Haberler

Demokratik Özerklik Yemininde 'Kürt' Kelimesi Yok

Güncelleme:
Abone Ol

Kürtler Rojava'da dün Demokratik Özerkliği'ni ilan ederken, seçilen yöneticilerin ettiği yemin metninde 'Kürt' ve 'Kürdistan' ifadeleri yer almadı.

Suriye'de Kürtler'in yaşadığı Rojava bölgesinde belirlenen 3 kanton yönetiminden biri olan Cizire Kanton yönetimi dün Demokratik Özerkliği'ni ilan ederken, seçilen yöneticilerin ettiği yemin metninde 'Kürt' ve 'Kürdistan' ifadelerinin bulunmaması dikkat çekti. Demokratik Özerklik ilanı, İran'da kısa süre yaşayan tarihteki ilk Kürt devleti olan Mahabat Kürt Cumhuriyeti'nin ilanı ile aynı güne denk getirildiği belirtildi.

'KÜRT' VE 'KÜRDİSTAN' İFADELERİ YER ALMADI

Suriye'nin Rojava bölgesinde üç kantonundan biri olan Cizire Kantonu, dün demokratik özerk ilan ederken, seçilen bütün bakanlar, 'Demokratik Özerk Yönetimi Kanun Yemini' etti. 1 Meclis yönetim Başkanı, 2 Başkan Yardımcısı ve 22 Bakanın ettiği yemin metninde, 'Kürt' ve 'Kürdistan' ifadelerinin yer almaması dikkat çekti. Bu durum Irak Kürt bölgesindeki medya organlarında eleştirildi. Dün ilan edilen Demokratik Özerk Yönetim Kanun metni şöyle:

"Büyük Tanrı adına yemin ediyorum ki; toplumsal sözleşmeye ve onun kanunlarına saygı duyacağım. Özgürlüğü ve halkın çıkarlarını savunacağım. Demokratik Özerk Yönetimi bölge güvenliğini, özgürlüğünü ve özsavunma hakkını savunacağım. Demokratik ulusa olan inancımla, toplumsal hukuku uygulamak için mücadele edeceğim."

İLK KÜRT CUMHURİYETİN İLAN EDİLDİĞİ GÜN ÖZERK YÖNETİM İLAN EDİLDİ

Rojava bölgesindeki Cizire Kanton yönetimi dün Demokratik özerk yönetimini alan ederken, ilan günün tarihte İran'da kurulan ilk Kürt Cumhuriyetinin kuruluş yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti. 22 Ocak 1946'da İran'daki Mahabat Kürt Cumhuriyet kuruluşunu ilan etmişti. Devlet Başkanlığı'nı Qazi Muhammed'in yaptığı Mahabad Kürt Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasına rağmen 17 Aralık'ta İran ordusu tarafından işgal edilmesi nedeniyle 11 ay varlığını sürdürebilmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mahabat Kürt Cumhuriyeti Suriye Rojava İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (31)

savaş soyluxcucex@hotmail.com:

ırak tan aldırlar,suriyeden aldılar sıra kime geldi acaba.ama o düşündükleri olmayacak.akp ye hayırlı olsun. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

Yanıtla4723
muhi56muhittin56@hotmail.com:

aldılar nalamsız bir kelime... zaten onlarındı daha mantıklı ve anlamlı

00
SERHAT 40raco7240@hotmail.com:

SEN NE MUTLU TÜRKÜM DİYOSUNDA BEN NE MUTLU TÜRKÜM DEYİNCE Bİ YERİNE Mİ BATIYOR?BİZ IRAKTA ,SURİYE DE ANADOLUNUN MEZOPOTAMYASINDA 8000 YILDIR VARIZ.............KİMSEDEN ALMADIK BİZİM OLANLARI ALDIK ........

00
reber30adnan_efkar@hotmail.com:

yavaş yavaş oda olacak inşallah herkes hakettiğini alacak bir gün allahın izniyle

00
savaş soyluxcucex@hotmail.com:

fırtına Tarihte araştırma yapmışsın ama herhalde güneş gözlüklerini çıkartmayı unutmuşsun.iç savaşı yapan senin gibi başkalarına hizmet etmeyi amaçlayan kişilerdir.ben bu vatana bu Bayrağa hizmet ederim.çok merak etttim sen kimin torunusun::)

00
YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİyakup_dilsiz_73@h:

Özerklik türkiyede ilan edilse ancak bu kadar skandal tepki doğurabilirdi.. Bakın türkler demiyorum ırkçılar rahatsız oluyorlarsa olsunlar artık kürtler yalanların, samimiyetsizliğin, kalleşliğin farkında eğer gerçek eşitlik-kardeşlik olmazsa türkiyeninde sonu böyle olacak!!

Yanıtla830
alpahmetrastan@hotmail.de:

türkiyedede ayaklanmalarını dört gözle bekliyorum insallah ayaklanırlarda onlardan kurtuluruz :)

Yanıtla2310
savaş soyluxcucex@hotmail.com:

inşallah o gün yakındır.ayaklanma olurda, Vatanı Hainlerden , yediği ekmeğe tükürenlerden bütün pisliklerden temizleriz.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

00
Sariyapraklim@boyraz.ch:

Sonuna kadar Destekliyorum. Essat yönetimi yada Bazi arap diktatorlar.kürtleri kendi malli gibi gördüler,ve Kürtlere kimlik bile vermiyorlardi. Zülm Eden Zülm görecektir. Allahin bir Adaleti var.

Yanıtla525
VATANDAŞturan35@hotmail.com:

HAK HAKTIR ARKADAŞLAR KİM VE NE OLURSA OLSUN

Yanıtla326
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title