Haberler

Daü'de Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

"Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı" Doğu Akdeniz Üniversitesin'de başladı.

Kıbrıs Türk medya pratikleri ile Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki medya pratiklerinin ve iki ülke belgeselciliğinin iki gün boyunca karşılaştırmalı olarak irdeleneceği "Çin-Kıbrıs Türk Medya Konferansı" Doğu Akdeniz Üniversitesin'de başladı.

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) katkılarıyla Tsinghua Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi ve DAÜ İletişim Fakültesi'nin ortaklaşa düzenledikleri etkinliğe öğretim üyeleri ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

DAÜ İletişim Fakültesi Yeşil Salon'da İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta; Basın-Sen'i temsilen gazeteci Hasan Kahvecioğlu, konferans düzenleyicisi Doç. Dr. Doğan Tılıç ve Tsinghua Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yin Hong'un yanısıra DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak da birer giriş konuşması yaptılar.

"Akademik işbirliğini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz"

Prof. İrvan, konferansın DAÜ İletişim Fakültesi ile Tsinghua Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi arasında ilerde daha da somutlaşacak bir dizi akademik işbirliğinin ilk adımı olduğunu vurgulayarak, iki fakülte arasındaki bu ilişkinin üniversiteler düzeyine yansıması için de çalışacaklarını belirtti.

Kahvecioğlu, yaptığı açıklamada, 13 yerel gazete, dokuz televizyon kanalı ve 10'dan fazla radyo istasyonu barındıran Kıbrıs Türk medyasının içe dönük olduğunu söyledi ve DAÜ'de ilk adımı atılan uluslararası akademik medya ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Basın özgürlüğü kadar özdenetim de önemli"

Rektör Prof.Dr. Abdullah Öztoprak, konuşmasında DAÜ ve üniversitenin uluslararası akreditasyon başarılarına dair bilgiler verdikten sonra, basın özgürlüğü kadar basında özdenetimin önemine de dikkat çekti.

İki ülke gazeteciliği tüm boyutlarıyla tartışılıyor

Açılışın ardından verilen kısa aradan hemen sonra yapılan başlangıç oturumunda Prof. Dr. Yin Hong "Çin medyasına Genel Bakış" ve Dr. Muharrem Faiz "Kıbrıs Türk Medyasına Genel Bakış" konulu çalışmalarını akademisyen ve öğrencilerden oluşan izleyicilerle paylaştılar.

Programda daha sonra, Dr. Cao Shule, Çin medyasının sahiplik yapısı ve Doç Dr. Nurten Kara da Kıbrıs Türk Medyasının Sahiplik Yapısı başlıklı sunumları yapıldı.

Öğle arasından sonra geçilen oturumdaki sunumlarsa aşağıdaki şekilde gerçekleştirildi:

Çin'de ve KKTC'de "Gazetecilik Eğitimi" Prof. Dr. Chen Changfeng ile Yrd. Doç. Dr. Bekir Azgın; Çin'de ve KKTC'de "Medya, İfade Özgürlüğü ve Demokrasi" Doç. Dr. Zhou Qing'an ve Yrd. Doç.Dr. Mashoed Bailie; Çin'de ve KKTC'de "Televizyon: Geleneksel Televizyondan Online Video" konusu da Dr. Ma Xiangyang ve Yrd. Doç. Dr. Melek Atabey tarafından irdelendi .

Belgeseller ikinci gün gösteriliyor

Konferans ikinci gününde belgesel ağırlıklı bir programla devam ediyor. DAÜ İletişim Fakültesi Yeşil Salonda gösterilecek olan belgeseller saat 10.00'da başlayacak. Program ise şöyle:

10:00 Panel: Çin-Kıbrıs Türk belgesel film yapımcılığının tarihsel gelişimi Doç. Dr. Lei Jianju ve Yrd. Doç. Dr. Pembe Behçetoğulları

10:45 Belgesel Gösterimleri:

Paralel Yolculuklar (2004).

Yönetmenler: Derviş Zaim ve Panicos Chrysanthou.

Beijing 2008 (2009).

Yönetmen: Lei Jianjun

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title