Haberler

DEHA Gençlik İzcilik Kulübü Çanakkale'yi Ziyaret Etti

Güncelleme:
Abone Ol

Tokat DEHA Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcileri, Çanakkale savaşlarında 57. Piyade Alayının 99 yıl önce kullandığı yoldan "dedeciğim ben geldim" sloganıyla giderek ecdadını yâd etti.

Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) tarafından, 57. Alayın taarruz öncesinde karargah olarak kullandığı Kocadere köyü yakınlarındaki yerde düzenlenen uluslararası "Çanakkale Milli Bilinç Kampı'nda" bulunan Tokat Deha Gençlik İzcileri, 25 Nisan saat 05:00'te sabah ezanıyla birlikte kalkarak yürüyüş hazırlıklarını tamamladı.

Kınalar Yakılarak Mehter Marşıyla Uğurlandı

İzciler, kamp alanından o zamanki askerler gibi "hamur kızartması ile kırık buğday çorbası" içerek başlarında "enveriye kabalağı", sırtlarında "dedeciğim ben geldim" yazan cepkenleriyle yürüyüşe başladı.

Kamp alanından uğurlama töreninde izcilere, mehter marşı eşliğinde "kınalı Hasan" gibi saçlarına kınalar yakılarak uğurlandı.

Her İlden İzciler, Şehitliklerde Geceledi

Tokat DEHA Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcilerinin de içinde bulunduğu her ilden bir izci o gece, Bigalı köyündeki esas karargâha, yine her ilden birer izci ilk kurşunu sıkan 27. Alaydaki şehitlerin bulunduğu Balıkçı damları diye adlandırılan tepeye gitmiş, Her ilden bir izci ise 57. ve 27. Alayın beraber yattıkları şehitliğe, 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Beyin mezarı yanına giderek orada gecelemiştir.


Bakan Akif Çağatay KILIÇ Çorba Dağıttı

İzcilerin kamp yerinin hemen yanındaki tören alanında toplanan binlerce gönüllülere ise Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türk Kızılayı ile Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan çorbayı dağıttı. Ardından açık havada hazırlanan alanda hep birlikte sabah namazı kılındı. Namazın ardından izciler, askerler, üniversite, askeri liseve harpokulu öğrencilerinden oluşan yaklaşık 20.000 kişi, Bakan Kılıç ve beraberindeki Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ile birlikte, tıpkı 99 yıl önce 57'nci Alay askerlerinin yaptığı gibi saat 06.00'da şafakla birlikte yürüyüşe başlandı.

Çok Sayıda Üst Düzey Katılım

Yürüyüşe Bakan Kılıç'ın yanı sıra 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2'nci Kolordu Komutanlığı 18'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ve çok sayıda rütbeli asker de katıldı.

Yürüyüşe Büyük Destek

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye İzcilik Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından düzenlenen organizasyonda, 57. Alay yolu boyunca Çanakkale Savaşı'na katılanların kıyafetlerini giymiş askerlerin mizansenleri canlandırıldı.

Bakan Kılıç, "Çanakkale'de toplanmamızın sebebi kahraman 57'nci Alayımızın anısına yapılan yürüyüştür. Daha önce burada yaşanmış olan o birlikteliği, beraberliği tekrar bir arada hissedebilmek için bu yürüyüşü yapıyoruz" dedi.

17 kilometrelik patika, dağ, dere ve geçitlerden oluşan yürüyüş yolunu yaklaşık 8 saatte başarıyla tamamlayan Tokat DEHA Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcileri kamp programını tamamlayarak Tokat'a döndü.

DEHA Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü Başkanı Bünyamin Gürbüz yaptığı açıklamada; "2010'da kurulan bir kulüp olarak ,dar bütçemiz ve sınırlı imkanlarımızı zorlayarak 3 yıldır Tokat'ımızı temsilen Çanakkale Milli Bilinç Kampına İzcilerimizle birlikte katılıyoruz.

