Haberler

Danıştay'ın Kararı Kuşu Halkını Umutlandırdı

Abone Ol

Büyükşehir Yasası kapsamında 31 Mart 2014 yerel seçimlerinde belde statüsünü kaybedip köy yapıldığı için halkın büyük tepki gösterdiği ve seçimleri boykot ettiği Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'nun tekrar belde statüsüne kavuşması umudu doğdu.

Büyükşehir Yasası kapsamında 31 Mart 2014 yerel seçimlerinde belde statüsünü kaybedip köy yapıldığı için halkın büyük tepki gösterdiği ve seçimleri boykot ettiği Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'nun tekrar belde statüsüne kavuşması umudu doğdu. Danıştay 8'inci Dairesi, 'yasa çıktığında Kuşu'nun nüfusunun 2 binin üzerinde olması ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle' köy olma kararını bozdu. Bu karar Kuşu halkını tekrar belde olma yolunda umutlandırdı.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüştürülen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'da yaşayanlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi, muhtar seçmedi.

31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 1 Haziran 2014'te, Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine kaymakamlık, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bukez tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE DE SANDIĞA GİTMEDİLER

Geçen yıl 10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara'da Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Bölge İdare Mahkemesi, yasa çıktığında Kuşu'nun nüfusunun 2 binin üzeride olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verip, dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Anayasa Mahkemesi ara kararla davayı reddetti. Bunun üzerine Kuşulular, davayı Danıştay'a taşıdı. Danıştay, eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve yasa çıktığında Kuşu'nun nüfusunun 2 binin üzerinde olduğu gerekçesiyle köy olma kararını bozdu. Danıştay'ın bu kararı Kuşulu'ları tekrar belde olma yolunda umutlandırırken, sevinç yarattı.

CUMA NAMAZI SONRASI KUTLAMA VAR

Gelişmeleri değerlendiren Kuşu Muhtar vekili Feridun Aktay, bu kararın Kuşu'nun beldelik hakkını geri kazandığının belgesi olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Kuşu Köy Olmasın Platformu'nun, 25 Ocak 2014'te yaptığı halk şurası ve istişare toplantısında aldığı kararla uyguladığı siyasi temaslar, mahkeme süreci ve demokratik tepkileri, Danıştay 8'inci Dairesinin kararıyla mutlu sona erdi. Cuma namazından sonra köy halkının katılımıyla şölen düzenleyip, bunu kutlayacağız."

BAKANLIĞIN İTİRAZ HAKKI VAR

İçişleri Bakanlığı'nın Danıştay'ın kararına 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Dava dosya Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Onun vereceği karar da önemli. Çoğunlukla Danıştay'ın kararı onaylanıyor ancak bekleyip göreceğiz. Bu nedenle umutluyuz. Ancak, her şey tam olarak bitmiş değil. Hukukçuların söylediğine göre önümüzde en az 6 ay sürecek bir hukuksal süreç var." - Tahya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süha Karaboran Danıştay Kütahya Simav Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title