Daü’de Drama Dersleri İlgi Çekiyor
Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ders Programında Yer Alan Drama Dersleri, Öğrencilerin Çok Sevdiği, İlgi Duyduğu Derslerin Başında Geliyor.
Özellikle yaratıcı drama ve eğitici drama derslerinde yapılan uygulamalar, renkli ve eğlenceli bir ortam oluşturuyor, böylece öğrenciler, eğlenirken öğreniyor.
Drama dersleri ile ilgili Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan drama dersi veren Öğretim Görevlisi Özden Aykaç, bu çalışmalarla öğrencilere; doğru iletişim, farkındalık, empati kurma, içselleştirme, kendini ifade edebilme, yaratıcılığın geliştirilmesi gibi temel öğretileri kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Özen Aykaç; "Ben de farklı öğrencilerle farklı deneyimler ve gözlemler ediniyorum çünkü ele aldığımız konular aynı olsa da uygulama konularımız değişiyor. Her birey, kendini kendince ifade edip, kendi dünyası ve değerleriyle yorumluyor. Hep birlikte görüyoruz ki çağdaş yaklaşımlar ve uygulamalar son derece geliştirici ve yararlı." şeklinde konuştu.
Drama dersi alan bazı öğrencilerin görüşleri ise şöyle:
Nazlı Kirazlı: Bu derse devam eden öğrencilerdenim. Derste Özden Hocamızla yaptığımız etkinlikler, bizim için çok faydalı oldu. Artık olaylara ve şahıslara empati kurarak yaklaşıyorum. Hepimiz suçlamanın kolay olduğunu biliyoruz. Ancak derste gerçekleştirdiğimiz dramalarla, suçlamak yerine karşımdakinin bakış açısını anlamaya çalışmanın daha doğru olduğunu kavradım. Çözüm üretmenin daha faydalı olduğuna inandım. Drama dersi bana zevkli anlar yaşattı. Sınıfta aramın bozuk olduğu kişilere bile kucak açmamı sağladı. Başıma gelen olaylarda karşı tarafı yargılamaktan ziyade, oku kendimize yöneltmemiz gerektiğini gördüm. Duygu aktarımı yaparak aslında sorumluluklarımdan kaçtığımı da gördüm, yaptığım yanlışlardan birisi de buydu. Derste yaptığımız uygulamaların, bana ayna görevi gördüğüne, kişisel gelişimime katkı sağladığına inanıyorum.
Gökhan Güneş: "Ders yoğunluğundan bunaldığım zamanlarda drama atölyesi imdadıma yetişiyor. Hepimiz sanki farklı insanlar oluyoruz. Üzerimizdeki gerilimin yok olduğunu hissediyorum. Ders içerisindeki uygulamalarda, hayatın içerisinden kesitler almaya özen gösterdik. Bazen canlandırdığımız karakterlerde; kendimde olan fakat o güne kadar kendimle bütünleştiremediğim davranışları görme fırsatım oldu. Ben de öğrencilerimin drama uygulamaları ile empati kurma, saygılı olma, farkındalık gibi duygularının gelişimine katkı sağlamak istiyorum.
Bu derste bizlere bilgi ve deneyimiyle yol gösteren, bizde var olan fakat farkında olamadığımız duygu ve tavırların gün ışığın çıkmasını sağlayan Özden Hocamızın katkısı inkar edilemez. Uygulamalarda neler yapmamız gerektiğini birebir gösteren, hatta bazı rollerin canlandırılmasına yardımcı olan hocamız. ileriki meslek hayatımızda bizi başarılı kılacak iletişim becerilerini de kazandırmış oldu."
Alparslan Önalan: "Drama dersleri bana ne kazandırdı sorusuna, şöyle yanıt vermeliyim: Benim için en önemli tarafı, hissettiklerimi dışa vurmamı sağladı. Karşımdaki insanla nasıl ilişki kurabilirim, karşımdaki insanı nasıl iyi anlayabilirim bunu öğrendim ve derslerde gerçekten çok hoş vakit geçirdik. "
Elif Umay Çulha: "Drama yapmaktan çok zevk alıyorum, çünkü sahnede kendimi çok rahat hissediyorum. Drama yapmak benim için bir tür duygu boşalması. Fakültede yapılan drama derslerinden sonra kendimi daha zinde hissediyorum.Özden Hocayla tanışana kadar dramanın eğitim açısından bu kadar etkili olabileceğini tahmin etmiyordum. Sadece eğitimde değil, dramanın farklı alanlarda da kullanılmasının gerektiğini düşünüyorum.Çünkü birey, kişisel gelişmişliğiyle kendine ve çevresine bir şeyler katabilir. Hayal kurmasıyla,oyun oynamasıyla ve duygularını dışa vuruşuyla gelişip daha verimli olabilir."
Sümeyya Yıldız: "İnsanların içindekileri dışarıya yansıtabilmesi çok önemli. Ben yansıtamam. Bu benim açımdan çok kötü bir durum. Ben içimdekileri olduğu gibi ifade edersem, sanki karşımdaki bana tepki verecekmiş gibi geliyordu. Drama yaparken bunun yanlışlığını farkettim. İnsan içindeki duyguları bir şiirle, bir yazıyla, bir resimle veya dansla yansıtabilir. Yaptığımız canlandırmalar ve kurduğumuz oyunlara ilişkin tartışmalarımızdan sonra kendimi daha rahat, daha uyumlu hissediyorum. Keşke drama atölyesi, her zaman devam edebileceğim olanaklar sunsa."