Deflasyon İhtimaline Dikkat
İzmir Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu, ekonomik durgunluk ile birlikte işsizliği de beraberinde getiren deflasyon ihtimaline karşı ülke ekonomilerinin önlemler alması gerektiğini söyledi.
İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu, 2015 yılı için küresel ekonomiler üzerindeki en büyük baskının, negatif büyüme ile ülkelerin karşısına çıkan deflasyon ihtimali ile oluştuğunu söyledi. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Amerikan dolarının Euro karşısında güçlenmesinin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Türkiye'yi de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Akçaoğlu, "Avrupa, Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı. Herkesin birbiri için alıcı veya satıcı olduğu bu sistem içinde bir ekonomide yaşanan durgunluk mutlaka diğer ülkeleri de etkiliyor" dedi. Yeni bir krizin söz konusu olmadığını ancak ülke ekonomilerinin 2000'li yılların ortalarından bu yana yaşanan krizler nedeni ile yorgun olduğunu dile getiren Doç. Dr. Akçaoğlu, "İktisadi politikaları belirleyen otoriteler büyük oranda aletlerini kullandılar ancak daha kötü şartların oluşmaması için bu tavırlarını sürdürmek zorundalar" dedi.
Enflasyon mu daha iyi deflasyon mu?
2014 yılı sonunda negatif büyüme itibariyle karşımıza çıkan istihdam yaratmadaki sıkıntılar, deflasyon kavramını yeniden hayatımıza soktu. Sokaktaki vatandaş için cebindeki paranın alım gücünü her gün düşüren enflasyon karşısında bir soluk alma olarak değerlendirilen deflasyon ise beraberinde farklı tehlikeler getiriyor. Deflasyonun yaratması olası tehlikeleri değerlendiren İzmir Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu, şu açıklamayı yaptı:
"Makro iktisadi teoriye göre, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, yüzde bir kaçlar seviyesinde bulunan enflasyonun iktisadi canlılığı artırdığı görüşü hakimdir. Dolayısıyla çok düşük seviyelerde kalmak kaydıyla enflasyon, görece işsizliği düştüğü ve ekonominin canlılığını sürdürdüğü bir dönemin habercisi olarak da algılanabilir. Deflasyon ise ekonomilerin büyümediği, işsizliğin arttığı, durgunluğun hakim olduğu bir ekonomik yapıyı çağrıştırıyor. Deflasyon, cebimizdeki paranın daha büyük getirisinin olduğu sanısını yaratsa da ilk aşamada, şunu biliyoruz ki insanların iş bulamadıkları, ekonominin hareketli olmadığı bir yapı başlangıçta iyi olanları bile dönüp vurabilecek bir riski içermektedir. Dolayısıyla deflasyon iyi bir şey değildir."
Avrupa'daki deflasyon Türkiye'yi etkileyebilir
Türkiye gibi petrol konusunda dışa bağımlı ülkeler için petrol fiyatlarındaki gerilemenin ilk etapta olumlu olarak değerlendirilmesi karşısında Amerikan dolarının Euro karşısındaki güçlenişinin en büyük ihracat pazarı Avrupa olan Türkiye için önemli bir sorun olduğuna işaret eden Akçaoğlu, herkesin birbiri için alıcı veya satıcı olduğu küresel ekonomik sistem içinde bir ekonomide yaşanan durgunluğun mutlaka diğer ülkeleri de etkilediğini söyledi. Akçaoğlu, "Türkiye için deflasyon söz konusu değil. Türkiye tam tersine enflasyonun arttığı bir dönem içinden geçecek. Temel sebebi de dolar kurundaki artış gibi görünüyor. Fakat Avrupa ekonomileri deflasyon tehdidiyle karşı karşıya ki oranın deflasyonu bizim en büyük dış pazarımızın Avrupa olması sebebiyle bizi de kuşkusuz etkileyecek" dedi.