Haberler

Danıştay, Aile Hekimlerine Nöbeti Kaldırdı

Güncelleme:
Abone Ol

Aile hekimlerinin yoğun tepki gösterdiği ve kaldırılması için uzun süre iş bırakma eylemleri yaptığı nöbet uygulaması Danıştay'ın verdiği kararla kalktı.

Danıştay, Gaziantep İdare Mahkemesi'nin aile hekimi Refik Baysal'ın Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde kaymakamlık yazısıyla adli tabiplik hizmeti ve nöbet tutmasının 'Kamu yararı' olduğu gerekçesiyle uygun bulduğu kararı davacı lehine bozup, uygulamayı mevzuata aykırı buldu. Karar emsal teşkil ediyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, emsal teşkil eden kararla aile hekimlerinin adli tabipsizlik, defin, otopsi ve acil nöbetleri tutmayacağını ve tutmadıkları taktirde de cezaya maruz bırakılmayacağını söyledi.

AİLE HEKİMİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Andırın İlçesi'nde kaymakamlık tarafından aile hekimlerinin 1 Temmuz ile 1 Eylül 2011 tarihleri arasında ilçede meydana gelen adli vakalarla ilgili nöbet tutmaları için liste hazırlandı. Adli tabiplik hizmetinin görevleri arasında yer almadığını savunan aile hekimi Refik Baysal, bireysel olarak Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi'ne uygulamanın iptali için suç duyurusunda bulundu. Açılan davada Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi, nöbet uygulamasını 'Kamu yararı' olduğu gerekçesiyle 9 Mayıs 2012'de geri çevirdi, Andırın Kaymakamlığı tarafından başlatılan idari işlemi ise onayladı. Bunun üzerine dava temyiz için Danıştay'a gönderildi.

DANIŞTAY MEVZUATA AYKIRI BULDU

Danıştay 5'inci Daire'de görüşülen temyiz duruşmasında mahkeme heyeti, aile hekimlerinin adli tabiplik görevlerinde bulundurulmasını ve nöbet tutturulmasını mevzuata aykırı buldu. Mahkeme heyeti, temyiz başvurusunu kabul edip Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı, davacı aile hekimi Refik Baysal lehine oy birliğiyle bozdu.

DANIŞTAY: YASAL DAYANAKTAN YOKSUN

Adli tabiplik ve nöbet uygulamasını mevzuata aykırı bulup uygulamayı aile hekimlerinin görevleri arasında yer almadığına dikkat çekilen Danıştay 5'inci Daire'nin kararında; "Aile hekimlerinin görevleri, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nun 2'nci maddesindeki tanımda yer almaktadır. Keza, statüleri ve mali hakları da aynı kanunda düzenlenmiş, sair hususların yönetmeliklerle düzenlenmesi, kanunun 8'inci maddesiyle öngörülmüştür. Farklı bir statüde görev yapan aile hekimlerine kanunda sınırları çizilip tarifi yapılan ve imzalanan sözleşmelerle de sınırları belirtilen görevleri dışında başka görevler verilmesini olanaklı kılan yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle, dava konusu işlemde olduğu gibi, aile hekimlerinin adli tabiplik hizmetlerinde görevlendirilmeleri ve bu hususta nöbet çizelgelerine dahil edilmeleri yasal dayanaktan yoksun olup, bu yönde tesis edilmiş olan dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi'nce verilen karar bozularak dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.

"NÖBET SORUNU ORTADAN KALKMIŞTIR"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri ve Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, Danıştay kararıyla aile hekimlerinin nöbet sorununun tamamen ortadan kalktığını söyledi. Tiyekli, verilen kararla aile hekimlerine görevlerinin dışında olan nöbet tutturulamayacağını belirterek "Bu kararla aile hekimliğinde nöbet sorunu artık tamamen ortadan kalkmıştır. Danıştay, aile hekimlerine kendi görev tanımları dışında hiçbir görev verilemeyeceğini karara bağlamıştır. Biz inanıyoruz ki bundan sonra Türkiye'de aile hekimliği uygulamaları daha iyi yapılacaktır. Aile hekimleri kendi işlerini yaptığı için, angaryalardan kurtulduğu için Türkiye sağlık sisteminde daha üst noktalara taşınacaktır. Tüm aile hekimleri camiasına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

10 BİNE YAKIN AİLE HEKİMİ MAHKEMEYE GİDECEK

Türkiye'deki 21 bin 532 aile hekiminden nöbete gitmeyen 10 bine yakın aile hekimine verilen cezaların mahkeme yoluyla iptalini isteyeceklerini ve tazminat davaları açacaklarını ifade eden Dr. Lütfi Tiyekli, ederek, şunları söyledi:

