Haberler

''Damgalama Karşıtı Mücadelemiz Sürecek''

Abone Ol

Dokucu, toplum ruh sağlığı merkezlerinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağını dile getirdi.

BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, "Damgalama karşıtı mücadelemiz tüm hızıyla devam edecektir" dedi. Doç. Dr. Erhan Kurt, toplumlarda bazı kişi ya da grupların, yaşadıkları damgalama ve önyargı sebebi ile birtakım hak ve menfaatlerden yoksun kaldığını söyledi.

Dünya Ruh Sağlığı Haftası etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A Hastanesi tarafından Taksim Metrosu Sergi Salonu'nda 10 Ekim Pazartesi günü, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, sağlık müdür yardımcıları, ruh sağlığı çalışanları, hastalar ve hasta yakınlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, toplantıda yaptığı konuşmada, ruh sağlığı hizmetlerinin daha çok kamu kaynakları ile yürütülmeye çalışıldığını söyledi. Temel sağlık hizmetlerinin, bireyin beden sağlığı ile beraber ruh sağlığını da içerdiğini belirten Dokucu, hastane temelli ruh sağlığı hizmetlerinden toplum temelli ruh sağlığı hizmetlerine geçilmekte olduğunu ifade etti. Dokucu, toplum ruh sağlığı merkezlerinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağını dile getirdi.

BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt ise, Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün 1992 yılından beri 10 Ekim'de kutlanmakta olduğunu belirterek, Türkiye'de Ruh Sağlığı Eylem Planı'nın 5 Eylül 2011 tarihinde resmi olarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Erhan Kurt, "Ruh Sağlığı Eylem Planında" belirtilen ortak amaç doğrultusunda; Zeytinburnu ve Bakırköy olmak üzere iki Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezi açıldığını, her iki merkezin de bölgelerinde bulunan ağır ruhsal hastalığı olan kişilere ruh sağlığı hizmetleri vereceğini kaydetti.

Bugüne kadar BRSHH olarak stigma (damgalama) ile mücadeleyle ilgili bir çok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Kurt, "Beylikdüzü TÜYAP fuar ve kongre merkezinde 3 gün süren stigma karşıtı kampanya yaptık. Olumlu geri bildirimler aldık. Yine hastalarımızın şiirlerinden oluşan Düşünen Şarkılar albümü Bilim İlaç ve sanatçılarımızın desteği ile oluşturulmuş ve müzik marketlerdeki yerini almıştır. Albüm yapmak için çıkılan yolda amaç; ruhsal hastalığı olan bireylerin de üretken olabileceğini somut olarak topluma göstermekti. "Damgalamayın" mesajın tekrar vurgulayabilmekti. BRSHH bünyesinde tüm sağlık çalışanlarının katıldığı "Stigma ile Mücadele Proje Yarışması" düzenlenmiştir. Yapılmakta olan"Stigma ile Mücadele" çalışmalarının önümüzdeki dönemde ulusal platformlara taşınması planlanmaktadır" diye konuştu.

Sağlık Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Abdülkadir Tabo da konuşmasında kısaca ağır ruhsal bozukluğu olan kişilerin uzun süre hastanelerde tutulmasının, bu kişilerin damgalanma ve dışlanmalarına neden olduğunu belirterek, bu kişilerin toplum içinde tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi.

BRSHH Klinik Şefi Dr. Şahap Erkoç, ülkemizdeki ruhsal bozukluklarda rehabilitasyon hizmetlerinin tarihçesi hakkında bilgi verirken, BRSHH Gündüz Hastanesi Koordinatörü Uzman Dr. Ayla Yazıcı da, ruhsal bozukluklarda rehabilitasyon uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Program, Müzik Öğretmeni Volkan Uruk ve Uzman Dr. Vedat Bilgiç'in, BRSHH'ta yatan hastaların söz ve beste çalışmalarından oluşturulan "Düşünen Şarkılar" adlı albümden seslendirdikleri şarkılarla sonlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title