Haberler

Danıştay'ın yeni başörtü kararı Kayacan

Abone Ol

Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, Danıştay 8. Dairesi'nin başörtüsüyle ilgili verdiği kararın hukuki açıdan isabetli ve mağduriyetin giderilmesine yönelik bir karar olduğunu belirterek, "Huk...

Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, Danıştay 8. Dairesi'nin başörtüsüyle ilgili verdiği kararın hukuki açıdan isabetli ve mağduriyetin giderilmesine yönelik bir karar olduğunu belirterek, "Hukuk kurallarının aslında, ülkemizde uygulandığını göstermesi açısından da oldukça önemli bir karardır" dedi.

Kayacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 Eylül 2010'da Konya Barosu'na müracaat ederek avukatlık stajı yapmak isteyen Saliha Merve Kaya'nın, evraklarını boraya teslim ettiğini söyledi.

Arasında Kaya'nın başortülü fotoğrafının da yer aldığı evrakların Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) gönderildiğini ifade eden Kayacan, "Baromuz bu konuyu yönetim kurulunda değerlendirirken, temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlanabileceği, yönetmelikle kısıtlanamayacağı gerekçesiyle başvuruyu oy birliğiyle kabul etmişti" dedi.

Kayacan, bu kararın TBB tarafından yerinde görülmediğini, bunun üzerine Kaya'nın konuyu, ilgili yönetmelik maddesinin iptali istemiyle Danıştay'a taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kanaatimizce Danıştay'ın verdiği karar, hukuki açıdan isabetli ve mağduriyetin giderilmesine yönelik bir karardır. Hukuk kurallarının aslında, ülkemizde uygulandığını göstermesi açısından da oldukça önemli bir karardır. Hukuk fakültelerinin daha ilk senesinde okutulan, hukukun temel kaidelerinden bir tanesi şudur; temel hak ve özgürlükler ancak kanunla sınırlanabilir. İster eğitim, ister çalışma hak ve özgürlüğü olarak düşünelim, nasıl düşünürsek düşünelim, temel hak ve özgürlüğe ilişkin bir sınırlama ancak kanunla getirilebilir. Baromuzun verdiği karar doğırultusunda Danıştay'ca da yürütmeyi durdurma kararının verilmesini hukuki açıdan isabetli buluyoruz. Hukuk kurallarının bu anlamda işlediğini görmek sevindirici."

Kararın geri dönüşünün olabileceğini düşünmediğini anlatan Kayacan, TBB'nin itirazı halinde konunun Danıştay Genel Kurulu'na gideceğini, nihai kararın da orada kesinleşeceğini bildirdi.

Danıştay 8. Dairesi, baro levhasına yazılmak için yaptığı başvurusu reddedilen başörtülü bir avukatın açtığı dava üzerine, avukatların baro levhasına kayıt için "başı açık" fotoğraf vereceklerine ilişkin Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin yürütmesini durdurmuştu.

-baro başkanı kayacan

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title