'Danıştay Saldırısının Delillerinin Karartılması" Davası
Eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Barış Demirtaş'ın tahliyesine karar verildi Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, "Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Engin Çakmak'ın ofisinde kullandığı değerlendirilen 9 numaralı harddiskte, kamera kayıt cihazı tarafından kaydı yapılan herhangi bir video görüntüsü tespit edilemediği" belirtildi.
"Danıştay saldırısına ilişkin kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı" iddiasıyla eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri (SGS) Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 2'si tutuklu 10 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Barış Demirtaş'ın tahliyesine karar verildi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Orhan Çoban ve eski OYAK SGS Şirketi Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş ile tutuksuz sanıklar eski OYAK Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz ve eski OYAK Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 8 tutuksuz sanık katıldı.
Duruşmada, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından mahkemeye o dönem Danıştayda kullanılan bilgisayarlardaki hardisklerin gönderildiği ve bu harddisklerin bilirkişiye teslim edildiği belirtilerek, bilirkişi raporunun da 22 Kasım 2013'de mahkemeye ulaştırıldığı belirtildi.
"9 numaralı harddiskte video görüntüsü yok"
Gelen bilirkişi raporunda, "Sadece 9 numara ile numaralandırılmış, 40 GB kapasiteli harddisk ve kamera kayıt cihazına ait IP numarası ile birçok defa ağ trafiği yapıldığı tespit edilmiş, bunun üzerine 9 numaralı harddisk tekrar veri inceleme işlemine tabi tutulmuştur. Ayrıntılı inceleme yapılmış ancak, bahse konu kamera kayıt cihazı tarafından kaydı yapılan herhangi bir video görüntüsü tespit edilememiştir. Ayrıca 9 numaralı harddiske, 14 Aralık 2009 tarihinde format atılmıştır. Kamera kayıt cihazına ağ üzerinde bağlanıp kullanma yetkisi Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Mhemet Engin Çakmak'ta olduğu takdirde, Çakmak'ın ofisinde kullandığı bilgisayara ait diskin 9 numaralı hardisk olduğu değerlendirilmiştir" ifadelerinin yer aldığını aktarıldı.
Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Düzgün, Ergenekon davasının sonucunun beklenilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye edilmesine karar verilmesini talep etti.
Söz alan tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin, savcının mütalaası ve daha önceki talepleri doğrultusunda tahliye edilmesini istedi. Diğer avukatlar da gelen yazı ve raporları inceledikten sonra beyanda bulunacaklarını aktardı.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Barış Demirtaş'ın, tutuklulu kaldığı süre ve dosyanın geldiği aşamayı göz önüne alarak, tahliye edilmesine karar verdi. Diğer tutuklu sanık Orhan Çoban'ın atılı suçun vasıf ve mahiyetine göre bu halinin devamına ve tutuksuz sanıklardan Yavuz Selim Kavaklıoğlu hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına hükmeden heyet, duruşmayı erteledi.
İddianameden
Dönemin Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Muammer Akkaş tarafından hazırlanan iddianamede, 17 Mayıs 2006'da Danıştay 2. Dairesine yönelik Alparslan Arslan tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybettiği, o dönemde daire başkanı olan Mustafa Birden ile üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun yaralandığı hatırlatıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Danıştay saldırısına ilişkin kamera kayıtlarıyla ilgili bilirkişi raporlarına dayanılarak yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığı anlatılan iddianamede, Danıştay saldırısının meydana geldiği tarihlerde, ülkede kaos ortamı oluşturmak amacıyla eylemler yapıldığı, Cumhuriyet gazetesine değişik tarihlerde atılan el bombalarının da bu amaca hizmet ettiği savunuldu.
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik eylemlerde belli bir hazırlık aşamasından sonra eylemin gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, Danıştay saldırısından önce, eylem yeri, konumu, güvenliği, güvenlik zaafları, kaçma noktaları gibi konularda ön hazırlık çalışmasından sonra eylemin yapılabilir hale geleceği anlatılan iddianamede, bunun ise Danıştay binasındaki OYAK SGS tarafından kurulu bulunan kameraların 3 Mayıs 2006'da arıza yapmaya başlaması ile örtüştüğü aktarıldı.
İddianamede, 5 ay arıza yapmayan kameraların 15 gün içerisinde 5 arıza yapmasının sebebinin, saldırı öncesindeki hazırlığın tespitini önleyerek şüphelilerin eylemini kolaylaştırma, delillerin gizlenmesi ve karartılması amacına yönelik olduğu görüşüne yer verilirken, daha önceki soruşturmalarda ele geçirilen bazı belgelerden "Ergenekon terör örgütü"nün nihai amacına ulaşmak amacıyla özel güvenlik şirketleri kurmak, yönetmek ve kontrol altında tutmak amacıyla ciddi çalışmalar yürüttüğü ve bu kapsamda stratejiler geliştirdiğinin anlaşıldığı bildirildi.
İddianamede, OYAK SGS yönetiminde, "Ergenekon örgütü" sanıklarıyla irtibatlı olan emekli Kurmay Albay Orhan Çoban'ın görevlendirildiği, bu nedenle OYAK SGS'nin de örgütün müdahalesi, yönlendirmesi ve kontrolüne açık olduğunun anlaşıldığı belirtilirken, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kayıt cihazlarıyla ilgili bilirkişiden aldığı raporlarda, Danıştaydan sökülen kayıt cihazının arızalı olmadığı ve harddiskte bulunan görüntülerin geri getirilemeyecek şekilde silindiğinin hatırlatıldığı kaydedildi.
Danıştay binasında kurulu kameraların 3 Mayıs 2006'da arızaya geçtiği, müdahale edildiği tarih olan 5 Mayıs 2006'ya kadar kayıt yapmadığı, 8, 9, 11 ve 16 Mayıs 2006 tarihlerinde kameraların arızaya geçmesine rağmen kayıt cihazı tamamen değiştirilmeyerek geçici çözümlerle olaya müdahale edildiği öne sürülen iddianamede, OYAK SGS tarafından bilinçli olarak kameraların kayıt yapmasının engellendiği kanaatine varıldığı ifade edildi.
Ceza istemleri
Olay tarihinde OYAK SGS Genel Müdürü olarak görev yapan Orhan Çoban, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz, Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu, Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş, montaj bakım şefi Metin Almalı ve teknisyen Serkan Akyıldız'ın, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmaları istenen iddianamede, aynı sanıkların, Danıştay saldırısı sırasında Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybetmesi ve o dönemde daire başkanı olan Mustafa Birden ile üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun yaralanmalarına ilişkin de "tasarlayarak, kamu görevi nedeniyle kasten adam öldürmeye yardım", 4 kişinin yaralanması sonucu "adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım etmek" suçlarından da 100 ile 150'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
İddianamede, tutuksuz sanıklar olay tarihinde OYAK SGS'de teknisyen olarak görev yapan Murat Kablan ve Murat Ünal, satın alma ve lojistik sorumlusu olarak çalışan Erdem Acun ile Danıştay Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi'nde mühendis olarak görev yapan Celalettin Yüksekkaya'nın da "silahlı terör örgütüne yardım etmek suretiyle örgüt üyesi olmak" ve "suç delillerinin gizlenmesi ve yok edilmesine iştirak etmek" suçlarından 8 ile 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi. - İstanbul