Deniz Feneri Sanıklarının "Mallarına El Koyma" Kararı Kalktı
Deniz Feneri davasında Zahit Akman'ın da aralarında bulunduğu 18 kişi hakkındaki "mal varlıklarına el koyma" kararı kaldırıldı.
Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma sonucunda 20 sanık hakkında açılan davada, aralarında Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ın da bulunduğu 14 sanık ile 4 şüphelinin mal varlıkları üzerindeki tedbir kararı kaldırıldı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hakkı Sadal, Gökhan Gürbüz, İzzet Kurum, Ömer Zahit Karaman, Mehmet Gürhan, İsmail Karahan ve Mehmet Sıddık Balıkçı ile avukatları katıldı.
İFLAS MÜDÜRLÜĞÜ DAVAYA KATILMAK İSTEDİ
Duruşmada söz alan Deniz Feneri Derneği Almanya İflas Müdürlüğü'nün avukatı Mehmet Doğan, suçtan zarar görme ihtimalini dikkate alarak, davaya katılma talebinde bulundu.
MAHKEME TÜZEL KİŞİLİĞİN KATILIMINI KABUL ETTİ
Sanıklar ve avukatlar ise söz alarak, katılma talebinin reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, Deniz Feneri Derneği e.V ana davasında iflas yöneticisi olarak tayin edilen avukat Götz Leautenbach'in, Doğan ve Koyuncu avukatlık ortaklığını vekil tayin etmesi nedeniyle suçtan zarar görme ihtimalinin bulunması ihtimaline karşı tüzel kişiliğin davaya katılma talebini kabul etti.
EL KOYMA KARARININ KALDIRILMASI İSTENDİ
Celse arası sanıklar Zahid Akman, Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Harun Kapıyoldaş haklarında malvarlıkları değerleri üzerindeki el koyma kararlarının kaldırılmasını istedi.
Bir kısım sanıklar avukatı Ersan Şen, müvekkileri hakkındaki mal varlıkları üzerine konan el koyma kararlarının kaldırılmasını talep ederek, sanıklar Muzaffer Şafak ve Harun Kapıyoldaş hakkındaki adli kontrol tedbiri kararının da kaldırılması talep etti.
Bir kısım sanık avukatı Yusuf Atalay, dava dosyasında bir kısım şüpheliler hakkında takipsizlik kararını verildiğini hatırlatarak, bu kişilerin malvarlıkları üzerindeki tedbir kararının resen kaldırılmasını istedi.
CUMHURİYET SAVCISININ TALEBİ
Cumhuriyet Savcısı İbrahim Kayapınar, mal varlıkları üzerindeki tedbir kararının kaldırılmasına ilişkin talebin eksik hususlar tamamlandıktan sonra, bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma sırasında alınan tedbir kararının ise kendileri başvurduklarında değerlendirilmesini talep etti.
MAHKEME KARARINI VERDİ
Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın sanıklarından Zahid Akman, Zekeriya Karaman, Firdevsi Ermiş, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, Mehmet Gürhan, Harun Kapıyoldaş, Seyyar Kutun, Hakkı Sadal, İzzet Kurum, Gökhan Gürbüz, Bedreddin Bülent Bilgin, Mehmet Taşkan ve Ahmet Çoşar'ın haklarındaki mal varlıkları üzerindeki tedbirlerinin kaldırılmasına hükmetti. Heyet ayrıca, soruşturma kapsamında tedbir kararı alınan ancak hakkında takipsizlik kararı verilen 4 şüpheli hakkında tedbiri de kaldırdı.
Duruşma, eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 20 sanığa "özel belgede sahtecilik", "kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlamaları yöneltildi, 25 şüpheli hakkında ise "ek takipsizlik kararı" verildi.
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, suçlama konusu eylemlere ilişkin yargılama yerinin İstanbul olduğu gerekçesiyle İstanbul'a gönderildi.
Dosyaya bakmakla görevlendirilen İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi de Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nin "yetkisizlik" kararını yerinde bularak, davanın kendi mahkemelerinde görülmesine karar verdi.