Haberler

Dalyan'daki Tarihi Kaya Mezarları Tel Örgüyle Korunacak

Abone Ol

Muğla'nın Köyceğiz ilçesi'ndeki 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip koruma altındaki kaya mezarlarına, yasak olmasına rağmen hatıra fotoğrafı çektirmek için çıkanların verdiği zararın önüne geçilmesi amacıyla Ortaca Belediyesi tarafından tel örgü çekilecek.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesi'ndeki 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip koruma altındaki kaya mezarlarına, yasak olmasına rağmen hatıra fotoğrafı çektirmek için çıkanların verdiği zararın önüne geçilmesi amacıyla Ortaca Belediyesi tarafından tel örgü çekilecek. Öte yandan, kaya mezarlarının alt kısmına Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla yaptırılan seyir teraslarının da tamamlandığı, önümüzdeki günlerde törenle açılışının yapılacağı bildirildi.

Köyceğiz sınırları içinde olan ancak Ortaca İlçesi, Dalyan Mahallesi'nden rahatça görülebilen tarihi kaya mezarların daha iyi korunabilmesi için Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık'ın yoğun çabaları 2010 yılında kabul gördü. 13 Temmuz 2010 tarihinde bölgeyi gezip inceleme yapan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kaya mezarlarının daha rahat ve çevreye zarar vermeden izlenebilmesi için seyir terası yapılması isteğine onay verdiğini açıkladı. Seyir terası çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlanarak Fethiye Müze Müdürlüğü'ne teslimi yapıldı. Terasın, yakında resmi törenle açılışının yapılıp, hizmete sunulacağı bildirildi.

'AKIL İŞİ DEĞİL'

Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yasak dinlemeyenlerin kaya mezarlarının içine kadar girerek hatıra fotoğrafları çektirmeleri tarihi eserlere zarar veriyor. Harabeler ile kaya mezarlarına geçiş alanlarında kurumlarca gerekli önlemlerin alınmasına rağmen, bazı kişilerin canlarını hiçe sayarak yaklaşık 70- 80 derece diklikteki patikadan yürüyerek mezarlara ulaştıklarını belirten Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, "Buradan sorumlu kurumların bu duruma yapacakları bir müdahale ne yazık ki yok. Bekçisini koydu ve mezarlara girişin yasak olduğunu ilan etti. Ama buna kimse aldırış etmeden tahribata devam ediliyor. İrili ufaklı taşlar ile çakılların bulunduğu alanlardan tarihi mezarlara tırmanmak akıl ve mantık işi değil" dedi.

'KORUMAK YERİNE, NEDEN TAHRİP ETMEYİ SEÇİYORLAR?'

Tarihi kaya mezarlarına çıkmak isteyenlerin hemen alt kısımda bulunan ve halen gömü yapılan Çandır Mezarlığı'nı kullandığına dikkati çeken Prof. Dr, Işık şöyle devam etti:

"CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'le görüşüp, mezarlık duvarının üzerine tel örgü çekilerek buradan geçişin engellenmesini rica ettim. Kısa sürede yapacaklarının sözünü verdi. İnsanlar yasak olduğunu bile bile hayatlarını hiçe sayarak buraya tırmanıyor. Her an birisi düşüp ölebilir. Tarihimizi korumak yerine neden tahrip etmeyi seçiyorlar anlamış değilim."

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de, duvar üzerine telörgü yapılması için hazırlıkların tamamlandığını belirtip, "Bir, iki gün içerisinde tel örgülerin takılması tatamlanır" diye konuştu. - Marmarismuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ortaca Belediyesi Ertuğrul Günay Köyceğiz Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title