Danıştay'dan Uyarı
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Son Günlerdeki Gelişmelere dair Açıklama Yaptı.
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ''Hukuk devleti ilkesine anlam ve içerik kazandıran yargı bağımsızlığıdır. Yargının bağımsızlığı ve yansızlığı konusunda yaşanacak bir duraksama, duyulacak en ufak bir şüphe hukukun üstünlüğünü zedeler'' dedi.
Aydın Barosunca düzenlenen ''İdari Yargılamada Karşılaşılan Sorunlar'' panelinde konuşan Birden, 1982 yılında idare mahkemelerinin kurulmasından bu yana idari yargının yurt düzeyinde örgütlendiğini, böylelikle idare edilenlerin hak arama özgürlüklerini daha kolay kullandığını ifade etti.
Adaletin hızlandırılmasının, davaların en az giderle ve makul sürede sonuçlandırılmasının yargı yerlerinin ortak amacı olduğunu belirten Birden, iş yükünün fazlalığının bu ortak amacın gerçekleştirilmesini pek çok yargı yeri için imkansız kıldığını kaydetti.
Birden, idari yargıda özellikle Danıştayın iş yükünün arttığını, her yıl daha fazla uyuşmazlığın çözümüne yönelik gayretlere rağmen iş ve dosya birikiminin giderilemediğini, dosyaların çoğu zaman arzu edilen zamanda sonuçlandırılamadığını belirtti.
Adli yargıda olduğu gibi idari yargıda da istinaf mahkemeleri kurulmasının yargının ağırlıklı gündem maddelerinden biri olduğunu kaydeden Birden, şöyle konuştu:
''Özellikle bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görev yapan yargı mensubu arkadaşlarım bu konu üzerinde yoğunlaşmalı ve değişiklik çalışmalarına hazırlıklı olmalıdır. Anayasal ve yasal hükümlerin açık olmasına ve yoruma ihtiyaç göstermemesine rağmen idarenin yargı kararlarını yerine getirmemesi veya gereği gibi yerine getirmemesi sorunu ne yazık ki günümüzde dahi idare hukuku ve idari yargıyla ilgili bilimsel toplantıların konusunu oluşturmaya devam etmektedir. Anayasada yer alan yüksek mahkemelerin toplum için önemi, değeri ve saygınlığı tartışmasızdır.''
Yargının amacı ve devletin temel değerlerinden biri olan adaletin gerçekleştirilmesinin yüksek mahkemelerin gücü ve etkinliği ile doğru orantılı olduğunu ifade eden Birden, bu etkinliğin yargı kararlarının gereklerine uygun eylem ve işlemde bulunmayı, yargı kararlarını siyasi tartışmalara konu etmeden özenli bir üslupla tartışmayı gerektirdiğini söyledi.
Birden, şunları kaydetti:
''Hukuk devleti ilkesine anlam ve içerik kazandıran yargı bağımsızlığıdır. Yargının bağımsızlığı ve yansızlığı konusunda yaşanacak bir duraksama, duyulacak en ufak bir şüphe hukukun üstünlüğünü zedeler. Yargı bağımsızlığının temel amacı vatandaşa, adaletin her türlü etkiden uzak, kendi kurum ve kuralları çerçevesinde gerçekleşeceği güven ve inancını verebilmektir. Bu nedenledir ki hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı faaliyetini kontrol etme, etkileme, yönlendirme yanılgısına düşmemeli. Yargı mensubu da yansızlığı konusunda taraflara sonsuz güven vermelidir.''