Dağkapı Meydanı Şeyh Said Meydanı Oldu
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi kentin en tarihi meydanı olan Dağkapı Meydanı'nı Şeyh Said Meydanı (Qada Şex Seîd) olarak değiştirdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nde surların dış kısmında bulunan ve Selahattin Eyyubi Çarşısı'nın üst kısmında yer alan Dağkapı Meydanı'nı adının Şeyh Said Meydanı – Qada Şex Seîd olarak isimlendirilmesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nın tezkeresi ile DBP Meclis Grubu'nun önergesi okundu. Önergede "Söz konusu alan 1925 yılında İstiklal Mahkemesi tarafından 47 arkadaşıyla birlikte idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının defnedildikleri alandır" denilerek, "Bu trajik hadiseye dikkat çekmek ve halk arasında kullanılan meydan isminin tescil edilmesi için bu şekilde isimlendirilmesi" önerildi.
Önergelerin okunmasından sonra lehte ve aleyhe görüşler dile getirildi. İki DBP ve bir AKP meclis üyesinin söz aldığı görüşmede, talep doğrultusunda meydanın "Şeyh Said Meydanı – Qada Şex Seîd" olarak değiştirilmesi yönünde görüş bildirildi.
NARİN ŞEYH SAİD VE ARKADAŞLARININ ADININ ANILMASININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ
DBP Meclis Grubu adına Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyit Narin yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Kürtleri ve diğer halkları yok sayan tekçi egemen zihniyete karşı mücadele yürüten Şeyh Said ve arkadaşlarının adının anılmasının önemine değindi. Narin, alınacak kararla birlikte Şeyh Said ve arkadaşlarının adının geleceğe taşınmasının mümkün olacağını ifade etti.
AKP Meclis Grubu adına söz alan Muhammed Akar da tek parti rejiminin mahkemeleri tarafından tezyif edilen Şeyh Said Efendi ve bütün arkadaşlarını rahmet ve şükranla andığını söyledi. AKP Grubu olarak böyle bir isim değişikliğini desteklediklerinin altını çizen Akar, meydanın suiletini bozan yapıların yıkılmasını ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. DBP Meclis Grubu adına söz alan Melle Zahit Çiftkuran da sadece Şeyh Said'in asıldığı yer değil Şeyh Said'in dedelerinin bulunduğu türbelerin de üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Çiftkuran, "Bu türbeler nerededir, bunların tespit edilmesi için meclisimizin çalışmasını istiyoruz" dedi.
Görüşmelerden sonra yapılan oylamada Dağkapı Meydanı'nın adının "Şeyh Said Meydanı – Qada Şex Seîd" olarak değiştirilmesi kabul edildi.
YÜZLEŞMENİN ADIMINI ATTIK
Meclis Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak "Meclisimiz bugün büyük bir tarihi yanlışın bir parça da olsa düzeltilmesi adına önemli bir karara imza attı" diyerek tüm meclis üyelerine ve DBP Grubu'na teşekkür etti. Kışanak, "Tarihi yanlışlar halkları kanlı bir girdabın içerisine sürükledi. Tekçi bir zihniyet dayatıldı, inkarcı ve asimilasyoncu ülke yarattı, kurulan İstiklal Mahkemeleriyle hukuk, adalet katledildi. Biz bugün burada bu büyük tarihi yanlışın yarattığı tahribatları bir parça da olsa onarabilmek ve ortadan kaldırabilmek için önemli bir adım attık. Şeyh Said Efendi'nin ve arkadaşlarının mezarlarının bulunduğu alan artık onların ismiyle anılacak ve büyük bir yüzleşme gerçekleşecektir" diye konuştu.
"Bizlere büyük acılar yaşattılar, büyük travmalar, büyük katliamlar, büyük hukuksuzluklar yaşadık" diyen Kışanak, "Fakat bunların en büyüğü de bütün bunları konuşma, tartışma ve yüzleşme şansının bize verilmemesiydi. Biz bugün burada böylesine bir kararla büyük bir yüzleşmenin adımını da atıyoruz" şeklinde konuştu. Kışanak şöyle devam etti:
"Türkiye kendi gerçeğiyle yüzleşmelidir. Yaptığı tarihi hatalardan, yanlışlardan dönmelidir. Bu kadim topraklardan, kadim halklarımız yaşıyorlar. Her birinin tarihi kökeni son derece uzun bir geçmişe dayanıyor. Halklar, ülkeler kolay oluşmuyor. Kapalı kapılar ardında harita üzerinde devlet kurmak kolaydır, harita üzerinde ülke tarif etmek kolaydır. Ama bunlar kolay olduğu kadar da hayatın gerçeği karşısında kolay erimeye mahkumdur. Kürt halkı bu kadim coğrafyanın en kadim halklarından en tarihi halklarından birisidir. Halkımız kimliğiyle, kültürüyle, inancıyla büyük bir tarihsel yolculuk yapıyor. Zaman zaman bunun önü kesilmek istense de mutlaka su akar yatağını bulur misali bu yanlışlar yeniden düzeltiliyor. Yaşadığımız şey sadece zaman kaybetmek, bedel ödemek ve acı yaşamaktır. Biz artık zaman kaybetmek, bedel ödemek ve acı çekmek istemiyoruz. Bu topraklarda halklarımızla birlikte geleceğe doğru bir yolculuğu kesintisiz sürdürmek istiyoruz. Bu coğrafyada yaşayan bütün halklarla, bütün kimliklerle, bütün inançlarla birlikte bu yolculuğu sürdürmek istiyoruz. Kürt halkı bu konuda açıktır, samimidir, iradesi nettir. Umuyor ve diliyoruz ki bugün bizim aldığımız bu karara herkes ortak olur."
Kışanak son olarak Şeyh Said Efendi ve arkadaşları ile özgürlük ve adalet için yaşamını yitiren herkesi saygıyla, şükranla, minnetle andığını ifade etti.