Denizli'de Kirazı Yağmur Vurdu
Denizli'nin Honaz ilçesinde üretilen kiraz, Haziran ayında yağan yağmurdan zarar gördü.
Kirazı yağmur vurdu
DENİZLİ'nin Honaz İlçesi'nde üretilen kiraz, Haziran ayında yağan yağmurdan zarar gördü. Üreticiler yağmur nedeniyle kirazın çatladığını, ihracatçı firmaların fiyat kırdığını, rekoltenin de yüzde 40 seviyesine düştüğünü söyledi.
Honaz'daki 17 bin 600 dekarlık kiraz bahçelerinde yılda yaklaşık 13- 14 bin ton kiraz üretimi yapılıyor. Honaz kirazının yüzde 90'ı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ihracata gidiyor. Hasadı 10 gün önce başlayan Honaz kirazının kilosu ihracatçı firmalar tarafından 10 TL'den alınmaya başlandı. Ancak aniden bastıran Haziran yağmurları, kiraz üreticilerine büyük darbe vurdu. Hala kiraz hasadının devam ettiğini ve 10 güne kadar hasadın biteceğini söyleyen Honaz'ın Menteşe Mahallesi'nden üretici Yusuf Uysal şunları söyledi: "Kiraz alımı 10 TL'den başladı. Şu anda 4- 5 TL'ye kadar düştü. Haziran ayı girdikten sonra hemen hergün bölgeye yağış düştü. Yağmur, kirazlarda çatlamaya neden oldu. İhracatçı firmalar da bir anda yüzde 50 oranında fiyat kırdı. TARSİM, yağmur yağışını afet kapsamına almadığı için zararımız sigorta tarafından karşılanmıyor. Sadece kiraz üreticileri değil, ülke ihracatı da büyük zarar gördü. Hasat ettiğimiz kirazın çoğunluğunu iç piyasaya kilogramını 40- 50 kuruştan vermek zorunda kaldık. Yağmurdan zarar görmemiş kiraz da 4- 5 TL'den satılıyor."
GEÇEN YIL DA FIRTINA VURMUŞTU
Yusuf Uysal, seçimden önce siyasetçilerin afetten etkilenen tarım ürünlerindeki zararın giderileceği sözünü verdiğini, ancak şu anda kimsenin sorunlarıyla ilgilenmediğini sözlerine ekledi. Honaz'daki diğer kiraz üreticileri de, Haziran yağışları nedeniyle Honaz'da 4- 5 bin ton kirazın heba olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl da fırtına ve yağışlar nedeniyle Honaz'da kiraz rekoltesi düşük kalmış, 8 bin ton civarında üretim yapılmıştı. Üreticiler bu yıl, 8 bin tonun altını görebileceklerinden endişe ediyor.