Denizcilik ve Kabotaj Bayramı -
Çanakkale Liman Başkanı Barış Birdane, kıyı tesisleri deniz ticareti ve turizmi için ne kadar önemliyse, bu tesislerin planlı ve düzenli yapılmasının da sahil şeridinin ekolojisinin korunması ve dokusunun bozulmaması için önemli olduğunu söyledi.
Çanakkale Liman Başkanı Barış Birdane, kıyı tesisleri deniz ticareti ve turizmi için ne kadar önemliyse, bu tesislerin planlı ve düzenli yapılmasının da sahil şeridinin ekolojisinin korunması ve dokusunun bozulmaması için önemli olduğunu söyledi.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Çanakkale Liman Başkanı Birdane, törende yaptığı konuşmada, Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında yapılacak her türlü ticari faaliyetin gerçekleştirilmesinin Türk bayraklı gemilerle ve Türk vatandaşlarınca gerçekleştirileceği, denizlerin yarattığı ekonomik kazanımlardan Türk ulusunun yararlanacağının hüküm altına alındığını söyledi.
Denizlerden yararlanmanın, gemilere hizmet verecek kıyı tesislerinden bağımsız düşünülemeyeceğine işaret eden Birdane, şöyle konuştu:
"Kıyı tesislerimiz olan limanlar, iskeleler, balıkçı barınakları, yat limanları ve ahşap iskeleler gibi yapılar deniz ticaretimiz ile deniz turizmi için ne kadar önemliyse, bu tür tesislerin planlı ve düzenli olarak yapılması da sahil şeridimizin ekolojisinin korunması, dokusunun bozulmaması için önemlidir. Kıyı tesisi tanımı hiçbir şekilde, deniz canlıları ve çevrenin zarar göreceği şekilde plansız betonlaşma, doldurma ve denizi kirletme özgürlüğü anlamına gelmez."
Birdane, özellikle turistik bölgelerde, her tesisin önüne bir ahşap iskele yapılması ve bu tesis sahiplerin iskeleleri yalnızca kendilerine ait görüp, vatandaşın kullanmasını engellemelerinin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Denizlerimizi ve kıyılarımızı halk olarak sahiplenmeli, korumalı ve temiz tutmalıyız. Bugün su sporları yaptığımız, Saros Körfezi'nde, Çanakkale Boğazı'nda ve tüm denizlerimizde bizden sonraki nesiller de su sporları yapabilmelidir. Onlara bizim bulduğumuzdan daha temiz bir deniz bırakmak ulus olarak ülkümüz olmalıdır" diye konuştu.
Törenin ardından, Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay ile Liman Başkanı Birdane, GESTAŞ AŞ'ye ait feribotla Çanakkale Boğazı'na açılıp, "deniz şehitleri" adına denize çelenk bıraktı.
Bu sırada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler ile sahil güvenlik ve polis botlarıyla gösteri yapıldı.
Muhabir: Mehmet Bayer
Yayınlayan: Doğan Sarıtaş