Haberler

D Tipi Cezaevinden 6 Mahkumun Firar Etmesi

Abone Ol

Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan aralarında Bingöl M Tipi Cezaevinden daha önce firar ettikten sonra yakalananların da yer aldığı 6 mahkumun kaçmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan aralarında Bingöl M Tipi Cezaevinden daha önce firar ettikten sonra yakalananların da yer aldığı 6 mahkumun kaçmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki cezaevinden dün firar eden mahkumlar Beşir Arcagök, Ramazan Aslan, Devrim Kavak, Ulaş Arslan, Osman Kılıç ve Diyar Kaygu'nun yakalanması için başlatılan hava destekli operasyon devam ediyor.

Çevre il ve ilçelerdeki güvenlik birimleri de bilgilendirmenin ardından firarilerin yakalanması için çalışma başlattı.

İhmal ihtimali üzerinde duruluyor

Bitişik 2 koğuşta kalan ve havalandırmaya çıktıkları yerde yatak çarşaflarını birbirine bağlamak suretiyle 5 metre yükseklikteki duvarı aşıp sürünerek kaçtıkları belirlenen mahkumların yağışlı hava nedeniyle görüş mesafesinin daha düşük olduğu gece saatlerinde kaçtıkları tahmin ediliyor.

Firar olayıyla ilgili soruşturma kapsamında cezaevi görevlilerinin ihmali üzerinde duruluyor. Gözaltına alınan 10 kişinin "şüpheli" sıfatıyla İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alınıyor.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen 2 müfettişin kente gelerek söz konusu cezaevinde incelemelere başlaması bekleniyor. Adalet Bakanlığından gelen yetkililer de cezaevinde incelemelerde bulundu.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, 6 mahkumun firar ettiği cezaevinde dün incelemelerde bulunmuştu.

Mahkumlardan 3'ü daha önce de firar etmişti

Diyarbakır'daki cezaevinden kaçan 6 mahkumdan Devrim Kavak, Osman Kılıç ve Diyar Kaygu, 25 Eylül 2013'te de Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan 15 tutuklu ve hükümlü ile tünel kazıp firar etmişti.

Tutuklu ve hükümlülerin kaçtığı tünelin cezaevi binası ile çıkış noktası arasında kalan bölümünün ortaya çıkarılması amacıyla cumhuriyet savcısı gözetiminde, Bingöl Belediyesine ait iş makinesiyle kazı çalışmaları yapılmıştı.

Derinliği yer yer 3 metreye ulaştığı tespit edilen tünelin çökme ihtimaline karşı tahtalarla desteklendiği belirlenmiş, seyyar elektrik kablosu ve demir parçaları bulunmuş, tutuklu ve hükümlülerin "S" şeklindeki tüneli kazarken kabloya taktıkları ampulle aydınlatma yaptıkları tespit edilmişti. Cezaevi duvarına 40 metre uzaklıkta son bulan tünelin 70 metre uzunluğunda ve 65 santimetre genişliğinde olduğu belirlenmişti.

Firar eden 18 tutuklu ve hükümlüden 17'si, ertesi gün Bingöl kırsalında yakalanmış, kaçan bir kişinin de arama çalışmalarına devam edildiği açıklanmıştı. Yakalanan 17 terör örgütü mensubu, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanmış, cezaevindeki 36 personel ise başka cezaevlerinde görevlendirilmişti.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce olayın ardından cezaevlerine gönderilen yazıda, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevinde kalan 18 tutuklu ve hükümlünün koğuş içinden tünel kazarak firar ettiği hatırlatılarak, diğer kapalı ceza infaz kurumlarında kalan örgüt mensuplarının da benzer girişimlerde bulunabilecekleri, bu nedenle gerekli önlemlerin alınmasının istendiği kaydedilmişti.

5'i asker 6 kişinin ölümüne neden olmaktan yargılanmışlardı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Bingöl kırsalında faaliyet yürüten terör örgütü PKK üyesi Devrim Kavak ve Osman Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 3 sanığın, eylem yapmak üzere gittiği İstanbul'da 17 Mart 2009'da Esenyurt İETT durağında 2 tabanca, 2 el bombası ve çok sayıda mermiyle yakalandığı belirtilmiş, sanıkların çeşitli tarihlerde Bingöl, Elazığ ve Tunceli'de katıldıkları eylemlerde 5 askerin şehit edilmesi ve bir kişinin öldürülmesi eylemlerini gerçekleştirdikleri bilgisine yer verilmişti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 30 Ocak 2014'te görülen davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanıklar Kılıç ve Kavak'ı, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik vahim nitelikle silahlı eylemlerde bulunmak" ve "nitelikli adam öldürmek" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, ayrıca, "silahlı terör örgütüne üye olmak, nitelikli adam öldürmeye teşebbüs etmek, nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, nitelikli mala zarar vermek ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından sanıklardan Kılıç'a 283 yıl, Kavak'a ise 74 yıl hapis cezası vermişti.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi

Diyarbakır çevre yolunda bulunan ve 2003 yılında açılan Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Türkiye'deki iki D Tipi Ceza ve İnfaz Kurumundan biri.

Biri idare bloku olmak üzere 11 blok, 230 odadan oluşan cezaevinde çamaşırhane, kütüphane, dershane ve 16 çok amaçlı hobi salonu, yataklı revir, kamera sistem odası, zemin katında santral, berber dükkanı, terzi, teknisyen ve ses yayın odası, mutfak ve yemekhane bulunuyor.

Blokları birbirine bağlantılı cezaevindeki koğuşlar, bir ve 3 kişilik oda esasına göre inşa edilmiş.

Kaynak: AA / Güncel

Arslan Osman Diyarbakır Bingöl Kavak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title