Haberler

Darbelere Karşı Rabia Futbol Takımı

Abone Ol

Mısır Milli Futbol Takımı oyuncularından Sabri: "Rabia takımı olarak Türk futbolcularla maç yapmak istiyoruz" "Amacımızın anlaşılması için tüm dünyada evrensel barışın dili olan sporu kul...

RAMAZAN TURGUT - Mısır Milli Futbol Takımı oyuncularından Samir Sabri, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yaşanan olayların anısına "Rabia futbol takımı" olarak Türk futbolcularla maç yapmak istediklerini söyledi.

AA'ya konuşan Sabri, Türk futbolculardan oluşan takım ile yapacakları maçın barışa büyük katkı sağlayacağına ve Mısır halkınına moral kaynağı olacağına inandığını belirtti.

Türkiye'de forma giymiş Ahmed Hassan, Eymen Abdülaziz gibi futbolcularla arkadaş olduğunu dile getiren Sabri, "Hedefimiz, topluma sporun evrensel barış dilini yaymak. Böyle bir maç, bu hedefe önemli katkı sağlayacaktır. Bu müsabaka, Mısır halkının devrime karşı sesini dünyaya yayma konusunda önemli adım olacaktır" dedi.

"Rabia işaretini Türk futbolculardan görmek bizi mutlu etti"

Türk futbolcuların Rabia işareti yaparak kendilerine destek olmalarına çok sevindiklerini vurgulayan Sabri, "Katliamların ardından özgürlük ve hürriyetin sembolü haline gelen Rabia işaretini Türk futbolcuların da yaptığını görmek, Mısırlı sporculara ayrı ruh verdi. Sesimizin dünyada bu derece yankı bulması bizi çok etkiledi hatta sadece biz futbolculara değil, tüm Mısır halkına büyük moral verdi" diye konuştu.

"Barış için sporu kullanmak istedik"

Darbenin ardından Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenledikleri futbol turnuvası hakkında bilgi veren Sabri, söz konusu "Rabia Futbol Turnuvası"nı Mısır'da barış adına düzenlemek istediklerini ancak buna da engel olunduğunu hatırlattı.

Sabri, "Amacımızın anlaşılması için tüm dünyada evrensel barışın dili olan sporu kullanmaya karar verdik. Aynı zamanda bu etkinlikle meydanda bulunan vatandaşlara farklı heyecan yaşatmayı istiyorduk. Meydanda bulunan ve birçoğu milli futbolcu olan darbe karşıtı sporcu arkadaşlar ile bu turnuva hakkında konuşarak, bu işi organize etme kararı aldım. Farklı şehirlerden meydana gelen kişilerden çok sayıda takım oluşturduk. Darbeye karşı tepkimizi farklı bir şekilde yansıttığımız için bu etkinlik ilgi odağı oldu" ifadesini kullandı.

Rabia'daki göstericilerin vatanlarını seven insanlar olduğunu ve Mısır'ın geleceğinin teminat altına alınması için gece gündüz meydanda kaldığını hatırlatan Sabri, "Karşılaşmaların yapıldığı sahanın çevresi Mısır bayrakları ile çevrelenmişti. Futbol evrensel barış dilidir. Sporda amaç kupa kazanmak değil, gönül kazanmaktır. Terör yaratmak değil, insanların enerjisini ortaya çıkarıp onları birbirlerine yaklaştırmaktır. Rabia ve Nahda meydanlarında turnuvanın birinci günü 10 maç yapıldı. İkinci gün karşılaşmalarıyla devam etmesi düşünülen turnuva, güvenlik güçlerinin katliamı sebebiyle iptal oldu" şeklinde konuştu.

Rabia Meydanı'nın darbe rejiminin korkulu rüyası haline geldiğinin altını çizen Sabri, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Darbe medyası tarafından Rabia Meydanı'nda silah olduğu ve şiddet eylemleri için hazırlıkların yapıldığı yönünde haberler yayınlanıyordu. Meydanda bulunan darbe karşıtları ise ısrarla silah olmadığını ve daha önce yapılan katliamlara rağmen eylemlerin barışçıl  şekilde devam ettiğini ve edeceğini söylüyordu. Çünkü meydanlarda insanların elinde silah yoktu. Yanımızda sadece fırsat buldukça okuduğumz Kuran-ı Kerim vardı. Rabia katliamından sonra Kur'an-ı Kerimleri el arabaları ile topladılar."

"Darbe ile umut ve hayallerimiz bir bir yok oldu"

Rabia Meydan'ında yapılan katliamda bazı müftülerin fetvalarının etkili olduğunu savunan Samir Sabri, o günü şöyle anlattı:

"Halkın ordusu olarak ünlenen Mısır ordusunun barışçıl gösteri yapan halka karşı böyle bir vahşeti ve katliamı yapacağını kesinlikle tahmin etmiyorduk. Çünkü meydanda katliam yapan askerlerin akrabaları ve kardeşleri vardı. Fakat daha sonra ortaya çıkan bazı gerçekler yaşanan katliamın nedenini açıklıyordu. Mısır ordusunun kendi halkını bu kadar rahat katletmesine olanak sağlayan şeyin bazı müftülerin kendilerine verdiği fetvalardan kaynaklandığı ortaya çıktı. Bununla ilgili video ve ses kayıtları medyada gündeme geldi."

Devrimden sonra yeni bir Mısır beklediklerini ancak özgürlüklerinin darbeyle ellerinden alındığını vurgulayan Sabri, "Her Mısır vatandaşının düşündüğü gibi ben de devrimden sonra yeni bir Mısır, özgürlüğün ve hürriyetin olacağı demokratik bir ülke bekliyordum. Darbe ile umut ve hayallerimiz bir bir yok oldu. Her şeye rağmen birgün devrimin başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yaklaşık 11 yıl profesyonel futbol oynayan ve kariyerinde birçok başarı yakaladıktan sonra teknik direktörlüğe başlayan Samir Sabri, teknik direktörlük kariyerine Türkiye'de devam etmek istediğini kaydetti.

Sabri, Mısır ve Suriye halklarına verdiği destekten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına minnettar olduklarını sözlerine ekledi.

Samir Sabri kimdir?

Mısır 1. Ligi'ndeki ENNPI klübünde 11 yıl boyunca orta saha oyuncusu olarak futbol oynayan Sabri, 1976 doğumlu. Samir Sabri,  2006 Afrika Uluslar Kupası Şampiyonu olan milli takımda görev yaptı. Milli futbolcu Sabri, 4 yıldan bu yana antrenörlük yapıyordu.

Samir Sabri, gösterilerin odağındaki Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen "Meşruiyet Kupası" isimli futbol turnuvasında da organizatör olarak yer almıştı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Rabiatül Adeviyye Ahmed Hassan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title