Denizli Ekonomisi Kabuk Değiştiriyor
Denizli'de tekstil ve konfeksiyon sektörü ekonomideki ağırlığını sürdürürken, 2001 krizinden sonra sanayici ve yatırımcılar, farklı alanlara yöneldi.
Denizli'de tekstil ve konfeksiyon sektörü ekonomideki ağırlığını sürdürürken, 2001 krizinden sonra sanayici ve yatırımcılar, farklı alanlara yöneldi. Tekstil ardından en fazla ilgi gösterilen mermer ve traverten sektörü lokomotifin ilk vagonu olurken, jeotermal enerji potansiyeliyle organize seracılık gelişmeye başladı. Son yıllarda enerjiye yapılan yatırımlarla kent ekonomisi kabuk değiştiriyor.
Dünyada 2001 krizi ardından tekstile alternatif sektör arayan işadamları ve yatırımcılar mermer sektörüne yöneldi. Dünyanın mermer rezervinin yüzde 40'ına sahip Türkiye'nin rezervinin yarısına sahip Denizli'de firmalar ardı ardına mermer ocakları açıp işletmeye başladı. Sektörde yıllardır faaliyet gösteren firmalar da büyüyerek ihracat rakamlarını artırırken, Jean Claude Van Damme, Versace, Gloria Estefan gibi ünlüler ile Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel de evlerini Denizli mermeriyle döşetti. Mermer blok ve plak mermerin yanı sıra son dönemde atık mermerlerden mozaik üretiminin de geliştiği sektör kentin tekstilin ardından en büyük sektörü olmayı başardı.
TRAVERTEN TESCİLLENDİ
Sektörün büyümesi üzerine Denizli Ticaret Odası harekete geçerek 3 yıllık çalışma sonunda Denizli traverteninin Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Denizli Traverteni Meşe' adıyla coğrafi işaret belgesiyle tescillenmesini sağladı. Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli'de mermer ve traverten sektörünün tekstilden sonra yatırım ve istihdam yönünden ikinci önemli sektör konumunda olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Mermer sektörümüz, Denizli ekonomisi için ciddi bir istihdam kaynağıdır. Ocak, fabrika ve atölyelerde 160'ı mühendis olmak üzere toplam 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanmakta. Ülkemizin mermer ihracatı 2 milyar dolar, bunun 268 milyon doları Denizli'den yapılıyor. Bu rakam Denizli ihracatının yaklaşık yüzde 10'una, ülke mermer ihracatının ise yüzde 14'üne tekabül etmekte. Oda olarak 3 yıllık çalışma sonucu traverten adıyla bilinen bu doğal taşa, Denizli Traverteni tescili aldık. Bu tescilin Denizli'de son 10 yılda hızla gelişen sektörün kaliteli ve markalı üretime geçmesinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum."
ORGANİZE SERACILIKTA HIZLI GELİŞİM
Mermerin yanı sıra kentin gelişen sektörlerinden biri de organize seracılık oldu. Sarayköy Kızıldere ve Gölemezli Bölgesi'ndeki zengin jeotermal kaynakların bulunması son yıllarda jeotermal seracılık alanına yatırımların artmasına neden oldu. Denizli Valiliği'nin girişimleriyle Organize Sera Bölgesi oluşturma çalışmaları başlatıldı. Organize Sera Bölgesi'nin tamamlanma çalışmaları devam ederken bölgede 600 dekar alanda 25 firma ve girişimci üretim yapmaya başladı. Jeotermal ısıtmalı seralarda modern teknolojiler kullanılıyor. Denizli İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, modern seralar için toplam 60 milyon liralık yatırım yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Bu seraların 400 dekarında topraksız kültür olarak adlandırılan cocopit, perlit veya kaya yünü ortamlarında üretim yapılıyor. 2011-12 üretim sezonunda Sarayköy İlçesi'ndeki bir serada su kültürü tekniğinde üretim yapılmaya başlandı."
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, Denizli'nin jeotermal seracılık konusunda çok avantajlı olduğunu ifade ederek, "Seraya yatırım yapan 25 firmamız var, 600 dönümlük arazide bunu gerçekleştiriyorlar. Hepsi ihracat yapıyor. İlimizin iklimi, seracılığa Hollanda ve Antalya'dan daha uygun. Antalya'da soğutmak için, Hollanda'da ise güneş enerjisi için maliyetler yüzde 30 daha fazla. Denizli'de jeotermal sera kurulabilecek daha 9 bin dönümlük arazi bulunuyor" diye konuştu.
ENERJİDE DEV YATIRIMLAR
Kentte son yıllarda en çok dikkat çeken yatırımlar ise enerji yatırımları oldu. Alman RWE Grup'un Turcas'la Kaklık'ta inşaatını sürdürdüğü doğalgaz çevrim santrali Denizli'ye bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırım olarak dikkati çekiyor. Bu yılın sonunda üretime başlayacak olan santral 775 megavat kurulu güve sahip olacak ve Türkiye'nin enerji üretiminin yüzde 2'sini karşılayacak. Santralin maliyeti ise 500 milyon euro. Enerjide bir başka önemli yatırım ise Zorlu Enerji Grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali Sarayköy Kızıldere'de 77 dekar alana kurulacak. 230 milyon dolar yatırım miktarı ile hayata geçecek olan yeni santral, yılda 575 milyon kwh üretim kapasitesine sahip olacak. Kızıldere Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde kuracak santralin arazisinin Zorlu Enerji'ye tahsisi, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu'nun katılımı ile yapıldı. Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Doğal'ın, 245 derece sıcaklığı barındıran Kızıldere jeotermal sahasında 2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı 15 megavat kurulu güçte bir jeotermal santrali daha bulunuyor. Zorlu Doğal, mevcut ve yeni kuracağı santral ile bölgede yaygın olan seraların buhar ve ısınma ihtiyacını karşılayarak seracılığın güçlenmesine destek olacak.
ONB(İÖ/İD) - Denizli