Haberler

DAÜ İletişim’de Kıbrıs Fotoğrafları Eşliğinde Şiir Dinletisi

Güncelleme:
Abone Ol

Zeynel Yeşilay'ın Kıbrıs'ta Çektiği Fotoğraflardan Derlenen Multivizyon Gösterisi Eşliğinde Şair Ve Şarkı Sözü Yazarı İlter Yeşilay Kıbrıs'la İlgili Şiirlerini Seslendirdi.

Doğu akdeniz üniversitesi iletişim fakültesi yeşil salon'da, 21 mart 2011 pazartesi günü düzenlenen etkinlikte emekli diplomat ve tc başbakanlık eski baş müşaviri ve fotoğraf sanatçısı zeynel yeşilay'ın "sonsuz bir şiir kuzey kıbrıs" başlıklı, kıbrıs'ta çektiği fotoğraflardan derlenen multivizyon gösterisi eşliğinde şair ve şarkı sözü yazarı ilter yeşilay kıbrıs'la ilgili şiirlerini seslendirdi. Etkinlikte ayrıca Türkiye'nin tek "Lale Şairi" olarak bilinen Abdullah Satoğlu da bazı şiirlerini okudu.

Zeynel Yeşilay

Fotoğraf çekmeye ortaokul öğrencisi iken başladığını söyleyen Zeynel Yeşilay, o günden beri bir fotoğraf tutkunu olduğunu, onbinlerce fotoğraf çektiğini ifade etti. Sanatçının 1978 yılında Doğu Beyazıt'taki İshak Paşa Sarayı fotoğrafı bakanlık tarafından afiş olarak basıldı ve 1978 yılında posta pulu olarak kullanıldı. 1993'te Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığında çalışan Yeşilay, sırasıyla başbakan yardımcıları Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Tansu Çiller ve Başbakan Bülent Ecevit'e özel kalem müdürlüğü yaptı. Sanatçının Türkiye'de çektiği fotoğraflardan bazıları "sonsuz bir şiir Türkiye" isimli kitapta yayımlandı. 2002 yılında Kuzey Kıbrıs'a görevli olarak gelen Yeşilay, adanın güzelliklerini yansıttığı 100 binden fazla fotoğraf çektiğini söyledi.

İlter Yeşilay

Sanat hayatına küçük yaşlarda çocuk şiirleri ile başladığını söyleyen şair İlter Yeşilay, sözlerini yazdığı "Dediler zamanla hep azalırmış sevgiler" adlı Türk Sanat Müziği eseriyle 1990 yılında TRT yılın şarkısı ödülünü aldı. Bu ünlü şarkıyı Zeki Müren, Muazzez Abacı, Bülent Ersoy, Emel Sayın, Zekai Tunca ve birçok ünlü şarkıcı seslendirdi. 2000 yılında ilk şiir kitabını çıkarttı. Şiirlerinde farklı görsel öğeleri birleştirerek şiir sevenlerle paylaşan Yeşilay, Kıbrıs'la ilgili olarak yazdığı zeytin şiirini seslendirdi. Sanatçının yine Kıbrıs'la ilgili olarak yazdığı "üzüm", "incir" ve "hurma" adlı şiirleri de bulunuyor.

Abdullah Satoğlu

Söyleşiye katılan önemli şair Abdullah Satoğlu ise 1934'de Kayseri'de doğdu. İstanbul üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun olduktan sonra 15 yıl süre ile günlük "Hakimiyet" gazetesini ve aylık sanat edebiyat dergisi "Filiz"i çıkardı. Sanat çevresinde "lale şairi" olarak tanınan sanatçının "bir demet lale", "lale üstüne", "lale bahçelerinde", "gönlümde açan laleler" ve "lale devri masal gibi" isimli şiir kitapları yayımlandı. Satoğlu, ulusal ve uluslararası birçok sanat ve edebiyat etkinliğine katılarak ödüller alan sanatçının adı Kayseri'de bir sokağa verildi. Etkinlikte Satoğlu birbirinden güzel, ilahi aşkı anlatan şiirlerini okudu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title