Haberler

Cumhurbaşkanı Gül.Dünya Ekonomisinde Kapsayıcı, Temsil Kabiliyeti Yüksek ve Eşitlikçi Yeni Yapılara...

Abone Ol

İstanbul'da, himayesinde gerçekleştirilen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nun açılış toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, daha eşitlikçi ve paylaşımcı bir dünya ekonomisi için yeni bir finansal mimariye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu"...

İstanbul'da, himayesinde gerçekleştirilen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nun açılış toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, daha eşitlikçi ve paylaşımcı bir dünya ekonomisi için yeni bir finansal mimariye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu yeni finansal mimari, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki ağırlıklarını daha iyi yansıtmalıdır. Bu bağlamda G-20 ön plana çıkmaktadır. G-20'nin amacı karşılıklı anlayış, iş birliği ve sağduyuya dayanan sağlıklı, güçlü ve iyi işleyen bir küresel finansal mimari olmalıdır. Türkiye, aktif üyesi olduğu G-20 bünyesindeki bu çabalara katkı sağlamayı sürdürmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da, himayesinde gerçekleştirilen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nun açılış toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Konferansın yapıldığı WOW Otel girişinde Cumhurbaşkanı Gül'ü, SESRIC Genel Koordinatörü Prof. Dr. Savaş Alpay, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmed Mohammed Ali Al-Madani, Türkiye Katılım Bankaları Genel Sekreteri Osman Akyüz, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, konferansta yaptığı konuşmaya, dünyanın dört bir tarafından gelen misafirlere hitaben, "Üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul şehrine hoş geldiniz" diyerek başladı.

-"İKTİSATÇI BİR AKADEMİSYEN, BİR SİYASETÇİ VE BİR CUMHURBAŞKANI OLARAK BURADA OLMAKTAN MUTLUYUM"-

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Salona baktığımda, her biri kendi alanında büyük tecrübe ve ihtisas sahibi akademisyenleri, bankacıları ve iktisatçıları görmekten mutlu oldum. Sekiz yıl boyunca İslam Kalkınma Bankası'nda çalışan iktisatçı bir akademisyen, bilahare Türkiye'nin ekonomi ve finans politikalarının oluşturulmasında rol oynayan bir siyasetçi ve şimdi Cumhurbaşkanı olarak salondaki bu tabloyu görmekten memnuniyet duydum. Bugün aramızda bazı eski mesai arkadaşlarımın bulunması, IDB'deki anılarımı tazeledi; genç bir iktisatçı olarak o günlerde duyduğum heyecanı adeta geri getirdi."

-"KÜRESEL EKONOMİK TABLO TÜM DÜNYAYI ETKİLİYOR"-

Küresel ekonominin son yıllarda büyük bir türbülanstan geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Özellikle gelişmiş piyasa ekonomilerinde etkileri daha ağır olarak hissedilen krizin temelinde, finansal sistemdeki sorunlar yatmaktadır. Neticede, ortaya çıkan menfi ekonomik tablodan tüm dünya etkilenmiştir. Dolayısıyla, küresel ekonomik krizden çıkışı hızlandıracak politikalar ve alternatif finansman yöntemlerinin, değişik bakış açılarından, her yönüyle tartışılmasında büyük yarar vardır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışla "Uluslararası Finansal Sistemler Forumu' düzenlenmesi fikrini değerli bulduğunu ve etkinliğe Cumhurbaşkanı olarak himaye verdiğini belirterek Forumu düzenleyen SESRIC ve ortakları IDB, Borsa İstanbul, Türkiye Bankalar Birliği ve MÜSİAD'ı tebrik ettiğini ifade etti.

