Haberler

Derik'te, "Uçan Mecito" Anısına Yamaç Paraşütü Uçuşu

Abone Ol

Derik İlçesi'nde; 1940'lı yıllarda, ilçe merkezinin çevresindeki yüksek tepelere çıkarak, naylon ve plastikten yaptığı kanatlarla uçmaya çalışan ancak her seferinde yere çakılarak yaralanan, Uçan Mecito lakaplı Abdulmecit Tiken anısına, yamaş paraşütü uçuşları gerçekleştirildi.

Derik İlçesi'nde; 1940'lı yıllarda, ilçe merkezinin çevresindeki yüksek tepelere çıkarak, naylon ve plastikten yaptığı kanatlarla uçmaya çalışan ancak her seferinde yere çakılarak yaralanan, Uçan Mecito lakaplı Abdulmecit Tiken anısına, yamaş paraşütü uçuşları gerçekleştirildi. Ankara Türk Hava Kurumu tarafından görevlendirilen, Erzincan Havacılık Okulu eğitimcileri, farklı tepelerden gerçekleştirdiği uçuşları, ilçe halkı meraklı ve şaşkınlıkla izledi.

İlçe halkının sık sık Uçan Mecito'nun uçuş hikayelerini anlattığı kaymakam Ahmet Demirci'nin talebi üzerine Türk Hava Kurumu yetkilileri, yamaç paraşütünün yapılıp yapılamayacağını tespit etmek üzere Erzurum Havacılık Okulu'nda görevli 2 eğitimciyi Derik'e gönderdi. Derik'e gelen yamaç paraşütü eğitimcileri, 44 yaşındayken uçmaya çalışan Abdulmecit Tiken'in hikayelerini daha önce de duyduklarını belirterek, Derik İlçesi'nin yamaç paraşütüne uygun bir coğrafyada yeraldığını söyledi.Erzincan Havacılık Okulu uzman eğitimcisi Sedat Çakırca, bin 185 metre yüksekliğindeki Gavur Fırını ve bin 145 metre yükseklikteki Kraliçe Tahtı tepelerinden olmak üzere 2 farklı uçuş gerkçeleştirdiğini belirterek, "Türk Hava Kurumu tarafından, kaymakam beyin talebi üzerine görevlendirdik. Burada yaptığımız uçuş sonrası, Derik'in yamaç paraşütü için çok uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu tespit ettik. Hazırlayacağımız raporları Türk Hava Kurumu merkezine göndereceğiz. Umarım burada da gerekil altyapı hazırlanır ve burada yamaç paraşütü sporu gelişir" dedi.

Uçam Mecito lakaplı Abdulmecit Tiken'in oğlu Abdurrezak Saatçoğlu, o dönemde babasının her türlü araç ve gereç tamiri yaptığını belirterek, "Ben 6-7 yaşlarındaydım o dönemler. Hatırlıyorum, babam aslında her türlü araç ve gereci tamir ederdi. Saat, değirmen çarkları, tabanca ve her türlü silah ile çeşitli saatleri tamir ederdi. Ama tüm bunların yanında sürekli bir arayış içerisindeydi. Yeni yeni şeyler yapardı. Kimsenin aklında yokken babamın bir gün yaptığı naylon kanatlarla bu tepelerden uçmaya çalıştığını hatırlıyorum. Her seferinde yere çakılıp ağır yaralanmasına rağmen bir kaç kez uçmayı denedi. Yani o dönemde paraşütü keşfetmiş yada etmeye çalışıyordu. Şimdi babamın anısına böyle bir organizsyon yapılması beni duygulandırdı. Paraşütçü havada uçarken, ben babamı hatırlayarak ağladım. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Paraşütle uçuş yapılacağının duyulması üzerine, ilçe halkı uçuşların yapılacağı bölgeye akın etti. Rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören 10 yaşındaki Jiyan Göngörür, kolunda serumla uçuşları izlemek üzere geldiği alana gelerek, "Paraşütle uçuş yapılacağını duyunca babamı beni getirmesini söyledim. O da beni getirdi. İlk kez uçan birini gördüm, çok mutlu oldum" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzincan Derik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title