D.Ü'de "Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" Konferansı
Dicle Üniversitesi'nde "Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" konulu bir konferans düzenlendi.
Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAMER) tarafından " Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" konulu bir konferans düzenlendi.
Duhok Üniversitesi Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif' in konuşmacı olarak katıldığı konferansa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Kadıoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
DÜSİAMER Müdürü Yrd. Doç. Hüseyin Şeyhanlıoğlunun açılış konuşması ile başlayan konferansta, 1918 yılından itibaren İngiltere ve Fransa tarafından kurulan sykes pico düzenin yıkıldığından bahsedildi.
Şeyhanlıoğlu, Şii blok ile Batının beraber hareket ettiğini, asıl kavganın da bundan kaynaklandığını belirterek, "Kürt barış süreci ve Türkiye'nin Irak Kürdistanıyla ortak hareketi tarihi önemde. Kürt Petrolün ün 1 Mayıs ta buradan gitmesi ve Işid'in Kürtlere saldırıları doğrudan bağlantılıdır "dedi. Sürecin zor geçtiğini ve bu süreçte herkese iş düştüğünü söyleyen Şeyhanlıoğlu, Müslümanı Müslümana düşman etmek istenildiğine dikkat çekti.
Duhok Üniversitesi Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif te her bölgenin makamlar ve bu makamlara egzersiz için mekanizmaların yetkilerinin yapısını tanımladığını dile getirdi.
Sharif, 1992 yılından bu yana Kürdistan bölgesinde çıkarılan mevzuatın yürürlükte kalacağını, petrol ve gazın tüm bölgelere, Irak halkının tümüne ait olduğunu söyledi.
"Federal Anayasa'nın 112. maddesi uyarınca, tüm Irak halkı gelirlerin pay hakkına sahiptir. Bölgesel Hükümetin, bu kanun hükümlerine göre 15 Ağustos 2005 sonrasında üretim alanlarından elde edilen gelirlerden payını alma hakkı vardır" diyen Sharif, Bölgesel Hükümet ve Federal Hükümet ile ortaklaşa, Federal Anayasa'nın 112. maddesi hükümlerine göre üretim alanları ile ilgili Petrol işlemlerini yönetmek zorunda olduğunu söyledi.
Sharif, Ankara ve Erbil ilişkileri tarihi, Bölgesel işbirliğinin İslam dünyasında önemi, Petrol barışı, çatışma ve çözümü süreci, Türkiye'nin Ortadoğu da liderlik rolü ve potansiyeli konularında salonda bulunanları bilgilendirdi.