyle hükümet kurma gayreti içerisinde olan, onların geçmişteki zihniyetine aittir, bizim zihniyetimizde bu yok." ifadesini kullandı.

"Şu anda Amerika'yı 14 kişi yönetiyor ama o 14'ün yanında birçoğunun yardımcıları var." şeklinde konuşan Erdoğan, "Bizim de 'Türk tipi' dediğimiz bu cumhurbaşkanlığı sisteminde onların şu anda hayal edemeyeceği birçok gerçeği biz bu uygulamamıza koymak suretiyle inşallah çok daha pratik, neticeye çabuk gidebilen bir anlayışı getireceğiz." diye konuştu.

Türkiye'de de bakan sayısının yeni modelle Amerika'daki gibi azalıp azalmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"İlk etapta şu andaki sistemi çok fazla oynamak doğru değildir diye düşünüyorum. Şu anda bir defa bu yapı 2019'un Kasım'ına kadar bu şekilde gidecek. Hükümet herhangi bir oynama yapar mı yapmaz mı? Çünkü mevcut anayasa hemen 16 Nisan'dan sonra ortadan bu hükümet kalkıp yerine yeni bir hükümetin gelmesi diye bir şey icbar edilmiyor böyle bir zorlama söz konusu değil fakat hükümet kendi içinde böyle bir sayıyı düşürme gibi bir şey düşünebilir mi? Düşünebilir, o hükümetin kendi tasarrufudur ayrı bir konu ama şu andaki görüntüde 2019 Kasım'a kadar böyle gidecek bir hükümet var."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Kanal D Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title