-"İSLAM FİNANSMAN SEKTÖRÜ UZUN YILLAR GERİ PLANDA KALDI"-

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun yıllar İslam ekonomisi, bankacılığı ve finansal enstrümanları konusu sadece ilahiyatçıların ilgilendiği bir alan olarak kaldı. Bilahare, bazı iktisatçı ve akademisyenlerin yaptığı çalışmalar ise ya teorik düzeyde ele alındı ya da jenerik uygulamaların ötesine geçemedi. Bu nedenle, konvansiyonel bankacılık ve finansal araçlar büyük hacim ve derinlik kazanırken, İslami finansman sektörü çok geri planda kaldı. Bununla birlikte, son yıllarda İslami finansmanla ilgilenen uzmanlar; konvansiyonel bankacılıkta yetişen; ekonomi yönetimlerinde sorumluluk alan; uluslararası finansal sistemin gerçeklerine hakim ve uygulamadan gelen kişilerden oluşmaktadır. Bugün aramızda, bu tespitimi teyit eden pek çok kişinin bulunduğunu biliyorum ve görüyorum. Bu uzman ve yöneticiler sadece Müslüman ülkelerde veya İslam bankacılığı yapan kuruluşlarda değil, Batı ülkelerinde ve küresel ölçekte faaliyet gösteren finansman kuruluşlarında da çalışmaktadırlar. Dolayısıyla bugün gelinen noktada, İslami finansman kuruluş ve enstrümanları, konvansiyonel sisteme tamamen bir alternatif değil; hem tasarruf sahipleri, hem de fon talebinde bulunanlar için farklı, güvenilir ve fonksiyonel bir seçenek teşkil etmektedir."

-"DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN YENİ VE UYGULANABİLİR FİNANSAL ENSTRÜMANLARA İHTİYAÇ VAR"-

Küreselleşen dünyada ve post-modern toplum düzeninde bireylere, girişimcilere yenilikçi seçenekler sunmanın çağdaş ekonominin de bir icabı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu nedenle, düzenlemekte olduğunuz Forum boyunca bir yandan küresel finansal sorunları ve mimariyi tartışırken, diğer yandan, özellikle risk paylaşımı ve reel ekonomi odaklı finansman modellerini irdelemenizi gerçekten çok önemsiyorum. Yapacağınız tartışmalar ve sunacağınız önerilerin, tüm dünya ekonomisi için yeni ve uygulanabilir finansal enstrüman ve süreçler ortaya çıkarmasını temenni ediyorum. Şimdi, küresel ekonomik, finansal mimari sorunlara ilişkin bazı görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

-"ARTIK KÜRESEL EKONOMİ VE FİNANSAL MİMARİ İÇ İÇE GEÇMİŞ VAZİYETTEDİR"-

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"1980'lerden bu yana etkileri her geçen gün kuvvetlenen küreselleşme sürecini yaşıyoruz. Ticaretin önündeki engellerin kalktığı, sermayenin çok daha serbest dolaştığı bir süreçten geçiyoruz. Artık küresel ekonomi ve finansal mimari iç içe geçmiş vaziyettedir. Bu durum, yeni ürünler ve yeni imkanların yayılmasını kolaylaştırdığı kadar, küresel ekonomik şokların dalga boyunu yükseltmekte ve etki alanlarını genişletmektedir. Dolayısıyla, hiç kimsenin sınırları dışında yaşanan gelişmelere kayıtsız kalma lüksü yoktur. 2008'de ABD'de mortgage piyasasında başlayan kriz, kısa süre içinde önce Avrupa'yı, daha sonra tüm dünyayı tesiri altına almıştır. Başlangıçta finans sektörünü kurtarmak için büyük fonlar harcayan devletler; zamanla bozulan kamu maliyesi nedeniyle kendileri kurtarılmaya muhtaç hale gelmiştir. Neticede kriz reel ekonomiyi de etkilemiş, birçok ülke ya küçülmüş, ya da potansiyelinin çok altında büyüme kaydetmiştir."

"Bu konuyla ilgili değerlendirme yapılırken, krizin hala tam olarak atlatılamadığı hatırdan çıkartılmamalıdır. Tüm çabalara rağmen, ekonomik büyümeye yönelik küresel riskler ve belirsizlikler devam etmektedir. Piyasalara olan güven tam anlamıyla hala tesis edilememiştir. Uluslararası ekonomik sistem adeta bir "ekonomik dehşet dengesi' üzerinde hareket etmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle, küresel finans sisteminin mimarisinin artan bir şekilde sorgulanmaya başlandığını kaydetti.

-"EKONOMİK FAALİYETLERİN NİHAİ AMACI, TOPLUMLARIN REFAH DÜZEYİNİ YÜKSELTMEK OLMALIDIR"-

Konuşmasını Cumhurbaşkanı Gül, şu sözlerle devam ettirdi:

