Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Katılacağı Zirvenin Detaylarını Paylaştı
Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, "Türkiye, Avrupa ve Asya kıtalarını bağlayan bir noktada dolayısıyla antik İpek Yolu için çok önemli bir konumda.
Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, " Türkiye, Avrupa ve Asya kıtalarını bağlayan bir noktada dolayısıyla antik İpek Yolu için çok önemli bir konumda. Türkiye, "Bir Kuşak Bir Yol" projesinin doğan bir katılımcısıdır. Çin, Bir Kuşak Bir Yol projesi ile Türk tarafıyla her alanda iş birliğine büyük önem vermektedir" dedi.
Çin'in Ankara Büyükelçisi Hongyang, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 14-15 Mayıs tarihlerinde Pekin'de düzenlenecek 'Bir Kuşak Bir Yol Zirvesi'nin detaylarını paylaştı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Çin'in Ankara Büyükelçiliğinin iş birliği ile düzenlenen "Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri" konulu panelde konuşan Çin büyükelçisi Hongyang, tarihi İpek Yolunu canlandırmanın; fikir, hareket ve paylaşım ortaklığı ilkesini izleyerek tüm katılımcıların ortak emekleri ile önemli başarılar elde edilmesinin öngörülmekte olduğunu söyledi.
"2013 yılında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ile 21. yüzyıl İpek Yolu projesini dile getirdiğini aktaran Büyükelçi Hongyang, "O günden beri uluslararası alandan çok geniş bir şekilde destek alındığını belirtti. 14-15 Mayıs tarihlerinde Pekin'de düzenlenecek 'Bir Kuşak Bir Yol Zirvesi'ne 110 ülke ve 61 uluslararası örgütten devlet çalışanları, finans kuruluşları ve bilim adamların da yer alacağı zirvede yaklaşık bin 200 kişinin yer almasını beklediklerini dile getiren Hongyang, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 28 ülkeden üst düzey devlet yöneticileri zirveye katılacağını teyit etti. Bu zirvede başarılar ve deneyimler paylaşılacak, birlikte hareket etmek için planlama yapılacak, ortak çalışmalar için platformlar oluşturulacak. Bir Kuşak ve Yol Projesi tüm halklara katkı sağlamak için çalışacak" açıklamasını yaptı.
"ÜST DÜZEY TOPLANTI BU ZİRVENİN ANA UNSURUDUR"
'Bir Kuşak Bir Yol Zirvesi'nin temel hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Büyükelçi, "Zirvenin temel hedefleri; uluslararası iş birliğini güçlendirme, Bir Kuşak Bir Yol'un birlikte inşa edilmesi, ortak kazanca ulaşılma ve engelsiz erişime ulaşılması hedeflenmektedir. Yani; politika, altyapı finansman, ticaret, gönül birliği konularında engelsiz erişime ulaşılmasıdır" dedi.
"TÜM ÜST DÜZEYİN KATILIMIYLA 6 PANEL OLARAK DÜZENLENECEKTİR"
Zirvede üst düzey toplantı ve liderlerin katılımıyla yuvarlak masa toplantısı düzenleneceğini de söyleyen Büyükelçi, "Üst düzey toplantı bu zirvenin ana unsurudur. Bu toplantı 1 artı 6 modeliyle düzenlenecek. Yani, tüm üst düzeyin katılımıyla 6 panel olarak düzenlenecektir. Konuları ise gelişme stratejileri politikalarının entegre edilmesi, yenilik mekanizmasının oluşturulması, birlikte kalkınma, engelsiz erişim, refaha erişim, verimliliği artırılması, ekonomik iş birliğinin derinleştirilmesi, yeni yatırımların oluşturması, gönül birliği köprüsünün inşa edilmesi ve düşünce kuruluşu ile beraber el ele ipek yolu inşa edilmesidir" diye konuştu.
"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA ÜST DÜZEY TOPLANTILARA VE YUVARLAK MASA ZİRVESİNE KATILACAK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yuvarlak masa toplantısına katılacağını kaydeden Hongyang, masada tartışılacak konulara ilişkinse şu bilgileri paylaştı:
"Liderlerin katılımıyla gerçekleşecek olan yuvarlak masa zirvesi bu forumda önemli bir noktadır. 2 aşamada düzenlenecek. Birinci aşamanın konusu; politikaların ve geliştirme stratejilerin entegre edilmesi ve partnerliğin geliştirilmesi. 2'inci aşamanın konusu ise; karşılıklı ve engelsiz erişimle somut şekilde iş birliğinin geliştirilmesi. Ayrıca toplum ve kültür arasında iş birliği konulu toplantılar düzenlenecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan da üst düzey toplantılara ve yuvarlak masa zirvesine katılacak. Buna ek olarak Türkiye'den Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Ekonomi Bakanları da zirvede yer alacak"
"TÜRKİYE, BİR KUŞAK BİR YOL" PROJESİNİN DOĞAL BİR KATILIMCISIDIR"
"Türkiye, antik İpek Yolu için çok önemli bir konumda ve 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin doğal bir katılımcısıdır diyen Çin Büyükelçisi Hongyang, Türkiye ve Çin arasındaki ikili ilişkilere değinerek şöyle konuştu:
"Çin, Bir Kuşak Bir Yol projesi ile Türk tarafıyla her alanda somut şekilde iş birliğine büyük önem vermektedir. 2016 yılında iki ülke dış ticaret hacmi 19.47 milyar dolar ve Çin, Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret partneri olmuştur. Geçen yıl aralık ayına kadar. İki ülke arasında hızlı tren konusunda görüşmeler devam ediyor. Finans alanında iki ülkenin merkez bankaları arasında para takası anlaşması imzalandı. İki taraf ayrıca bilişim, telekomünikasyon, e-ticaret alanlarında çok iyi iş birliği içinde bulunmaktadır."
(Selçuk Böke - Emre Yüzügüldü / İHA)