Haberler

DAÜ Öğrencilerinden Ev-Ofis Tasarımları

Abone Ol

DAÜ yaşama alanları ile çalışma alanlarını bir araya getiren "ev-ofis" kavramı/tasarımı üzerinde çalışarak döneme başladı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü ikinci sınıf öğrencileri, değişen ve hızlanan yaşam koşullarına ayak uydurmak adına günümüzde yaygın olarak kullanılan, yaşama alanları ile çalışma alanlarını bir araya getiren "ev-ofis" kavramı/tasarımı üzerinde çalışarak döneme başladı.

DAÜ İç Mimarlık Bölümü, ikinci sınıf birinci dönem 'iç mimarlık tasarım atölyesi I' dersi çerçevesinde, Mağusa'da bulunan Alasya Park binasında seçilen bir apartman dairesinin, seçilen mimar veya iç mimar için genel ve özel isteklerine bağlı kalınarak "ev-ofis" fikri fonksiyonellik, değişen mekan ihtiyaçları, mekanların kulanımı ve kulanım şekli – tasarımın ana fikri - vs... gibi kavramların sorgulanması sağlanarak tasarım projesi yapılmaya başlandı.

Ders yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. Zehra Öngül ve Kıdemli Öğretim Görevlisi Seyit Ermiyagil'in yönetiminde sürdürülen çalışmada günümüzdeki yaşam şartlarına bağlı olarak sık tercih edilen konut fonksiyonu ile ofis fonksiyonunun bir aradalığından oluşan bu yeni kavramı 75m2'lik bir alanda çözülme yoluna gitmiştir.

Öğrencilere daha gerçekçi bir çalışma ortamı sağlaması amacıyla her öğrencinin DAÜ Mimarlık Fakültesi hocalarından istedikleri birini seçerek, belirleyecekleri kullanıcı profili ve istekleri doğrultusunda, kulanıcıya yönelik bir tasarım felsefesi üzerinde, kulanıcıyı tanıma, ihtiyacı belirleme, programlama, mekan akışkanlıkları gibi kavramaları karşı taraf (müşteri) ile tartışma fırsatını yakalamış ve mekanın fonksiyonel kalitesini bire bir test etme imkanı yakalamıştır.

Dolayısıyla her kullanıcının kendi hobileri, ek fonksiyonları gibi özel istekleriyle oluşturulan projeler kendi içinde tek/kişisel mekanları da barındırmıştır. Bu anlayışla gelişen tasarımlar kulanıcılar ile yapılan birebir özel görüşmelerde ve final jurilerinde davet edilecek olan kullanıcılarına sunularak öğrencileri bu dönemden başlayarak gerçek verilere dayalı tasarım nasıl yapılır ile ilgili fikir sahibi olmaları sağlanmıştır..

TEMATİK KAFE TASARIMLARI

Öte yandan DAÜ İç Mimarlık Bölümü, ikinci sınıf ikinci dönem 'iç mimarlık tasarım atölyesi II' dersi çerçevesinde, Mağusa'da seçilen yaklaşık 150m2'lik iki farklı dükkan içine günümüzde toplumun birçok kesimi tarafından kullanılan ve özellikle seçilen temaya uygun kulanıcılara yönelik yan fonksiyonu olan, şu an çevremizde görmeye alışık olmadığımız tematik/kafe dükkanı tasarlıyorlar.

Ders yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. Zehra Öngül ve Kıdemli Öğretim Görevlisi Seyit Ermiyagil'in yönetiminde sürdürülen çalışmada ana fonksiyon olarak belirlenen kafe dükkanı yanında her öğrencinin kendinin belirleyeceği yan bir fonksiyonun (kullanıcıya özel) da yer alacağı çalışma kendi özgü kulanıcı ihtiyacından dolayı, farklı bir yaşam kurgusu gerektirirken, diğer önerilen projelerden farklılık göstermesi hedeflenmektedir.

Oyun/tango/şeker/tasarım/fal/el yapımı çikolata/landrower/karaoke/... gibi birçok yan fonksiyonun yer aldığı kahve dükkanlarında iç mekan yanında, dış mekanlar da yarı kapalı ve açık mekan gibi farklı mekan hiyerarşileri bakımından ele alınıp çözümlenmeye çalışılmıştır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Güncel Mağusa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title