"Kanaatimce bunun en önemli sebebi, ekonomi ve finans sektörünün yönetiminde amaçlarla araçların birbirine karıştırılmasıdır. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, ekonomik faaliyetlerin nihai amacı toplumların refah düzeyini yükseltmek ve insanların mutluluğu olmalıdır. Finans sektörünün temel fonksiyonu ise, bu hedefe ulaşılması için ilave kaynak oluşturulması ve böylece ekonomide atıl potansiyelin harekete geçirilmesidir. 2008 krizini getiren süreçte bu temel ilkeler maalesef tamamen unutulmuştu. Küresel finansal mimari, reel ekonomik değer ve karşılık yerine, geleceğe dönük beklentiler üzerine inşa edilmiştir. Geliştirilen finansal araçlar da iş, aş, gelir ve refah sağlamak için değil, sektördeki aktörlerin ifrata kaçan açgözlülüğünü tatmin için kullanılmıştır. Neticede sistem tersten kurgulanmış ve risk doğru yönetilememiştir. Bu bağlamda, finansal aktörlerin sorumluluk üstlenmek yerine, üzerlerindeki riski diğerlerine transfer etme temayülü, sistemin bütünü açısından altından kalkılamayacak bir yük oluşturmuştur. Kısa vadeli kar maksimizasyonu ve spekülatif eğilimlerle birleşince, adeta felakete davetiye çıkartılmıştır."

-"HERKES REFAH KAYBI YAŞARKEN, DÜŞÜK GELİRLİ GRUPLAR KRİZDEN ÇOK DAHA FAZLA ETKİLENMEKTEDİR"-

Bununla birlikte krizin insani maliyetinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Herkes refah kaybı yaşarken, düşük gelirli gruplar krizden çok daha fazla etkilenmektedir. Zengin ile fakir arasındaki makas giderek açılmakta, gelir dağılımındaki adaletsizlik büyümektedir. Dünya nüfusunun yüzde 1'den daha az bir kısmı toplam servetin yüzde 40'ına yakınına hükmederken; nüfusun yüzde 70'ine yakını servetin yaklaşık yüzde 3'üne sahiptir.1 milyara yakın insan, açlık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıyadır. İşsizlik özellikle gençler arasında giderek artmaktadır. İnsanların harcanabilir gelirlerinde de ciddi azalma olmuş, borçluluk oranları artmıştır. Sonuç olarak sıradan insanlar için hayat çok daha zor hale gelmiştir. Bu şartlar altında toplumsal huzursuzluk riski de üst seviyeye tırmanmıştır. Uluslararası sistemdeki bu tür yapısal sorunlar çözülemezse, krizin etkileri toplumların kumaşını da yırtan bir mahiyete bürünmektedir. Şimdi herkesin artık şapkasını önüne koyup durum muhasebesi yapma vakti gelmiştir. "Nerede ve nasıl hata yapıldı?', "Gelinen bu noktanın aşılması için neler yapılmalı?' gibi soruları herkes sormalı ve bu sorulara cevap arama gayreti içindedir" şeklinde konuştu.

-"BRETTON WOODS KURUMLARI VE GELENEKSEL FİNANSAL ARAÇLAR, KRİZLER KARŞISINDA YETERSİZ KALDI"-

Cumhurbaşkanı Gül, "Sorunların aşılması noktasında, öncelikle finansal piyasalarda erken uyarı, gözetim ve denetim mimarisindeki eksiklikler muhakkak giderilmelidir. İkinci olarak, arkasında reel varlık bulunmayan türev ürünlerden kaynaklanan risklerin minimize edilmesi ve hatta tamamen yok edilmesi gerekir. Son olarak, kriz ortamında likidite, kredi ve finansal araçlara erişim sorunun giderilmesi, üzerinde ciddiyetle durulması gereken diğer bir husustur. Tüm bu hususlar, finansal mimariyi düzenleyecek yeni küresel mekanizmaları ve araçları elzem kılmaktadır. Bretton Woods kurumları ve geleneksel finansal araçlar bu konuda yetersiz kalmıştır. Kapsayıcı, temsil kabiliyeti yüksek, eşitlikçi ve sistemdeki tüm aktörlerin çıkarlarını gözeten yeni düzenleyici yapılara ve enstrümanlara muhakkak ihtiyaç vardır. Yeni finansal mimarinin, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki ağırlıklarını daha iyi yansıtması gerektiği ise aşikardır. Bu bağlamda, G-20, önemli bir platform olarak ön plana çıkmaktadır. G-20'nin amacı karşılıklı anlayış, iş birliği ve sağduyuya dayanan sağlıklı, güçlü ve iyi işleyen bir küresel finansal mimari olmalıdır. Türkiye, aktif üyesi olduğu G-20 bünyesindeki bu çabalara katkı sağlamayı sürdürmektedir" dedi.

