Haberler

Darbe Girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişelerindeki Olaylara İlişkin Dava

Abone Ol

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 29'u tutuklu 117 askerin yargılanmasına devam ediliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 29'u tutuklu 117 askerin yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmaya 29 tutuklu, 40 tutuksuz sanık katıldı.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan Süleyman Yıldırım, olay tarihinde yüzbaşı olarak görev yaptığını, 19 yıl boyunca TSK üniforması giydiğini belirtti.

Olay günü öğleden sonra Harp Akademisi'ndeki dersten çıktıktan sonra "başhoca" olarak görev yapan ve başka soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan Ahmet Zeki Gerehan'ın kendilerini çağırdığını belirten Yıldırım,

amfide birinci ve ikinci sınıftan öğrencilerin hazır bulunduğunu gördüğünü söyledi.

Gerehan'ın yanında Zafer Özleblebici'nin de bulunduğunu dile getiren Yıldırım, Gerehan'ın orada kendilerine Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir emir geldiğini ve buna göre okunacak listede yer alan personeli İstanbul'daki bazı birliklere personel temini kapsamında görevlendirdiğini ifade etti.

Yıldırım, kendisinin de Samandıra'daki birlikte görevlendirildiğini belirterek, kendilerine detayların Alay Komutanı tarafından söyleneceğinin aktarıldığını savundu.

Birilerinin KOKTOD tatbikatı gibi bahanelerle olaylardan habersiz olan askerleri topladığı saatlerde eşiyle dışarıda olduğunu öne süren Yıldırım, "Haberim olsa o saatlerde dışarıda olmazdım. Trafikteyken telefonla arandım ve öğrencilerin akademiye çağrıldığı söylendi. Eşimi eve bıraktıktan sonra aracımla Samandıra'daki kışlaya gittim." dedi.

Yoldayken neler olduğunu tahmin etmeye çalıştıklarını öne süren Yıldırım, çok ciddi bir terör eylemi olacağı gerekçesiyle askerlerden de yardım beklendiğini zannettiklerini savundu.

Nizamiyede yanına gittikleri Alay Komutanı Ömer Faruk Özköse'nin kamuflajları giymesini istediğini anlatan Yıldırım, "Alay komutanı, bize üst komutanlıktan emir geldiğini görevimizin de KOKTOD kapsamında kolluğu desteklemek olduğunu söyledi. Bize görev yerimizin Samandıra gişeleri ile Kartal Köprüsü'nün güvenliğini almak olduğunu anlattı." diye konuştu.

"Teslim olan ilk kişiyim"

Sanık Süleyman Yıldırım, Kartal Köprüsü'ne vardıktan bir süre sonra yoldan geçen vatandaşların kendilerine tepki göstermeye başladığını ifade ederek, şu iddialarda bulundu:

"Ben de bu konuyu netleştirmek için tabur komutanının yanına gittim. İsmail Yarbayın etrafındakilerle tartıştığını gördüm. Kendisine yaklaşarak 'ne darbesi, ne diyor bu insanlar, gelme amacımız ile bu durum farklı, lütfen kışlaya dönelim' dedim. İsmail Yarbay da 'emir bekliyorum' karşılığını verdi."

Kargaşa içinde kalması nedeniyle aracına yetişemediğini savunan Yıldırım, "Kalabalık arasındakilerden bazıları bizi darbetmeye çalıştı. Onlara kandırıldığımı, darbe için gelmediğimizi anlatmaya çalıştım. Aradan bazıları etrafımda set oluşturarak 100 metre ilerisindeki polislerin yanına götürdü. Orada kışla dışına çıkan askerlerle ilgili gözaltı kararı bulunduğunu öğrenmem üzerine teslim oldum. O bölgede teslim olan ilk kişiydim." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, kimseden bir darbe emri almadığını öne sürerek, kimseye de bu tür bir emir verildiğine şahit olmadığını olay gecesi silah kullanmadığını savundu.

"Silahla yaralama suçunu işlemedim"

Tutuklu yüzbaşı Rüstem Üstünel de 15 Temmuz'da Kurmay Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın kendisinin de arasında olduğu 80 - 90 subayı topladığını anlattı.

Gerehan'ın kendilerini gruplara ayırdığını ve içinde bulunduğu grubu Samandıra'daki 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'nda gorevlendirdiğini dile getiren Üstünel, akşam saatlerinde kışlaya gittikten sonra görevlendirdikleri Tuzla Köprüsü'ne geçtiklerini söyledi. Üstünel, Kartal Köprüsü'ne vardıklarında buradaki askerlerin araçları durdurarak terör eylemi olacağını söyleyip içeridekileri evlerine yönlendirdiğini öne sürerek, daha sonra toplanan kalabalığın kendilerine tepki göstermeye başladığını ifade etti.

Buradaki insanlarla konuşurken kendilerine tepki gösteren bazı kişilerin olduğunu anlatan Üstünel, burada gördüğü polise tabancasını uzatarak silahını teslim etmek istediğini öne sürdü.

Üstünel, iddianamede üzerine atılı silahla yaralama suçunu işlemediğini öne sürerek, tabancasının olay anındaki karmaşa sırasında elinden alındığını savundu.

Duruşmada, söz alan bazı sanıklar da darbe girişiminden olay yerinde haberdar olduklarını öne sürüp, bölgeye terör olayı nedeniyle gittiklerini savunarak, tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, bir kasım sanık savunmaları ile tahliye taleplerinin alınması amacıyla duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Zeki Samandıra İstanbul Kartal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title