D.Ü'de Meme Kanserinde Farkındalık Toplantısı
Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Güneydoğu Meme Hastalıkları Derneği işbirliğiyle "Meme Kanseri Farkındalık Toplantısı" düzenlendi.
Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜKSAM) ve Güneydoğu Meme Hastalıkları Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Meme Kanseri Farkındalık Toplantısı" gençlerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Kongre merkezinde düzenlenen toplantıda söz alan DÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete, DÜKSAM'ın amacı ve faaliyetleri konusunda genel bilgiler verdi. Bu yıl kadın sağlığına yönelik faaliyetlere sıkça yer vereceklerinin söyleyen Mete, meme kanserinin hangi sıklıkta kadınlarda görüldüğü ve istatiksel veriler konusunda açıklamalarda bulundu.
Memenin tanımı ve yapısı konusundaki bilgilerle konuşmasına başlayan Güneydoğu Anadolu Meme Hastalıkları Derneği Başkanı ve D.Ü. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadullah Girgin, kanserin, tüm dünyada giderek artan önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.
Kanseri bir hastalık değil, hastalıklar grubu olarak vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması olarak tanımlayan Dr. Sadullah Girgin kadınlarda en sık görülen kanser türü ve kanserden ölüm nedeninin meme kanseri olduğunu kaydetti.
Her 8-10 kadından birinin hayatı boyunca meme kanseri olma ve bunlardan da 1/3'ünün meme kanserinden ölme riski taşıdığına dikkat çeken Girgin, 25 yaş altı kadınların bu rahatsızlığa nadir yakalandığını, yaş ilerledikçe yakalanma riskinin arttığını vurguladı.
"Meme kanserinden neden korkuyoruz?" sorusuna cevap arayan D.Ü. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metehan Gümüş, meme hastalıkları şikayetlerine görsel örnekler vererek, meme kanseri vakalarının yüzde 15'inin hastanın muayene olduğu esnada saptandığını anlattı.
Risk faktörlerine de dikkat çeken Dr. Metehan Gümüş, cinsiyet, yaş, genetik farklılık ve aile hikayesi ile kadınlara özel faktörlerin risk grubunu belirlediğinin altını çizerek, tedavi yöntemleri konusunda açıklamalarda bulundu.
"Kanserde Tanı Yöntemleri" konusundaki açıklamalarıyla ilgi gören D.Ü. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Gümüş te, memografi, ultrasonografi ve MR yöntemlerini ayrıntısıyla anlatarak, erken tanının önemini anlattı ve meme kanserinden korkulmaması gerektiğini ifade etti.
Mamografinin, muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacı ile çekildiğini kaydeden Gümüş, mamografiye ilave olarak ultrasonografinin yapıldığını söyledi. Mamografi ve ultrasonografinin birbirini tamamlayan yöntemler olduğuna vurgu yapan Gümüş, bazı özel durumlar dışında bu iki işlemin genellikle birlikte yapıldığını anlattı.
MR'a hangi durumlarda ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çeken Gümüş, memede kanser şüphesi olan kitle veya ameliyat sonrasında şüpheli lezyon varsa ultrasonografi eşliğinde biyopsiye başvurulabileceğini belirtti.