-"YENİ KÜRESEL FİNANS MİMARİSİNDE, FAİZSİZ SİSTEME YER OLACAKTIR"-

"Uluslararası finansal mimari yeniden yapılandırılırken, risk paylaşımını destekleyen alternatif yaklaşımların desteklenmesi de çok önemlidir. Bu bağlamda, faizsiz finans mevcut sistemi tamamlayıcı bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu sistemde tüm sözleşmelerin reel varlıklara dayalı olması, krizlere zemin hazırlayan istismara açık uygulamaların önüne geçilmesi bakımından çok önemli bir avantajdır. Keza, tasarruf sahipleriyle yatırımcılar arasında sadece kazanca değil, riske de ortak olunmasını gerektiren paylaşımcı yapısı, bu sistemi çekici hale getiren diğer bir özelliktir" diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Riske ve kazanca ortak olunmasını öngören bu sistemin yaygınlaştırılması için kamuoylarındaki algı yönetimine ve uygulanabilir ürünlerin çeşitlendirilmesine azami özen gösterilmelidir. Neticede, adil gelir dağılımı, istikrarlı büyüme ve serbest rekabet esas alınarak şekillendirilecek yeni küresel finans mimarisinde, insanlar kabul ve talep ettiği ölçüde faizsiz sisteme yer olacaktır. Her halükarda bu konudaki çaba ve gayretlerin desteklenmesi gerektiği açıktır."

Cumhurbaşkanı Gül, Başkanlığını yaptığı ve 57 üyesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin bu kapsamdaki faaliyetlerine de temas ederek, "Bünyesinde farklı kalkınma düzeylerine sahip ülkeleri barındıran İSEDAK, üye ülke borsaları, sermaye piyasası kurumları ve Merkez Bankaları arasında düzenli bir işbirliği imkanı sunmaktadır. Bu kapsamda geliştirilen İSEDAK-S&P Endeksi gibi enstrümanlar, dünya çapında faizsiz finansmana yönelik artan talebe cevap vermektedir. İSEDAK'ın bu yöndeki çabalarına katkı sağlamanızı sizlerden bilhassa rica ediyorum" dedi.

-"İSTANBUL FİNANS MERKEZİ, SADECE ÜLKEMİZ İÇİN DEĞİL BÖLGEMİZ İÇİN DE BÜYÜK KAZANÇ OLACAKTIR"-

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye son dönemde gerçekleştirdiği istikrarlı ekonomik büyümeye ve atılımlara paralel olarak finans alanında da önemli adımlar atmıştır. Kuşkusuz bu adımlardan en önemlisi 2009 yılında yürürlüğe giren "İstanbul Finans Merkezi (IFM) Stratejisi ve Eylem Planı'dır. Hazırlıkları büyük bir hızla yürütülen İstanbul Finans Merkezi (IFM), sadece ülkemiz için değil bölgemiz için de büyük kazanç olacaktır. IFM ile birlikte, başta İslami finans alanında olmak üzere, yeni mali enstrümanların küresel mali sisteme kazandırılmasına yardımcı olmayı öngörüyoruz. Esasen Türkiye İslami finans alanında en hızlı gelişme gösteren ülkelerdendir. Faizsiz finansın sistemimize dahil edildiği 1980'lerden bu yana büyük mesafe kat edilmiştir. Ekonomik aktörlere, geleneksel bankacılık sistemine ilave seçenekler sunan bu uygulama, Türk ekonomisine de dinamizm kazandırmıştır."

-"KATILIM BANKALARI İÇİN EN ÖNEMLİ MEYDAN OKUMA, BU SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASIDIR"-

Katılım bankaları olarak adlandırılan ülkemizdeki faizsiz finans kuruluşlarının, bankacılığı düzenleyen yasalarla aynı kapsamda olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu, son derece isabetli bir yaklaşımdır. Zira, faizsiz iş modeli bu tür bankaları faiz riskinden muaf tutuyor görünse de, likidite riski tüm finans kuruluşları için geçerlidir. Katılım bankaları, yeterli mevduat toplayabildikleri ve gerektiğinde varlıklarını satabildikleri ölçüde bu riski aşabilir. Bu açıdan katılım bankaları ile diğer bankalar arasında fark yoktur. Hatta katılım bankacılığı, ilave bazı kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Faizli işlemlerden uzak durulması, bu bankaların likidite ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırmakta ve maliyetleri arttırmaktadır. Örneğin, bankalararası para piyasası, mali enstrümanların işlem gördüğü ikincil piyasalar ve en önemlisi Merkez Bankalarının sağladığı son kredi mercii kolaylığı gibi likidite yönetim enstrümanları, faiz bazlı işlemler olduğu için katılım bankalarınca kullanılamamaktadır. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde katılım bankaları için en önemli meydan okuma, bu sorunların çözüme kavuşturulması meselesidir. Bu nedenle, bugün aramızda bulunan akademisyen, politika yapıcıları ve bankacıların mesailerini bu gibi konular üzerinde de yoğunlaştırmalarında fayda vardır" diye konuştu.