"Biz 2011 yılında aile hekimlerine yazılan adli nöbetler, hastane nöbetleri ile ilgili dava açmıştık. Bu davamız Gaziantep İdare Mahkemesi tarafından yerelde kabul edilmemişti. Buna gerekçe olarak da 'kamu yararı' gösterilmişti. Fakat biz yılmadık bunu Danıştay'a taşıdık. Danıştay bizim tezimizin haklı olduğunu kabul etti ve aile hekimlerine görev tanımları dışında hiçbir şey yapılamayacağını, hiçbir görev verilemeyeceğini söyledi. Aile hekimlerinin görev tanımı da 5258 sayılı kanunun 2'nci maddesinde yer almaktadır. Buradaki yazan dışında aile hekimlerine artık hiçbir görev verilemez. Bu mahkeme kararının en önemli sonuçlarından biri de şu olacaktır: Artık aile hekimlerine nöbete gitmedi, defin nöbetine gitmedi, adli nöbete gitmedi diye ceza verilemez. Şu anda bizim bildiğimiz verilere göre aile hekimlerine 10 bin civarında verilmiş ceza var, bunların hepsini biz mahkemelere taşıyacağız ve bu mahkemelerde bu cezaların iptalini isteyeceğiz. Bunun kamuya getireceği yükü siz düşünün. Bugün ortalama bir İdare Mahkemesi'nin masrafı, avukatlık ücreti dahil 900 liradır. Bu rakamı düşündüğünüz zaman korkunç rakamlar ortaya çıkacaktır ve buna da görevini yapmayan idareciler sebep olmaktadır.

AİLE HEKİMİ: BİZ KENDİ İŞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ

Doğukent Aile Sağlığı Merkez'inde görevli aile hekimi Hasan Ceyhan ise kararı sevinçle karşıladıklarını kaydederek, "Aile hekiminin gereği neyse o işi yapmak istiyoruz. Biz kendi işimizi yapmak istiyoruz. Acil nöbetleri olsun, hafta sonu nöbetleri olsun bunlarla uğraşmak istemiyoruz. Biz aile hekiminin gereği neyse o işi yapmak istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Gaziantep Danıştay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (35)

ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATMAYA DEVLETİN GÜCÜ YETMEZmobilWeb@haberler.com:

Doktorlar da adam gibi calissin kardesim. Ne zaman hastaneye gitsek hep stajyerler var. Tecrubeli doktorlarin hepsi ozel muayahanesinde paralarini sayiyor.

Yanıtla1217
vatandaş:

aile hekimi saglık mensubu değilmi saglıkta zaman kavramı olmaaaz

Yanıtla917
halkmobilWeb@haberler.com:

Arkadaş hemsireler niye nöbet tutuyor o zaman. Sağlığın saati mi olur. Kabul etmeyeni meslekten ihraç edin gitsin

Yanıtla89
tatarmobilWeb@haberler.com:

okudu diye çalışma saatini kendi seçme hakkı yok hizmet hizmettir.

Yanıtla115
drmobilWeb@haberler.com:

Kıskanmayın. Çalışında sizde olun. Hepiniz çalıştığız yerde hep işinizin hakkını veriyorsunuz ya. Boş konuşmayın

Yanıtla87
zazamobilWeb@haberler.com:

Bu danıştay millete faydalı olan ne varsa hep karşısında olmustur buda birtanesi şaşırmadım...

Yanıtla114
yazıkMobil-ANDROID:

o kadar az ücretli nöbetli calisan memur isci varken doktora ne oluyor anlamiyorum.

Yanıtla86
tahtmMobil-ANDROID:

acil servislere çözüm bulun bu kadar cok ve yoğun çalışan doktorlar ne kadar sağlıklı düşünebilir ve hasta bakabilir.

Yanıtla58
Kingpin:

Trilyonları kazan, nöbet tutma ne ala dünya. Adalet adalet! Aile hekimliği safsatası bir an önce durdurulmalı. Pratisyen hekim 3 aylık kurs ile aile heikimi oldu. Bedava ünvan ancak bu ülkede olur.

Yanıtla76
Mustafa kemal Çetin:

AKP iktidarının yaptığı yanlışları, hataları Hep danıştay mı kaldırmak zorunda. bu partide adam gibi hukuktan anlayan, siyesetten, ekonomiden anlayan insan yok mudur? Her şeyi, yasalarıinatlaşarak yapan, 12 yıldır ülkenin altını üstüne getiren, yolsuzluk ve hırsızlık da dahil, şeytanınaklına gelmeyen işlere imza atan akp. li yöneticiler yargılanmayacaklarını mı sanmaktadırlar?

Yanıtla110
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title