Haberler

Cumhurbaşkanı'ndan İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boeing'e Ödül

Güncelleme:
Abone Ol

"YÖK Üstün Başarı Ödülleri"nde, İTÜ dünyanın önde gelen havacılık şirketi Boeing ile eğitim, Ar-Ge ve insan kaynağını geliştirmek amacıyla üç temel alanda hayata geçirdiği projelerle "Uluslararası İş Birliği" ödülüne layık görüldü.

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Boeing arasında yapılan çalışmalar ödülle taçlandırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen "YÖK Üstün Başarı Ödülleri"nde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Boeing eğitim iş birliği , "Uluslararası İş Birliği" ödülüne layık görüldü. Ödül, İTÜ'ye Boeing ile birlikte oluşturduğu çok yönlü işbirliği modeli kapsamında havacılık alanında ileri teknoloji ürün ve hizmetler geliştirmesi; eğitim faaliyetleri ile bu alanda kabiliyetleri artırması ve stratejik insan kaynağını geliştirmesi nedeniyle verildi.

Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca"İTÜ, 245 yıllık tarihi birikimi olan ve her zaman yeniliklere açık bir üniversitedir. İTÜ, tarihinde Türkiye'yi inşa etmiş, ülkemizin 2023 hedeflerinin en temel bileşenlerinden yerli ve milli üretim için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine, nitelikli insan gücü yetiştirmeye tüm hızıyla devam etmektedir. Sektörünün önde gelen uluslararası kuruluşlarından Boeing ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz projelerimiz başarılı bir şekilde devam ediyor. Yürüttüğümüz çalışmaların Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilmesi bizim için büyük bir onurdur. Üniversitemiz havacılık sektörünün önemli oyuncularıyla iş birliğine devam ederek Ülkemize katkı sağlamayı sürdürecek. Alanında dünyaya yön verecek ve örnek olacak çalışmalarımız da önümüzdeki günlerde hayata geçecek." dedi.

Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın "Boeing olarak uzun yıllardırTürkiye'nin havacılık alandaki büyüme hızını destekleyecek teknoloji, Ar-Ge, eğitim projeleri ile bu alandaki kabiliyetlerin ve insan kaynağının gelişimine katkıda bulunacak iş birlikleri içerisindeyiz. Bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye'deki en önemli ortaklarımızdan biri. İTÜ ile hem uluslararası boyutta örnek gösterilen bir işbirliği modeline imza atmaktan, hem de Türkiye'de havacılık alanında teknoloji ekosisteminin geliştirilmesine katkıda bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Dahası, sizlerin de yakından bildiği gibi geçtiğimiz sene başlattığımız Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı ile bu işbirliğini bir adım öteye taşıyarak uzun vadeli stratejik bir boyut kazandırdık. Türkiye ile oluşturduğumuz stratejik ortaklık ile Türkiye'nin havacılık alanındaki yüksek büyüme potansiyeline katkıda bulunmuş olmayı önemsiyor ve bundan mutluluk duyuyoruz. Bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boeing'in İTÜ ile hayata geçirdiği çok yönlü uluslararası işbirliği programının ödüllendirilmiş olması Türkiye'nin havacılık sektörüne sağladığımız katkıları sürdürmek adına önemli bir motivasyon kaynağı bizim için" değerlendirmesinde bulundu.

ÇALIŞMALAR HER YIL KATLANARAK BÜYÜYOR

İşbirliği, 2012 yılında kokpit içerisinde rota planlama ve çarpışma engellemede pilotlara karar destek için geliştirilen 4 boyutlu yörünge yönetimi çalışması (SESAR WP-E programı altında AUTOFLYAid projesi) ile başladı.Bu çalışma 2013 senesinde Flightglobal en iyi mühendislik öğrencisi çalışması ödülünü aldı. 2013 yılında, Türkiye'de hızla büyüyen havacılık sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda insan kaynağını geliştirmeyi hedefleyen, THY'nin de katkılarıyla oluşturulan 'Hava Taşımacılığı ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı' ile başladı. Yüksek lisans programı hava taşımacılığı alanında ileri düzeyde bilgi ve beceri ile donatılmış 118 mezun verdi. Eğitim işbirliğine ek olarak Ar-ge alanında uçak kabinlerinin içindeki hava kalitesini arttırmak amacı ile İleri Teknoloji Kabin İçi Hava Filtre Sistemi Geliştirilmesi projesi kapsamında 2013 yılında başlayan işbirliği sonucunda geliştirilen filtre sistemi prototipten ürüne dönüştürülme aşamasına geldi. İTÜ-Boeing Ar-Ge işbirliği 2016 yılında daha da genişletilerek iki proje daha uygulamaya alındı. Bunlardan biri büyük veri analizi ve makine öğrenmesi gibi teknolojiler kullanarak rüzgar tahminlerinden kaynaklanan hataların etkisini azaltıp uçuş rota planlama sistemlerini daha akıllı hale getirmeyi ve uçuş verimliliğini arttırmayı amaçlamaktadır. Bir diğeri ise, havacılıkta geleceğin teknolojisi olan katmanlı üretim teknolojileri ile yüksek performanslı yeni nesil termoplastik malzemelerin geliştirilmesini hedeflemektedir.

İTÜ-Boeing işbirliği, eğitim ve Ar-Ge programlarının yanı sıra, 2014 yılında başlatılan, Türkiye'de havacılıkta stratejik insan kaynağının gelişimini destekleyen ve bu alanda yeteneklerin ortaya çıkarılmasını hedefleyen 'Boeing Burs ve Ödül Programı' ile de çok yönlü bir boyut kazandı. Bu kapsamda, havacılık alanında üstün başarılı lisans ve lisansüstü İTÜ öğrencilerine Boeing tarafından burs sağlanırken, havacılık müfredatnı geliştirmeye yönelik projesi olan öğretim görevlilerine de bu projeleri hayata geçirmeleri için her yıl Boeing Öğretim Üyesi Ödül Bursu verilmektedir.

Bu çok yönlü uluslararası işbirliği aynı zamanda Boeing'in Türkiye'deki paydaşlarıyla birlikte 2017 yılında hayata geçirdiği "Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı" kapsamındaki Teknoloji ayağının da tohumlarını oluşturmuştur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi Boeing Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title