Depreme Karşı Yeni Önlemler Geliyor
AFAD'ın koordinasyonunda yürütülen çalışmayla, deprem yönetmeliği, günün koşulları ve yaşanan depremlerden çıkarılan dersler de dikkate alınarak güncelleniyor Yönetmelikle, özellikle kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak kamu binalarına, deprem anında yapının çoğunlukla esneyerek az hasar görmesini sağlayan, depremin etkisini azaltan sismik izolasyon şartı getirilmesi planlanıyor Özellikle kırsal bölgelerde, can ve mal kaybını önlemek amacıyla depreme dayanıklı ahşap binaların özendirilmesi öngörülüyor
ESRA ALTINMAKAS - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda çalışmaları yürütülen yeni deprem yönetmeliğiyle, özellikle kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak kamu binalarına, deprem anında yapının çoğunlukla esneyerek az hasar görmesini sağlayan sismik izolasyon şartı getirilecek.
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AA muhabirine, mevcut deprem yönetmeliğinin günün ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.
Bu çerçevede 2012-2023 Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nda yer alan deprem yönetmeliğini güncelleme çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Nurlu, haziranda yapılan çalıştayda, yaklaşık 300 bilim adamı ve sivil toplum kuruluşuyla görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Nurlu, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda oluşturulan 100 kişilik uzman ekibin yönetmelik çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
-Kritik tesisler depremden izole edilecek
Yönetmeliğin, günün koşulları ve yaşanan depremlerden çıkarılan dersler de dikkate alınarak güncelleneceğini ifade eden Nurlu, deprem zararlarının azaltılmasında önemli bir faktör olan sismik izolasyonun Türkiye'de giderek yaygınlaştığını ancak bu konudaki teknik mevzuatların yeterli olmadığını bildirdi.
Deprem yönetmeliğinde sismik izolasyon konusunda henüz bir bölüm bulunmadığını ifade eden Nurlu, bu ihtiyacın giderilmesini sağlayacaklarını belirtti.
Sismik izolasyonun, yapısal ve yapısal olmayan unsurların daha az hasar görmesini sağladığını, yapının sadece sağa sola kontrollü şekilde salınımıyla deprem zararını azaltabildiğini anlatan Nurlu, yönetmelikle, özellikle kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak kamu binalarına sismik izolasyon getirilmesinin planlandığını söyledi.
Nurlu, sismik izolasyon yöntemlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunların önüne geçilmesinin hedeflendiğini de kaydetti.
-Yüksek katlı binalara "deprem" ayarı
Türkiye'de yüksek katlı binalarla ilgili yönetmeliğin de bulunmadığına işaret eden Nurlu, "Deprem yönetmeliğimizde verilen hesap kuralları, belirli bir kata kadar yükseklikteki binaların tasarımına cevap veriyor. Ancak günümüzde 50, 60 katlı çok sayıda bina yapılıyor. Bu tür yüksek katlı binaları da yönetmelik kapsamına alıyoruz" diye konuştu.
-Kırsalda ahşap yapılar özendirilecek
İyi tasarlanmış ahşap yapıların, daha hafif olmaları nedeniyle geleneksel yapı türlerine göre depremde daha az hasar görebildiğini vurgulayan Nurlu, yönetmelikle, özellikle kırsal bölgelerde can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla ahşap yapıların özendirilmesinin amaçlandığını bildirdi.
Nurlu, öte yandan, yönetmeliğe yapılacak eklemelerle, yapı sektöründe ahşabın da hak ettiği yeri almasına katkı sağlanacağını ifade etti.
Yönetmelikle, güçlendirme çalışmalarına ilişkin daha pratik hesap kurallarının ve uygulamaların da ortaya konulacağını belirten Nurlu, gelecek yıl yaklaşık bin kişiden oluşan büyük bir çalıştay düzenlenerek çalışmaların sonucunun açıklanacağını sözlerine ekledi. - Ankara