Haberler

Datça - Knidos Akademisi´Nde Ustaların Sanat Buluşması

Abone Ol

Muğla'nın Datça İlçesi'ne 25 Kilometre Uzaklıktaki Yaka Köy'de Kurulan Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi Sanat Dolu Günlere Sahne Oluyor. Köy Çocuklarına Verilen Ücretsiz Seramik Kursu ve Köy Halkının Gönüllü Olarak Katıldığı Heykel Çalışmalarının Ardından Akademi Bu Kez Usta Ressamlara Ev Sahipliği Yapıyor.

MUĞLA'nın Datça İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki Yaka Köy'de kurulan Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi sanat dolu günlere sahne oluyor. Köy çocuklarına verilen ücretsiz seramik kursu ve köy halkının gönüllü olarak katıldığı heykel çalışmalarının ardından akademi bu kez usta ressamlara ev sahipliği yapıyor.

Bilim ve Yurt Dünya Sanat Galerisi yönetici Nevzat Metin ile iş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin özverileriyle imece usulü kurulan ve yaklaşık üç ay önce hizmete açılan Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde (UKKSA), çeşitli illerden sanatçıların katılımı ile bir hafta süreyle gerçekleştirilecek olan çalıştay başladı.

ÜTOPYA GERÇEK OLDU

Çalıştaya katılan sanatçılar arasında yer alan Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Genç, bir ütopyanın gerçekleşmesi olarak nitelendirdiği Knidos Akademisi'nin çok kısa sürede önemli gelişme kaydettiğini söyledi. Knidos akademisi fikrinin, İstanbul'da 10 yıl önce bir grup sanatseverin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Genç, ''Önce bir ütopyaydı. Şu an aşağı yukarı yüzde 70'i gerçekleşti. Daha da gelişecek, çevreye uygun olarak yapılması gereken eksikliklerimiz var. Ancak başlangıç olarak çık iyi noktadayız' dedi.

HER KESİMDEN KATILIM VAR

Burada gerçekleştirilen çalıştayın gelişmiş ülkelerde görülen bir model olduğuna da değinen Prof. Dr. Genç, ''Buraya sürekli gruplar geliyor. Üniversitelerden, serbest sanatçılardan, üniversite öğrencilerinden, yeni mezunlardan kısaca değişik kesimlerden gelen sanatseverler burada uygulama olanakları buluyorlar. Birlikte çalışmanın getirdiği bir takım düşünsel tartışmalar gerçekleşiyor. Birinin bilmediği bir tekniği, diğeri görüp öğreniyor. Bir şekilde sanatçılar kendi atölye olanaklarını, kendi yeteneklerini ve sınırlarını denmeme imk^anı buluyorlar' diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK

Ressam Ekrem Kahraman ise çalıştaya katılmayı çok önemsediğini belirterek, ''Şu anda coğrafi olarak Türkiye'nin bir ucundayız. Türkiye hem entelektüel, hem felsefi, hem siyasi ve hem de ekonomik birçok bağlamda uçları yaşıyor. Biz sanatçılar, aynı alanda olan insanlar olarak, o alanda var olan kuralların dışında, daha insani, daha toplumsal bir atmosferde birlikte olmak için buradayız. Birbirimizin katı kurallar içinde yürüyen kendine ait çekinceleri ve jargonları olan bir alandan çıkıp birlikte olmayı başarabiliyoruz. Bu açıdan burada olmayı önemsiyorum. Biz genellikle, birbirimizin üsluplarını yaratma sürecine tanık olmayız. Ama burada orta yerdeyiz. Dünyada bunun çok örnekleri var. Aynı mek^anda çalışıyor, birlikte üretiyoruz. Bu aslında bilim alanında da, aynı iş dünyasında olan insanların da sık sık yapmaya çalıştıkları son 100 yılın en önemli buluşudur. Bir araya getirme, bir arada düşünmek ve birlikte üretmekà Onun için coğrafi anlamda olduğu gibi burasını sanatsal anlamda da uç nokta olarak görüyorum. Knidos akademisinin bu açıdan Türkiye'ye güzel bir örnek olacağına inanıyorum' dedi.

Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'ndeki (UKKSA) çalıştaya katılan ressamlar şöyle: İbrahim Çiftçioğlu, Mehmet Çetiner, Zeynep Dilek Çetiner, Zeki Şahin, Funda İyice, Ekrem Kadak, Müjgan Özkaya Yılmaz, Prof. Süleyman Saim Tekcan, Prof. Adem Genç ve Ekrem Kahraman'

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title