Bu yıl da Çanakkale'de şehit dedelerimizin yanı başında Türkiye'nin dört bir yanından gelen izci kardeşlerimizle birlikte 5 gün boyunca kamp yaptık.

İzcilerimiz ve liderlerimiz 57. Alay Şehitliğini ziyaret ederek 57. Alayın yaşamış oldukları o anların tamamını hissederek yaşamaya çalıştılar, bunda da gerçekten başarılı oldular. 57. Alayın yürüdüğü yoldan yürüyüp yattığı yerlerde yattılar. İzcilerimiz için müthiş bir manevi haz oldu. Önemli olan orada bu manevi hazzı yaşamaktı liderlerimiz ve izcilerimiz de bunu yaşadı. Gençlerimizin bu milli ve manevi duyguları yaşayabilmelerine önem veren , bunu milli bir değer olarak gören ve bu yolculuğumuzda bizden desteklerini esirgemeyen ,başta Sayın Valimiz Mustafa TAŞKESEN'e , Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sayın Cemil ÇAĞLAR'a ve personeline ve dualarıyla bizlere destek olan il müftümüz Sayın Selahattin ŞANVER 'e teşekkürlerimizi arz ediyoruz" dedi.

Ayrıca 2015 de düzenlenecek olan 100. yıl etkinliklerine ,eğer destek bulunabilirse, Çanakkale Savaşlarında şehit düşen Tokatlı 47 şehit dedeyle 47 torunu buluşturmak istediklerini belirtti.

57. Alay Kimdir?

25 Nisan 1915 tarihinde İngiliz, Fransız ve diğer düşman kuvvetlerinin yaptığı çıkarmada, düşmanların ilerlemesine ve Kocasinan tepelerinin düşman eline geçmesine aynı gün yaptığı çabuk hareket ve şiddetli taarruz ile engel olup aylar süren kahramanca muharebeler yaparak olağanüstü yiğitlik ve yararlılık gösteren, savaşa katıldığı sırada sahip olduğu 49 subay ve 3638 er/erbaşın tamamını şehit vererek de ünlenmiştir.

Yb. Hüseyin Avni Bey'in komutasında bulunan ve aynı zamanda adını dünya tarihine en kahraman alay olarak geçirmiş Türk birliğidir. İtilaf Devletleri'nin Çanakkale'de 25 Nisan 1915'te Kumkale'ye çıkardıkları ilk Anzak birliklerinin karşısına dikilen bu kahraman alay;son askeri şehit olana dek çatışmayı ve vatan toprağını müdafaayı bırakmamış; süngü hücumları ile 20.000 kişilik ANZAK (Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu) birliğine (Australian and New Zealand Army Corps) üç gün süre ile geçit vermemiştir.

Çanakkale Savaşı'nın sonradan elde edilen belgelerine göre İtilaf Devletleri'nin; kendilerine geçit vermeyen bu birliğin büyük bir tümen olduğunu zannettikleri ortaya çıkmıştır.

Bazı kaynaklara göre ise, İngiliz ve Fransız güdümündeki ANZAK birliğindeki askerlerin pek çoğunun, dünyanın öbür ucundan nereye, ne amaçla gittiğini bilmeden toplandıkları ve ne için savaştıklarını dahi bilmedikleri belirtilmiştir.

57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere mevcudunun tamamı 25 -28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştür. 57. Alay adına yaptırılan şehitlik, Gelibolu Yarımadası'nda Kanlısırt'tadır.

57. Alay'ın Sancağı ise hâlen Melbourne-Avusturalya müzesinde sergilenmekte olan sancağın tanıtım plâketinde şöyle yazmaktadır:

"Bu Alay Sancağı Gelibolu savaş alanından getirtilmiştir, ama esir edilmemiştir. Türk Ordusu'nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu Türk Alayı Sancağını selâmlamadan geçmeyin."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akif Çağatay Kılıç Çanakkale Gelibolu Tokat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title