Dağ Köyü" Halkı Hem Yurt Içinde Hem Yurt Dışında Yardıma Koşuyor - Bursa
Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'in tarihi ve kültürel değerleriyle Osmanlı'dan izler taşıyan, 400 nüfuslu Belenören Mahallesi, kurulan kültür ve yardımlaşma derneği aracılığıyla yurt içine ve Somali, Pakistan, Suriye gibi ülkelere yardım elini uzatıyor.
BÜŞRA NUR ÖZCAN - Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'in tarihi ve kültürel değerleriyle Osmanlı'dan izler taşıyan, 400 nüfuslu Belenören Mahallesi, kurulan kültür ve yardımlaşma derneği aracılığıyla yurt içine ve Somali, Pakistan, Suriye gibi ülkelere yardım elini uzatıyor.
Uludağ'ın arka yüzünde, Bursa'nın fethinden beri yaşamın sürdüğü, Bursa kent merkezine 68 kilometre uzaklıktaki "Osmanlı köyü"nde, atalardan miras "yardımseverlik", "hayırseverlik" ve "vakıf" kültürüne sahip çıkılıyor.
Somali'de açtırdıkları su kuyularıyla Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'dan teşekkür plaketi alan Belenörenliler, elbirliğiyle öğrenci okutuyor, yaşlılara, yetim çocuklara bakıyor, evsiz kalanlara ev, susuz kalanlar için de su kuyusu yaptırıyor.
Belenören Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehre göçün çok fazla olduğunu, mahalle nüfusunun 2 katı kadar da şehir merkezinde yaşayan hemşehrileri olduğunu söyledi.
"Dağın makus talihini eğitimle aşacağız"
Kimsenin mahalleyle irtibatını koparmaması amacıyla 2005'te derneği kurduklarını belirten Çakar, derneğin çeşitli faaliyetlerinin 11 yıldır aralıksız sürdüğünü dile getirdi.
"Dağın makus talihini eğitimle aşacağız; ya okuyan, ya okutan olacağız" sloganıyla yola çıktıklarını anlatan Çakar, "Köydeki öğrencileri üniversite okumaya teşvik ediyoruz. Kuruluşumuzdan beri istisnasız ve şartsız üniversitede okuyan 40 öğrenciye burs veriyoruz. Bu, bir köy derneği açısından çok önemli sayı. Öğrencilerimize her yıl yardımcı ders kitapları tavsiye ediyoruz ve dağıtımını yapıyoruz." dedi.
Maksadımız, sadece karınlarının doyması olmadı"
Çakar, "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" düsturuyla hareket ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Köyümüzde birçok yaşlı var. Yaşa bağlı olarak yemeklerini yapamıyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Dernek olarak bir AŞ evi açtık ve yaklaşık 35 yaşlının evlerine yemek servisi yaptık. Bu hizmeti verirken maksadımız, sadece onların karınlarının doyması olmadı. Yaşlı insanların her an acil ihtiyaçları olabilir. Yemek dağıtan arkadaşımız, evlere kadar gittiği için buradaki yaşlıları görmüş ve takip etmiş oluyor. Sobası sönmüşse, üşüyorsa sobasını yakıyor. Konuşmaya ihtiyacı varsa onunla sohbet ediyor."
Somali'ye su kuyusu Pakistan'a ev
Yurt içi ve dışında ihtiyacı olana imkanları ölçüsünde yardım elini uzatmaya çalıştıklarını belirten Çakar, 50 yetim çocuğun aylık ihtiyacını karşıladıklarını anlattı.
İnsanların suya ihtiyaç duyduğu Somali'de yaşananlara gözlerini kapatmadıklarını vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:
"Burada 5 su kuyusu açtırdık. Aynı zamanda 3 tırlık gıda yardımında bulunduk. Yapılan bu yardımlar dolayısıyla Somali Cumhurbaşkanı, bizzat kendisi geçtiğimiz yaz Bursa'ya geldi ve ondan bu yapılan yardımlara istinaden plaket aldık. Geçtiğimiz yıllarda Pakistan'da büyük bir sel felaketi meydana gelmişti. Evleri su altında kalan, yıkılan binlerce insan vardı. Dernek olarak 5 ev inşa ettik. Suriye'de de bir savaş ortamı var. Oradaki insanlara da kayıtsız kalamazdık. Oradakilere yönelik 5 tırlık gıda yardımı hazırladık. Bunlar, köyümüzden yardıma muhtaç kardeşlerimize dualarla uğurlandı. Dernek olarak yardıma ihtiyacı olanlara katkıda bulunmaya devam edeceğiz."
Çakar, dernek vasıtasıyla köyde toplu mesaj sitemi dahilinde cenazeler, cemiyetler, asker uğurlamalarının duyurulduğunu, köyden yetişen öğretmenlerin öğretmenler gününün kutlandığını söyledi.
Belenören'in soy ağacını da oluşturduklarını belirten Çakar, "Kapsamlı bir çalışma neticesinde köyümüzün tarihi geçmişini çıkarttık. Osmanlı arşivleri de incelenerek, 1700'lü yıllara kadar inildi ve bir kitap hazırlandı. Kitapta aynı zamanda köyümüzün adetleri, gelenekleri, görenekleri, eski fotoğrafları da var." ifadelerini kullandı.