Haberler

Değişen Dünya Düzeninde Türkiye'nin Konumu Değerlendirildi

Güncelleme:
Abone Ol

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Toplantısı kapsamında düzenlenen panelde günümüz dünyası ve Türkiye'nin konumu masaya yatırıldı.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu toplantısı kapsamında Sabancı Üniversitesi Mezunlar Derneği evsahipliğinde düzenlenen panelde "Türkiye, Avrupa ve Dünya" konusu farklı bakış açılarıyla ele alındı.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Dr. Kemal Derviş, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Jean Monnet Profesörü Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, lisanüstü öğrencisi Aybars Görgülü ve lisans öğrencisi Melis Yazıcıoğlu'nun konuşmacı olduğu panelde günümüz dünyası, değişen dengeler ve Türkiye'nin konumu masaya yatırıldı.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu toplantısı kapsamında, Sabancı Üniversitesi Mezunlar Derneği – SÜMED evsahipliğinde, 3 Ekim 2013, Perşembe günü, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki the Seed'de "Türkiye, Avrupa ve Dünya" başlıklı panel düzenlendi. Panelde; Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Dr. Kemal Derviş, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Jean Monnet Profesörü Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, lisanüstü öğrencisi Aybars Görgülü ve lisans öğrencisi Melis Yazıcıoğlu konuşmacı oldu.

"Dalgalı bir performansımız var"

Kemal Derviş konuşmasında; dış politika, ekonomi ve siyaset olmak üzere üç ana başlığa vurgu yaptı. Dış politika konusunda yepyeni bir dünya düzeni oluştuğunun altını çizen Kemal Derviş, Türkiye'nin ekonomide son 12 yılda çok iyi gelişmeler kaydettiğini söyledi. 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye'nin yüzde 9 oranındaki büyüme ile Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke olduğunu belirten Kemal Derviş, "Ama ondan sonra büyüme çok düştü. Geçen sene yüzde 2,5'ın altındaydı. Dalgalı bir performansımız var ama buna rağmen Türkiye'nin ürettiği ürünlerin kalitesi yükseldi. Birçok konuda insanları sevindiren olaylarla karşı karşıya geliyoruz" diye konuştu. Bütün eleştirilere ve noksanlara rağmen ciddi bir ilerleme olduğuna, ancak şu anda bir tıkanmayla karşı karşıya kalındığına işaret eden Derviş, bunun sadece Türkiye için geçerli bir sorun olmadığını dile getirdi.

Dünyada da ilginç gelişmeler yaşandığını, mayıs ayına kadar yükselen ülkelerin gündemde olduğunu, ondan sonra yapılan açıklamalarla bu iyimserliklerin kötümserliğe dönüştüğünü ifade eden Derviş, "Türkiye'de cari açık çok yüksek. Büyüme düşünce cari açık da düşüyor ama cari açığı az büyüyerek kapatmak ya da azaltmak sevindirici bir olgu değil. Türkiye'nin belki de en önemli yapısal sorunu bu büyümeyi hızlandırmak ama aynı zamanda cari açığı küçültmek cari açığın finansman kalitesini yükseltmek"

"Dünyada demokrasinin kalitesinde bir sorun var"

Konuşmasının üçüncü başlığı olan siyaset konusunda da konuşan Kemal Derviş, demokrasinin kalitesinde sorun olduğunu ifade ederek, bunun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, dünyada da demokrasinin kalite sorunu yaşadığını söyledi.

"Amerika'da federal hükümet kepenkleri kapatmış durumda. Çok gelişmiş bir demokraside öyle bir kutuplaşma var ki, kongreden bir bütçeyi geçiremiyorlar" diyen Derviş, bunun Amerika ve dünya için üzücü bir durum olduğunu dile getirdi.

"Amerika'daki kutuplaşma vatandaş düzeyinde Türkiye'den daha fazla"

Konuşmasında Türkiye'deki kutuplaşmaya da değinen Kemal Derviş, "Türkiye'deki kutuplaşma vatandaşlar arasında o kadar yok, Amerika'daki kutaplaşma bence vatandaş düzeyinde baktığımız zaman Türkiye'den daha fazla. Türkiye'de herkes daha hoşgörülü gibi geliyor bana. Yani 10 sene once sorun olan meseleler, vatandaşlar arasında artık mesele değil. Tabi çok önemli sorunlar da var, barış süreci gibi, Kürt kökenli vatandaşlarımızla mutlaka birlikte gelecek yüzyılı inşa etmemiz lazım" dedi.

"Avrupa'nın küçülmesi ve liberal olmayan ülkelerin büyümesiyle düzen değişecek"

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç da konuşmasında; ekonomik güç, askeri güç ve nüfus olmak üzere üç ana başlığa değinerek, 40 senede ne gibi değişiklikler olacağı konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Meltem Müftüler Baç konuşmasına, Türkiye'nin bu üç alanda dünyadaki konumuna değinerek konuşmasına başladı. Meltem Müftüler Baç "Bizim bugüne kadar alıştığımız dünya düzeninde liberal bir düzen var. Avrupa'nın küçülmesi ve liberal olmayan ülkelerin büyümesiyle düzen değişecek. Giderek istikrarsızlığa sahip bir düzen karşımıza çıkabilir" dedi.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Özgür Demirtaş konuşmasında Türkiye'yi bütçe açığı, borç oranı ve kişi başına düşen borç açılarından Güney Avrupa ülkeleri ile karşılaştırarak Türkiye'nin iyi bir durumda olduğunun altını çizdi.

Aybars Görgülü yaptığı konuşmada Türkiye'nin komşuları ile ilişkilerini ele alırken, Melis Yazıcıoğlu üniversite gençliği üzerinden Türkiye ve Avrupa ilişkilerini değerlendirdi.

Konferansa ayrıca, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker de katıldı.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu dünyanın en önemli 11 kuruluş ve üniversitelerinin CEO, üst düzey yöneticileri ve rektörlerinden oluşuyor. Kurul üyeleri:

United Kingdom Atom Enerjisi Kurumu Emeritus Başkanı Barbara Thomas Judge

Time ve Fortune tarafından dünyanın en güçlü 50 kadını arasında gösterilen, Paradigm

Johnson Paradigm Ventures Başkanı Candace Johnson

Newtonmore Advisors Limited CEO'su Cem Cesmig

GE International Başkan ve CEO Ferdinando Beccalli-Falco

Brookings Institute Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Danışmanı Dr. Kemal Derviş

Bekaert Yönetim Kurulu Başkanı Baron Paul Buysse

Nobel Ödüllü Ekonomist ve Massachusetts Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter A. Diamond

US Policy Metrics Kurucu Ortağı Senatör Phil Gramm

Deutsche Bank Denetleme Kurulu Eski Başkanı Dr. Rolf E. Breuer

The Hong Kong Politechnic Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Timothy W. Tong

Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP Ortağı Dr. Xiang Wang

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kemal Derviş Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title