Davutoğlu Zebari Ortak Basın Toplantısı
Irak Dışişleri Bakanı Zebari: "Irak Türkiye'yi ve Türkiye'nin bölgedeki rolünü takdir ediyor. Bizim Türkiye'nin rolüyle ilgili hiçbir sorunumuz, tavrımız yok. Bunun yanı sıra, bu bölgede kaderim...
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak'ın Türkiye'yi ve Türkiye'nin bölgedeki rolünü takdir ettiğini belirterek, "Bizim Türkiye'nin rolüyle ilgili hiçbir sorunumuz, tavrımız yok. Bunun yanı sıra, bu bölgede kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz" dedi.
Zebari, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara Palas Devlet Konukevi'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin son 2 yıl zarfında biraz sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, şu an ise bu sayfayı kapatarak ortak bir çalışmayla yeni bir sayfa açmanın tam zamanı olduğunu vurguladı.
İki ülke arasında yapıcı bir ilişki kurmak için bazı konularda görüş ayrılığı olsa bile, çözülmeyecek hiçbir problem olamayacağını belirten Zebari, "Bunu da sanırım bakanlar, liderler aracılığıyla, diplomasi ve resmi kanallardan iletişim kurarak çözebiliriz. Bağdat-Ankara arası uçakla 1,5 saat gibi çok kısa bir mesafede. Dolayısıyla iletişim kurmak için aramızda çok mesafe yok" diye konuştu.
Sadece iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltme adına değil yeni ufukları açma adına da yeni adımlar atmada karar kıldıklarının altını çizen Zebari, birçok alanda eşgüdüm konusunda mutabık kalındığını ifade etti.
Irak Dışişleri Bakanı, "Irak Türkiye'yi ve Türkiye'nin bölgedeki rolünü takdir ediyor. Bizim Türkiye'nin rolüyle ilgili hiçbir sorunumuz, tavrımız yok. Bunun yanı sıra bu bölgede kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz. Savaşlar, terörizm, radikalizm, tüm gerginlikler iki ülkeye ortak bir şekilde yansıyor, aynı şekilde etki ediyor" dedi.
Suriye krizinin, Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan'ı doğrudan etkilediğini ve kriz uzadıkça ülkelerin ulusal güvenlikleriyle ilgili tehlikelerin arttığını dile getiren Zebari, "Biz en iyi sonucu bulma adına iletişim kurmaktan yanayız ki bu insanlık dramı bitsin" ifadelerini kullandı.
Zebari, gelecekle ilgili atılacak adımlara ilişkin olarak, iki ülkenin bakanlıkları arasında farklı sektörler bazında komisyonların çalışmasıyla ilgili anlaşmalar yapılması, sürdürülebilir siyasi istişare için bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Zebari, "Sanırım iki ülke ilişkilerini tam ve doğru şekilde rayına oturtmak için sağlam temel üzerinde duruyoruz" şeklinde konuştu.
-Sorular-
Zebari, bir gazetecinin, "Suriye'de artan çatışmalar üzerine Barzani, 'gerekirse Suriye Kürtlerini korumak için müdahaleyi düşünürüz' demişti. Merkezi hükümetin bu konudaki tutumu nedir" sorusuna, "Suriye krizi bütün komşu ülkeleri etkiliyor. Özellikle Irak, Suriye ve Türkiye'deki Kürt halkı. Bu yüzden bölgesel yönetimin başkanına bunu sormanız daha iyi olur. O da diyecektir ki 'Kürtler de Suriye halkı gibi çok ciddi sıkıntılar yaşıyor.' Müdahil olması konusunda bilgim yok açıkçası" yanıtını verdi.
Zebari, Irak-Türkiye ilişkilerinde son iki yıldan bu yana durgunluğun yaşandığı ifadesine atıfla, şimdi ne değiştiğini soran bir gazeteciye, Türkiye'nin Irak'ın en büyük ekonomik ortağı olduğunu hatırlattı. Ekonomik ilişkilerin hiçbir zaman etkilenmediğini belirten Zebari, bunun iki ülke arasında ne kadar güçlü bağ olduğunu ispat ettiğini anlattı.
Hoşyar Zebari, şöyle devam etti:
"Bu ziyaretimizle, sanırım eski sayfayı kapatıp yeni bir döneme geçmiş bulunmaktayız. Yakın zamanda iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerin ve teknik heyet görüşmelerinin olacağını da göreceksiniz. Ortak yanlarımız aramızdaki sorunlardan çok çok daha fazladır.
Her ülkenin politikası farklı olabilir ama aramızdaki problemlerin hepsi çözümlenebilir niteliktedir. Resmi ve diplomasi kanallarımız açık. Medya üzerinden değil, doğrudan kendi aramızda bir mekanizma kurmayı kararlaştırdık. İki taraf da bunun ne kadar kıymetli olduğunu biliyor."
"Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Türkiye'ye ziyaret planı var mı" sorusuna karşılık Zebari, başlangıç olarak Bakan Davutoğlu'nun Bağdat'ı ziyaret edeceğini, gelecekte ise başbakan ve cumhurbaşkanı seviyesinde ziyaretler olmasını ümit ettiklerini vurguladı.
Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grup Toplantısı'nda yapılan açıklamanın Cenevre-2 Konferansına katkısının olup olmayacağının sorulması üzerine Zebari, Irak ve Türkiye'nin Cenevre-1 Konferansına katıldığını ve yapılan son açıklama üzerinde birlikte çalıştıklarını anımsattı.
Cenevre-2'nin en kısa sürede icra edilmesinin ve iki tarafı diyalog masasına oturtmanın kendileri ve Suriye'nin geleceği için çok önemli olduğunun altını çizen Zebari, şunları kaydetti:
"Biz Londra'daki gruba dahil değildik. Sayın Davutoğlu oradaydı ve bu konuyla ilgili birazdan bilgi verecek. Ama bizim görüşümüz, Suriye rejimi ve muhalefeti gelecekleriyle ilgili müzakere edeceklerse ön koşul olmaması lazım. Diğer konular kesinlikle çözülebilir ve diyalog süreci ile hepsi aşılabilir. Uluslararası camianın üzerine düşen, Suriye için bir yol haritası koymak ve bu planı nasıl hayata geçirebileceğidir.
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi buradaydı ve Davutoğlu ile verimli bir toplantı yaptılar. Biz Cenevre-2'nin her durumda yapılmasından yanayız. Suriye komşuları daha çok zarar görüyor. Bu nedenle bu ülkeler sürece aktif şekilde katılmalıdırlar. Çünkü biz bu krizden doğrudan etkileniyoruz ve bizim de bir görüşümüz var."
- Ankara