Haberler

Cumhurbaşkanı Gül Yarın Türkmenistan'a Gidiyor

Abone Ol

Devlet ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan Devlet Nişanı tevcih edilecek, ayrıca Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü tarafından Fahri Doktora verilecek...

Devlet ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan Devlet Nişanı tevcih edilecek, ayrıca Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü tarafından Fahri Doktora verilecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un davetine karşılık olarak 29-31 Mayıs 2013 tarihlerinde Türkmenistan'a devlet ziyaretinde bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada Türkiye'nin, kardeş Türkmenistan'ın 1991'de ilan ettiği bağımsızlığını ilk tanıyan ve Aşkabat'ta ilk Büyükelçilik açan ülke olduğu hatırlatılarak, iki halk arasındaki asırlar öncesine uzanan kadim dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin, tüm seviyelerdeki düzenli resmi temaslarla her geçen gün pekiştiği belirtildi. Son beş yıl içinde çeşitli vesilelerle Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan'ı dört, Berdimuhammedov ise Türkiye'yi beş kez ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Türkiye'nin Asya'daki başlıca ortaklarından olan Türkmenistan'ın, özellikle son yıllarda gösterdiği ekonomik performansın, sağladığı siyasi istikrardan beslenen dikkat çekici kalkınma hamleleri, avantajlı coğrafi konumu ve izlediği "aktif tarafsızlık" politikası ile, gerek bölgesindeki, gerek uluslararası toplum nezdindeki muteber konumunu kuvvetlendirdiği de belirtildi.

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti münasebetiyle yapılacak başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde, Türkiye-Türkmenistan ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular ile çeşitli bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınmasının planlandığı bildirildi.

Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan Devlet Nişanı tevcih edilecek, ayrıca Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü tarafından Fahri Doktora verilecek. Cumhurbaşkanı Gül, bu amaçla düzenlenecek törenin ardından, Enstitü'nün öğrencilerine hitap edecek. Cumhurbaşkanı Gül'ün Aşkabat'taki programı çerçevesinde, Türkmenistan'da yerleşik Türk vatandaşlarıyla biraraya gelmesi, Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile birlikte Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi'nin yeni kampüsünün temel atma törenine ve Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi'nde onurlarına düzenlenecek etkinliklere katılması da öngörülüyor.

Ziyaret vesilesiyle, iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedefi doğrultusunda çok sayıda anlaşma imzalanması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Türkiye'nin, ortak bir tarihe ve kültüre sahip olduğu Türkmenistan ile hayatın her alanına yayılan, emsalsiz ilişkileri bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretlerinin, geçmişte edinilen tecrübe ışığında, bu iki kardeş ülke arasındaki müstesna işbirliğinin geleceğe yönelik stratejik bir vizyonla tahkimini sağlaması ve bu doğrultuda farklı sahalardaki ilave işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesine imkan tanıması hedeflenmektedir" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkmenistan Abdullah Gül Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title