Haberler

DAÜ'de Son Teknoloji Protez Uygulamaları Yapılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı faaliyetlerini sürdüren Protez Ortez ve Biyomekanik Merkezi'nde teknolojik protez uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı faaliyetlerini sürdüren Protez Ortez ve Biyomekanik Merkezi'nde teknolojik protez uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor. 2009 yılında hizmete giren ve ada halkına dünyanın güncel teknolojik cihazlarını uygulamayı misyon edinmiş olan merkez, herhangi bir nedenle uzvunu kaybetmiş olan amputelere, uygulanan akıllı protezler ve rehabilitasyon yaklaşımları ile yaşam kaynağı oluyor. Dünyanın en gelişmiş protez ortez üretici firması Ottobock Alman firması ile işbirliği içinde çalışan merkez KKTC halkının protez yaptırmak amacıyla yurt dışına gitme gereksinimini ortadan kaldırdığı gibi, uzman fizyoterapistler tarafından uygulanan rehabilitasyon yaklaşımları sayesinde hastaların protezlerini daha etkili ve rahat bir şekilde kullanmasını sağlıyor.

Uygulama sonrasında da tedavi ve takip sürecinin devam ettiği merkez sayesinde, hastalar protezleriyle yaşadıkları en ufak problemlerde dahi çözümünü en kısa sürede elde ediyor. Güçlü altyapısı sayesinde sadece diz altı protezlerinde değil, tüm seviyelerdeki uzuv kayıplarında teknolojik protez yaklaşımlarının titizlikle uygulandığı merkezde ayrıca ayak problemleri yaşayan bireyler için de biyomekanik değerlendirmelerin yapıldığı ve uygun tabanlık yaklaşımlarının uygulandığı bilgisayar destekli ekipmanlar bulunuyor. KKTC Sağlık Bakanlığı ile var olan protokol sayesinde merkeze başvuran hastalar tüm bu hizmetlerden herhangi bir ödeme yapmadan faydalanabiliyor.

Sağlık Bilimleri Fakültesi merkez sorumluları Uzm. Fzt. Başar Öztürk ve Uzm. Fzt. Yasin Yurt yaptıkları açıklamada en sık görülen amputasyon olan diz altından bacağın kesilmesi sonrası, son yıllarda dünyada kullanımı yaygınlaşan, hastanın kendi bacağıymış gibi hissettiği yapay bir uzuv teknolojisi (Harmony Sistem) uygulaması yapılan hastaların yeni protezlerinin farkını ilk giydikleri andan itibaren hissettiklerini vurguladı. Eski sistemlerden farklı olarak hafif, dayanıklı ve daha komforlu olan bu uygulama sayesinde, hastaların protezleriyle daha rahat yürüyebildiğini merdiven inip çıkabildiğini ve hatta koşabildiğini vurgulayan Uzm. Fzt. Öztürk ve Uzm. Fzt. Yurt hastaların tüm bunları yaparken, protezin yapısında olan karbon ayak teknolojisi sayesinde ekstra enerji harcamadan, sağlıklı bir birey gibi hareket edebildiğine dikkat çekti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, hedeflerinin öğrenci yetiştirmenin yanında halka hizmet vermek olduğunu belirterek özellikle engelli, yaşlı ve fizyoterapiye ihtiyaç duyan kişilere destek vermeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi. Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin dört yıllık bir fakülte olmasına rağmen başarılı çalışmalarla isminden sıklıkla söz ettirdiğini aktaran Prof. Dr. Harutoğlu, 12 bölüm ve yüksek lisans programları ile çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Harutoğlu, KKTC halkı için sağlıkta önemli bir açığı kapatan DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı Protez Ortez ve Biyomekanik Merkezi hizmetlerine her geçen gün bir yenisini ekleyerek ada halkına hizmet vermeye devam edeceğini de vurguladı.

Protez uygulaması yapılan hasta Fahrettin Sağdağ ise yaptığı açıklamada uygulamadan ve tedavi sürecinden son derece memnun olduğunu belirterek rehabilitasyon sürecinin de DAÜ sayesinde başarılı geçtiğine dikkat çekti. Sağdağ, ihtiyacı olanlara kesinlikle DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Protez Ortez ve Biyomekanik Merkezi'ni tavsiye ettiğini de aktardı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Hülya Harutoğlu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title