Haberler

Davranışı Öğrettik mi Ki Bekleyelim? Odge? Projesi, Devlet Okullarına Açılıyor.

Abone Ol

İstek Belde Okulları, 2 yıldır uyguladığı projeyi bu yıl Üsküdar ilçesinde seçilen 5 devlet okulunda pilot olarak uygulamak üzere koordinatörlük yapacak.4 Aralık 2012 Salı günü, projeyle ilgili bir eğitim toplantısı gerçekleşti.

İstek Belde Okulları, 2 yıldır uyguladığı projeyi bu yıl Üsküdar ilçesinde seçilen 5 devlet okulunda pilot olarak uygulamak üzere koordinatörlük yapacak.

4 Aralık 2012 Salı günü, projeyle ilgili bir eğitim toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar ve Üsküdar'daki tüm devlet okullarının idarecileri katıldı.

ODGE Nedir?

ABD başta olmak üzere pek çok ülkede uygulanan Okul Temelli Olumlu Davranış Geliştirme (ODGE) Programı, davranış sorunlarını önleyen ve öğretmenler arası tutum birliğini sağlayan bir çalışmadır. ODGE, ABD'de Tim Levis tarafından geliştirilen ve 46 eyalette, 13.300 okulda kullanılan bir yöntemdir. Yapılan araştırmalar, ODGE uygulayan okullarda okuldan ayrılmaların azaldığını; disiplin olaylarının %40-60 arası düşmesinin yanında akademik başarının da arttığını göstermektedir.

Proje, Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme Programı kapsamında Avrupa kültürüne uyarlanmış ve Avrupa'da pilot olarak seçilen ülkeler olan Hollanda, Finlandiya, Portekiz, Macaristan ve Türkiye'de uygulanmaya başlamıştır. Her ülkede bir okul, programı uygulamak üzere seçilmiştir. İSTEK Belde Okulları, programı Türkiye'de uygulayan tek okuldur.

İSTEK Belde Okulları'nda ODGE

Türkiye'de, Türk kültürüne uygun olarak belirlenen değerlere göre uyarlanan proje ile öğretmenler arasında sınıf ve okul içinde tutum birliği sağlanıyor; ödül ve yaptırım sistemleri ile öğrencilerde olumlu davranışlar gelişiyor.

ODGE, İSTEK Belde Okulları'nda 2 yıldır sürüyor. Projenin ilk yılında öğretmen, öğrenci ve veliler arasında çekirdek gruplar oluşturuldu. Bu gruplara 3'er günlük eğitimler verildi ve tüm okul için değerler belirlendi. Değerlere bağlı olarak da davranışlar, ödüller ve yaptırımlar belirlendi. 2011-2012 öğretim yılının başında her sınıf seviyesi ve her şubeye tüm bu değerler, davranışlar ve beklentiler anlatıldı. Öğretim yılının başından bu yana uygulanan proje sonucunda derse geç girme, ödev yapmama gibi sorunlar düzeldi, disiplin vakalarında azalma oldu. Öğrenciler ödül sistemi sayesinde motive oldular. 3 ayda bir toplanan veriler sayesinde sistemin nasıl gittiği araştırılıyor ve gerekirse yeni yöntemler belirleniyor.

ODGE Nasıl Uygulanır?

ODGE'de davranış bakımından öngörülebilir açık, net bir okul ortamı yaratılmaktadır. Bu amaç ile her okul kendisi için önemli olan değerleri belirler ve bu değerlerin davranış karşılıklarını yazar. Örneğin okul 'saygı' değerini belirledi ise bu değerle ilgili beklenen davranışlar öğrencilere öğretilir. Kısacası bir okulda sınıfta, koridorda, okul bahçesinde ve yemekhanede yapılması gereken olumlu davranışlar veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin katılımı ile belirlenir ve doğru davranış 'öğrencilere öğretildikten sonra' beklenir. Davranış öğretimi yapıldıktan sonra öğrenciler olumlu davranış gösterdiklerinde takdir edilir, olumsuz davranış gösterdiklerinde de daha önceden belirlenen sonuçlara katlanırlar.

ODGE, öğretmenlere davranış eğitiminin nasıl yapılacağını ve öğrencilere nasıl olumlu geri bildirim verileceğini öğreten bir programdır. ODGE ayrıca okulla ilgili sürekli veri toplayan ve bu verilere dayalı olarak yapılan çalışmayı değerlendiren, yönlendiren, iyileştiren, esnek bir sistematik yaklaşımdır.

Öğretmenler arası tutum birliğini sağlamada da etkili bir eğitim olan ODGE, pilot okula üç yıl süren bir çalışmayla uyarlanabilmektedir. Bu çalışmaların sonunda okullar, ODGE'yi sistematik ve sürdürülebilir bir şekilde uygulayabilir. Birinci yıl pilot uygulama yapılmakta; ikinci yıl uygulama tüm okulda yaygınlaştırılmakta; üçüncü yıl öğrenme güçlüğü olan, davranış açısından risk taşıyan öğrencilere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Üçüncü yılın sonunda, kazanılan deneyimlerin bölgedeki beş komşu okul ile paylaşılması beklenir.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İlyas Tekin Türkiye Üsküdar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title