Dalgıçlar Batık Uçağı Görüntüledi
Akçakoca’da su altı dalgıçlık sporunu geliştirmek ve bu amaçla yapılacak turizm etkinliklerine canlılık kazandırmak amacıyla yapılan dalışla 5 yıl önce deniz dibine bırakılan uçak, profesyonel dalgıçlar tarafından görüntülendi.
Akçakoca'da su altı dalgıçlık sporunu geliştirmek ve bu amaçla yapılacak turizm etkinliklerine canlılık kazandırmak amacıyla yapılan dalışla 5 yıl önce deniz dibine bırakılan uçak, profesyonel dalgıçlar tarafından görüntülendi.
Amatör ve profesyonel dalgıçları ilçeye çekebilmek amacıyla 5 yıl önce Düzce Valisi ve İl Turizm ve Kültür Müdürü tarafından Kayseri'den getirtilerek denize bırakılan uçak 5 yıl sonra yapılan dalışta görüntülendi. Profesyonel dalgıçlarca yapılan dalışta görüntülenen uçağın son durumunun gayet iyi olduğu gözlemlenirken ve uçak etrafında ise balık üreme alanlarının oluştuğu tespit edildi.
Uçağı görüntülemek amacıyla su altına dalan 11 kişilik ekibin sorumlusu Necdet Balaban, dalış sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu Düzce İl Temsilcisiyim. Uçak bundan 5 yıl kadar önce Valilik ve Düzce Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla bize tahsis edildi. Bilindiği gibi, uçağın batırılma amacı yapay resif oluşturmaktı. Uçağımızın koordinatları bellidir ve tüm bilgileri yetkililerimizde mevcuttur. Söz konusu uçak Karadeniz'in yapısı hasebiyle 29 metre derinliğe batırıldı. Uçak hala bulunduğu derinlikte duruyor. Üzerinde bazı trol ve algarna ağları bulunuyor. Bunun dışında o bölgede bir balık popülasyonunun oluştuğu görülüyor. Batık uçak yekpare halde ve petrol platformlarından 2,2 daha kuzey-kuzeybatıda. Dalış yapmak isteyen tecrübeli sporcular için uçak hala dalış yapılabilir düzeyde ve yaşamına devam etmekte. Dalış operasyonunu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü istedi. Ayrıca Düzce İtfaiyesi, Düzce Arama Aurtarma Derneği olan DAKE ve AFAD da bu çalışmanın içinde. Biz bu kurumlarla zaten her zaman birlikte çalışıyoruz. Aramızda sivil halktan dalıcılar da var. Aşağı yukarı 11 kişi daldık. Dalıcı turistlerin buraları tercih etmesi için bir sebeplerinin olması lazım. Melenağzı'ndan Alaplı'ya kadar bizim denizimiz çöldür. Su altında hiçbir şey yoktur. Son dönemde Düzce Üniversitesi'nin bu konuda bir çalışması oldu ve yapay yuva çalışması gerçekleştirdiler. Onlar da bizim söylediklerimizi teyit edeceklerdir. Siz olsaydınız çöle dalar mıydınız? Yani dalıp da ne göreceksiniz kumdan başka? Uçağın denize atılma sebebi de buydu. Amaç insanlara dalmaları için bir gerekçe üretmek." - DÜZCE