Daha Çok Kadın İçin Programlar Arası Güç Birliği
"Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın İçin Şirketlerarası Mentorluk Programı" üyeleri, "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" yetkililerini ağırladı
Daha çok kadın yöneticinin yönetim kurullarında yer almasını sağlamak amacıyla yürütülen "Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın İçin Şirketlerarası Mentorluk Programı"nın mentileri Turkcell ev sahipliğinde bir araya geldi ve bu alanda yürütülen bir başka çalışma olan "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" arasında ilk kez bir buluşma gerçekleşti. Toplantıda iki proje arasında güç birliğine gidileceği konuşuldu.
Praesta Türkiye tarafından Forbes Türkiye işbirliği ile başlatılan "Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın İçin Şirketlerarası Mentorluk Programı"nın menti buluşması bu kez Turkcell ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun, halka açık şirketlerin bağımsız yönetim kurulu üyelikleri için kadın üyelere öncelik verilmesi amacıyla hayata geçirdiği "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" temsilcileri, menti buluşmasına katılarak projenin yaklaşımını anlattı ve detaylı bilgi verdi. İki projenin, yönetim kurullarında daha çok kadın üyenin yer alabilmesi yönünde kamuoyunda farkındalık yaratılması için ortak çalışmalar yürütülebileceği konuşuldu.
"Yeterli sayıda nitelikli kadın var"
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Direktörü Prof. Dr. Melsa Ararat projenin, halka açık şirketlere üçte bir oranında bağımsız yönetim kurulu üyesi kotası getiren SPK düzenlemesinin uygulanmasında, kadın üyelere öncelik verilmesini sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. Bugün halka açık 412 şirketin sadece 218'inin yönetim kurulunda kadın olduğunu belirten Ararat, bu kadınların çoğunun da aile fertleri veya hissedar olduğuna dikkat çekti. SPK düzenlemesini fırsat olarak gördüklerini belirten Ararat, Tebliğe göre 190 (rakamı kontrol edelim) kadın adaya ihitiyaç olduğunu ve en önemli çözümün kota uygulaması olduğunu söyledi. Türkiye'de yönetim kurullarında yer alabilecek nitelikte cok sayıda kadın yöneticinin olduğuna dikkat çeken Ararat, "Projemiz kapsamında yaptığımız çalışmayla halka açık şirketlerin yönetim kurullarında görev alabilecek 260 yetkin ve yetenekli kadın öne çıktı. Kısa sürede bu rakama ulaştık, bu havuzun gelişmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Projenin stratejik ortağı Egon Zehnder'den Murat Yeşildere de başta işbirliğine açık olmak, harmoni yaratabilmek olmak üzere kadınlara özgü özelliklerin yönetim kurullarına çok önemli katkılar sağlayabileceğini kaydetti. Ayrıca SPK'da belirlenen ideal durumla mevcut durumda aranan üye profili arasında farklılıklar bulunduğunu, yürütülen projelerle bunun azalacağını umduğunu belirtti.
Süreyya Ciliv : "Camdan tavanlar hayali,
bu salondaki kimse için sınır yok"
Turkcell evsahipliğinde düzenlenen menti buluşmasının açılışında konuşan Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv de iyi bir liderin nasıl olması gerektiğine dair tecrübelerini kadın yöneticilerle paylaştı. İş yaşamının 30. yılında olduğunu belirten Ciliv, her bireyin potansiyelinin kendine çizdiği sınırların çok ötesinde olduğunu belirterek, kadın yöneticilerden kendilerine sınır koymamalarını istedi. Ciliv, yönetim kurullarına aday kadınlara başarının formülü ise şu sözlerle aktardı:
"Kendinize limit koymayın, odaklandığınız konuyu çok iyi bilin ve geleceğin işlerine göre kendinizi konumlandırın. Böylece rüzgar arkanıza geçer ve hızla mesafe alırsınız."
Gelişim Komitesi'nde 4 önemli isim
Toplantıda ayrıca, kadın adayların yönetim kurullarına daha iyi hazırlanmalarına yön göstermek için oluşturulan Gelişim Komitesi üyeleri de mentilerle tanıştırıldı. Dr. Yılmaz Argüden'in başkanlık edeceği komitede, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere ve MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer yer alıyor.
Gelişim Komitesi üyeleriyle mentiler arasında gerçekleşen sohbet toplantısında Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, kadınların dünyayı makro olarak okumalarının ve bunun kurumlara yapacağı katkının önemine dikkat çekerek, yeni dünya düzeninin kadına biçtiği tüketici rolünü tüm kadınların iyi anlayıp karşı çıkmalarını önerdi. Arıboğan, program kapsamındaki tüm mentilerin bugün yönetim kurullarında görev yapmaya hazır olduklarına inandığını da kaydetti. Komitenin Başkanı Dr. Yılmaz Argüden de "ideal bağımsız yönetim kurulu üyesi" diye bir şey olamayacağını belirterek, herkesin bazı şirketler için ideal olabileceğini vurgulayarak, mentilerin kendi güçlü alanlarına odaklanmalarına işaret etti.