Haberler

DDK Uzmanları Zonguldak'ta

Abone Ol

DDK Uzmanları Madenlerde Meydana Gelen Kazaları İncelemek Adına Zonguldak'a Geldi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) uzmanları, madencilik sektöründe son dönemde yaşanan kazalarla ilgili başlatılan araştırma ve inceleme kapsamında Zonguldak'a geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Genel Maden İşçileri Sendikası'nı (GMİS) ziyaret eden 4 kişilik ekibin, 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın meydana geldiği maden ocağına, yeni oluşan bir göçük nedeniyle giremediği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığının talimatı doğrultusunda, madencilik sektöründe son dönemde meydana gelen ölümlü ve yaralamalı kazalarla ilgili çalışma yapan DDK uzmanlarından oluşan 4 kişilik ekip, 17 Mayıs'ta 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının meydana geldiği Zonguldak'ta incelemelerine başladı. 2 gün önce kente gelen DDK Üyesi Mehmet Ali Özkılınç başkanlığındaki ekip, önce TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ı, dün akşam saatlerinde de GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu'yu ziyaret etti.

OCAK TAHLİYE EDİLMELİYDİ

Muslu, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili DDK uzmanlarına bilgi verdi. TTK'daki tüm bölgelerde gaz izleme istasyonlarının bulunduğunu belirten Muslu, "Bu istasyonlardan ocaklardaki gaz miktarı 24 saat gözlemlenir. Metan gazı seviyesi yüzde 1'i geçtiğinde elektrikli makineler kapatılır. Gaz miktarı yüzde 2'yi geçtiğinde de işçiler tahliye edilerek ocak havalandırılır. 1993'te Kozlu'da yaşanan grizu faciasının ardından bu önlemler alındı. Karadon'da kazanın meydana geldiği galeride ise gaz miktarı yüzde 4 olarak ölçülmüştür" dedi.

TAŞERON ŞİRKETLER İŞİ BİTİREMEDİ

Kazanın, taşeron şirketin çalıştığı eksi 540 kodunda meydana geldiğini hatırlatan Muslu, TTK'nın üretim bölgeleri Kozlu, Armutçuk, Karadon ve Üzülmez Müessese Müdürlükleri'nde ihale edilen hazırlık işlerini taşeron şirketlerin yaptığını, kurumun ise bu işlerin ihale edilmesine işçi yetersizliğini gerekçe gösterdiğini belirtti. Kurumun tüm imkanlarını sunmasına rağmen taşeron şirketlerin işleri zamanında bitiremediğini vurgulayan Muslu, "Şirketlerin araç, gereç ve malzemelerini TTK karşılaması, destek sağlanmasına rağmen işlerini zamanında teslim edemediler, ek süreler istediler. Bundan dolayı üretimde aksamalar yaşandı" diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİSİ EĞİTİMSİZ

Madenciliğin riski yüksek ve ağır koşulları olduğunu, ayrı bir bilgi, deneyim, uzmanlık, ustalık gerektiren bir iş kolu olduğunu vurgulayan Muslu, "Taşeron işçisi iş güvencesinden yoksun, eğitimsiz ve hazırlıksız olarak ocaklara sokuluyor. Bu şirketler, madencilik iş kolunda deneyimsizler. Baraj inşaatları, kara yolu tüneli, belediyelerin metro inşaatlarında çalışmış olabilirler ama yerin 540 metre altında galeri açmak bu işlere hiç benzemez. Çok farklı, yüksek riskler taşıyan iştir, bir sanattır" dedi.

UZMANLARIN ÖLÜM OCAĞINA GİRİŞİNE GÖÇÜK ENGELİ

Kentte incelemelerini sürdürecek olan DDK uzmanlarının, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunacağı, facianın meydana geldiği Karadon'daki maden ocağını da gezmek istediği belirtildi. Ancak uzmanların, daha önce göçüklerden temizlenen bölgede yapılan tahkimat çalışmaları sırasında yeni bir göçük oluşması nedeniyle şu anda patlamanın olduğu yere giremediği bildirildi. TTK yetkilileri, daha önce bilirkişi heyetinin girerek inceleme yaptığı patlama yerine DDK uzmanlarının da gireceğini, ancak bunun yeni oluşan göçüğün kaldırılmasından sonra gerçekleşeceğini kaydetti. Yetkililer, "Göçüklerden temizlenen bölgede tahkimat çalışması yaparken yukarıdan yine toprak ve taş parçaları geldi. 2-3 gündür arkadaşlarımız bu göçüğü temizlemeye çalışıyor. Göçük açıldıktan sonra uzmanlar kaza yerinde de inceleme yapacak" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title