Dağıstan Türkleri Kültürlerini Muş'ta Yaşatıyor
Muş'un Yeşilova beldesindeki Dağıstan Türkleri, anayurtlarından kilometrelerce uzaklıkta yaşattıkları gelenek ve görenekleriyle yörenin kültür mozaiğine renk katıyor.
Dağıstan'dan 122 yıl önce gelerek Muş'un Yeşilova beldesine yerleşen Dağıstan Türkleri, gelenek ve görenekleriyle Kürt, Türk, Laz, Azeri ve Ermenilerin bir arada yaşadığı Doğu Anadolu Bölgesi'nin kültürünü renklendiriyor.
Kafkas Savaşı sonrasında Dağıstan'dan göç ederek 1893 yılında Muş'a yerleşen Kafkas kökenli vatandaşlar, vatanlarından kilometrelerce uzaklıkta birçok farklı etnik yapının bir arada yaşadığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde kendi dillerini ve kültürlerini gelecek nesillere aktarıyor.
Yeşilova beldesinde yaşayan emekli imam Mehmet Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kafkas Savaşı sonrasında atalarının Dağıstan'dan göç ederek bölgeye geldiğini söyledi.
İlk olarak Kars'ın Sarıkamış ilçesine yerleşen atalarının daha sonra Muş'a geldiğine değinen Ataman, şöyle konuştu:
"Muş kısmi olarak Dağıstan'a benzediği için burayı tercih etmişler. Buradan da Rusların Anadolu'ya girişiyle bir seferberlik başlar. Bu kez buradaki Dağıstanlıların bir kısmı Şanlıurfa ve Gaziantep'e göç eder. Dedelerimiz burada yerleşir. Yeşilova beldesinde Dağıstanlı 50 hane bulunuyor. Beldemiz bu özelliğiyle farklı kültürleri bir arada yaşatıyor. Burada daha önce Ermeniler yaşamış, sonra Kürtler, Dağıstanlılar ile Erzurum ve Karadeniz'den gelen kardeşlerimizle yaşamaktayız. Komşularımızla çok güzel geçiniyoruz."
-Çocuklarımız 3 dil konuşuyor
Ataman, 7 çocuğu ve 11 torunu olduğunu bildirerek, torunlarımdan bir kısmının Türkçe'nin yanı sıra Dağıstan dilini ve Kürtçeyi de öğrendiğini ifade etti.
Aile içerisinde genellikle Dağıstan dili konuşulduğunu belirten Ataman, "Toplulukta Türkler olduğunda genelde Türkçeyi, Kürtler olduğu zaman ise Kürtçeyi konuşuruz. Böylece birlik beraberliğimizi devam ettiriyoruz" ifadesini kullandı.
Ataman, geleneklerinden kopmamaya özen gösterdiklerine, sofralarında da "hingel, uraçil, paçuk ve kete" gibi yöresel Kafkas yemeklerini her zaman bulundurduklarına değindi.
Yeşilova beldesi eski belediye başkanlarından olan Dağıstan Türkü Nazım Bakış ise beldede Kürt, Türk, Laz ve Çerkezlerin bir arada yaşadığına işaret ederek, beldedeki 50 hanenin Kafkas, 20 hanenin Türk, gerisinin ise Kürt ve Laz ailelerden oluştuğunu dile getirdi.
Bakış, belediye başkanı seçilmesinde Kürt komşularının önemli faktörü bulunduğunu vurgulayarak, "Burada ırkçı bir ayrım olsaydı bizi seçmezlerdi. Yeter ki sen kendini kabul ettir. Bu beldenin kültürü, her yönüyle diğer beldelere göre farklılık gösteriyor" dedi. - Muş