Haberler

Dededen Kalma Üç Tespih Hayatını Değiştirdi

Abone Ol

Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan ve dedesinden kalma üç tespihle koleksiyonerliğe başlayan 29 yaşındaki Ziya Demir, zaman içinde hem geniş bir koleksiyonun sahip oldu hem de geçimini tespih üretiminden sağladı.

HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan ve dedesinden kalma üç tespihle koleksiyonerliğe başlayan 29 yaşındaki Ziya Demir, zaman içinde hem geniş bir koleksiyonun sahip oldu hem de geçimini tespih üretiminden sağladı.

Evli ve bir çocuk babası Demir'in hayatı, 12 yıl önce dedesinden kalma Osmanlı dönemine ait üç tespihle değişti.

Tespihlere merak salan ve koleksiyonuna yeni parçalar ekleyen Demir, liseden sonra eğitim hayatını bırakarak tespih üretimine başladı.

Evinde ve babasına ait atölyenin bir bölümünde kuka, kehribar, Osmanlı sıkma kehribarı, damla kehribar, katalin, bağa ve agat taşını tornada şekillendirerek özenle sıralayan Demir, fiyat aralığı 100 ile 10 bin lira arasında değişen tespihlerini müşterilerine ulaştırıyor.

Demir, AA muhabirine, 17 yaşındayken dedesinden kalma tespihleri görünce koleksiyonerliğe ilgisinin başladığını anlattı.

O günden sonra hem elinden tespihi düşürmediğini hem de koleksiyonuna yeni parçalar eklediğini ifade eden Demir, önce kendisi için tespihler yapmaya başladığını, sonra siparişler aldığını, sosyal medyadan yaptığı ürün tanıtımı ile şehir ve yurt dışına da ürettiği tespihleri sattığını söyledi.

"En çok Karadeniz'den talep var"

Beş yıldır geçimini tespih satarak sağladığını belirten Demir, tespihe her yaş grubundan ilgi olduğunu, en çok talebi ise Karadeniz Bölgesinden aldığını dile getirdi.

Tespih üretiminin, el emeği, göz nuru ve sabır isteyen bir iş olduğuna işaret eden Demir, şöyle konuştu:

"Dedemden kalan 3 tespihin iplerini, uçlarını değiştirerek başladım bu işe. Kazandığım paraları, harçlıklarımı tümüyle tespihlere yatırmaya başladım. Zamanla tespih koleksiyonum büyüdü. Okulda ve dershanede herkes beni tespihçi olarak tanımaya başladı. Her gün elimde farklı bir tespihle gidiyordum. Tespihlerle çok fazla zaman geçirdiğim için babamın çok istemesine rağmen üniversiteyi okuyamadım. Yaptığım iş tamamen el işçiliği, çok emek harcıyorum. İşimi severek yaptığım için zaman ve harcadığım emeğin karşılığını da alıyorum."

Demir'in hem arkadaşı hem müşterisi olan Mehmet Karabulut da kendisinin de tespihlere merakının oluştuğunu belirterek, "Ziya güzel tespih yapıyor. Tespih insanı dinlendiriyor, stres attırıyor. Benim de 150 parçadan oluşan bir tespih koleksiyonum var." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ziya Demir Karadeniz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title