Haberler

Damadı Çatıya Çıkaran Gelenek Düğünlere Renk Katıyor

Abone Ol

Niğde'nin merkeze bağlı Fesleğen köyünde, üzerine yöresel halı örtülen at üstündeki telli duvalık gelinin "seymen alayı" eşliğinde çatılara ve duvarlara çıkan damadı selamladığı gelenek, düğünlere renk katıyor.

MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Niğde'nin merkeze bağlı Fesleğen köyünde, üzerine yöresel halı örtülen at üstündeki telli duvalık gelinin "seymen alayı" eşliğinde çatılara ve duvarlara çıkan damadı selamladığı gelenek, düğünlere renk katıyor.

Köyde tarihi oldukça eskiye dayanan "seymen alayı" geleneği, yörenin önemli kültür değerleri arasında yer alıyor.

Damadın evine 4 gün önce genellikle perşembe günleri bayrak dikilmesiyle başlayan düğün eğlencesinin ilk gününde, çiftin yakınları, direğe yazma ya da kumaş bağlayarak hediyelerini veriyor.

Cuma günü gelin evine çeyiz sandığı götürülmesi, cumartesi takı töreni ve kına eğlencesinin ardından pazar günü düğün yemeği hazırlanıyor. Dev kazanlarda hazırlanan et kavurması ve pilav, davetlilere ikram ediliyor.

Yemekten sonra gelen haber üzerine damadın yakınlarınca oluşturulan "seymen alayı", ellerinde bayraklarla gelini almaya gidiyor.

Üzerine yöresel halı örtülerek hazırlanan at, gelinin evinin önüne getiriliyor. Dayıları tarafından ata bindirilen telli duvaklı gelin, duanın ardından "seymen alayı" eşliğinde damat evine doğru yola çıkıyor.

Smokin giyen damat, geleneklere göre elindeki tespihle gelini selamlamak için sağdıç ile yol boyundaki evlerin çatısına ya da duvarların üstüne çıkıyor. Damat ve sağdıç, evin çatısından hafifçe eğilerek gelini selamlıyor.

Oldukça yorucu geçen selamlama, damadın evine kadar devam ediyor.

Fesleğen köyünde evlenen Mustafa (23) ve Mehtap Yılmaz (21) çifti, "Seymen alayı" geleneğiyle düğün yaptı.

"Düğün yorucu geçiyor"

Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğünün yorucu geçtiğini ve çok sayıda evin çatısına çıktığını söyledi.

Yorulmasına rağmen geleneği yaşattığı için mutlu olduğunu aktaran Yılmaz, unutulmayacak bir düğün yaptığını ifade etti.

Damadın amcası Etem Yılmaz da "Düğünümüzü köyümüzün örf ve adetlerine göre yapmak için burada gerçekleştirdik. Düğünümüzü gelenek ve göreneklerimize uygun yaptık, tekrar Konya'ya döneceğiz. Damlarda dolaştığı ve düğün dört gün sürdüğü için damat biraz yoruluyor ama neşeli geçiyor." dedi.

Damadın ağabeyi Rasim Yılmaz da "Zor bir düğün, gelenek ve göreneklerimiz çok kapsamlı, bu yüzden yoğun geçiyor ama sonu güzel oluyor." ifadesini kullandı.

Fesleğen Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı 60 yaşındaki Ahmet Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaşadıklarını, düğünler için Fesleğen'e geldiklerini belirterek, "Köyümüzde yüz yıldan beri 'Seymen alayı' geleneğimiz devam etmektedir. Türkiye genelinde yaşayan çok sayıda köylümüz var, düğün yapacakları zaman buraya gelirler. Yaz aylarında, Ramazan ve Kurban bayramı arasında ve sonrasında düğünlerimizi geleneklere göre köyümüzde yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Mehtap Yılmaz Niğde Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title