-"FAİZSİZ SİSTEMDE UZUN DÖNEM UYGULAMA OLMADIĞI İÇİN HER ŞEY YENİ ÇÖZÜLMEYE BAŞLAMIŞTIR"-

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Yoğunlaştırmalarında çok büyük fayda olduğuna inanıyorum. Aslında bu toplantıya onun için teşvik ettim, bunu da burada ifade etmek isterim. Çünkü biraz önce konuşmamın başında da söylediğim gibi konvansiyonel sistem başından beri uygulandığı için her soruna çözüm bulmuş ve alanını çok geliştirmiş ve derinleştirmiştir. Ama faizsiz sistemde uzun bir dönem donukluk olduğu için uygulama olmadığı için her şey en küçük meseleler bile şimdi çözülmeye başlamıştır. Bunun için de bir taraftan teorik bilgisi çok derin olanlar diğer yandan da uygulamada bütün çağdaş finans sistemlerini, konvansiyonel sistemleri her şeyi bilen insanların bir arada olmasına çok önem veriyorum. ve burada bu topluluğu başta da söylediğim gibi gördüğüm için büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sizlerden gerçekten bu anlamda beklentimizin de çok büyük olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Öte yandan, bu konuda bazı umut verici gelişmeler de yaşanmaktadır. T.C. Merkez Bankasının da aralarında bulunduğu 15'e yakın ülkenin Merkez Bankası'nın, likidite yönetimini kolaylaştırmak üzere "International Islami Liquidity Management Corporation (IILM)" adlı bir şirket kurduğunu memnuniyetle biliyoruz. İslami kurallarla uyumlu, kaliteli, likit; ulusal ve uluslararası piyasalarda alınıp satılabilir bir enstrümanı ihtiva eden bu sistem, şüphesiz yeni ufuklar açmaktadır. Yeni ufuklar açacaktır ve faizsiz bankacılığa çok önemli şeyler getirecektir. Doğru yönde atılmış ve heyecan verici bu girişimi çok önemli buluyorum. Teminat olarak gösterilebilecek bu enstrüman, Merkez Bankalarının son kredi mercii işlemlerinde de kullanılabilecektir."

-"FAİZSİZ FİNANSMAN PİYASASININ GENİŞ BİR POTANSİYELİ VAR"-

Dünya çapında 2 trilyon Dolar'a yaklaşan işlem hacmi; hukuk ve kira sertifikası gibi enstrümanları ile faizsiz finansman piyasasının geniş bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu tür enstrümanlar özellikle kalkınma hamlelerinin temelini oluşturan altyapı yatırımlarının finansmanında yerel ve merkezi yönetimlerce kullanılmaya elverişlidir. Siz değerli akademisyenler, sektör temsilcileri ve politika yapıcılarının gayretleriyle, önümüzdeki dönemde İslami geleneklerle uyumlu pek çok yeni finansal enstrümanın geliştirilebileceğine olan inancım tamdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Başta SESRIC Başkanı Dr. Alpay olmak üzere Forum'un gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ve bu vesileyle, tekrar aramızda, burada gördüğüm, başta Sayın Başkan Dr. Ahmet Muhammet Ali olmak üzere birçok değerli bankacı ve birçok değerli uzmanı hep sevgi ile selamlıyorum. Maliye Bakanımız, O'nun da uluslararası piyasalardaki deneyimi eminim ki buradaki konuşmasında sizlere yeni ufuklar açacaktır. O bakımdan bu toplantıdan beklentilerimiz büyüktür. Tekrar hepinize başarılar diliyorum. ve sevgiler saygılar sunuyorum."

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması öncesinde SESRIC Genel Koordinatörü Prof. Dr. Savaş Alpay da bir açış konuşması yaptı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

İslam Kalkınma Bankası Abdullah Gül Ali Al Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title