Dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılması
Erzurum'da, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla düzenlenen Özel Dershaneler ve Etüt Eğitim Merkezleri İstişare Toplantısı'na siyah kurdele takarak katılan Doğu Anadolu Bölgesi...
Erzurum'da, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla düzenlenen Özel Dershaneler ve Etüt Eğitim Merkezleri İstişare Toplantısı'na siyah kurdele takarak katılan Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı dershane temsilcileri, konuşmacıları bir süre dinledikten sonra salonu terk etti.
Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen "Özel Dershaneler ve Etüt Eğitim Merkezleri İstişare Toplantısı"na, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, Özel Okullar Genel Müdürü Mehmet Küçük ve 13 ilden gelen özel dershane ve özel eğitim merkezi temsilcileri katıldı.
Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, uzun yıllardır tartışması devam eden ancak belli bir süreçle tartışmaların daha da yoğunlaştığı önemli bir konuyla ilgili görüşler almak, istişare etmek, görüş ve önerileri almak için Erzurum'da olduklarını söyledi.
Konuşarak, birçok konuyu halledebileceklerini belirten Yılmaz, "Konuşarak birbirimize olan saygımızı ifade edebileceğimiz, nezaketimizi ifade edebileceğimiz bir topluluk yalnızca insana aittir. İnsanlar yalnızca bunu yapabilir. Düşünür, konuşur, konuştuğunu ifade eder. Bu en zor olan zamanlarda bile böyledir. O yüzden biz sizleri dinlemek, bu açıklamayı yaptıktan sonra konuyla ilgili görüşlerini almak için buradayız. 'Zaten karar verilmiş' gibi yaklaşımlarla bir yere varılmaz" diye konuştu.
Karar verme sürecinde kendilerinin olmadığını ve bu sürecin siyasi olduğunu, hükümetle ilgili olduğunu anlatan Yılmaz, "Farklı görüşleri ifade edelim. Yalnızca kapanma, kapanmama veya dönüşüm, dönüşüm olmama gibi bir yöne takılı kalırsak bunun bir yararı olmaz. Biz burada daha farklı, eğitimcilere yakışır, toplantı sonunda bu görüşleri almak istiyoruz. Çok samimiyiz, elimizden gelen gayreti bu yönde gösteriyoruz" dedi.
Dershanelerin dönüşümüyle ilgili bir süreç olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bundan en yararlı çıkabilmek için mağduriyet yaşanmaması için ne gerekiyor sizin açınızdan, ne olması gerekiyor, eğer biz bunları sizden duyabilirsek çok daha yararlı olur. Yoksa dediğim gibi birbirimizi biliyoruz, bilmemiz gerekiyor. Bu anlamda sizlerden destek ve katkı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
- Özel Okullar Genel Müdürü Küçük
Özel Okullar Genel Müdürü Küçük de geçen yıl dönüşmeyle ilgili bilgiler topladıklarını belirterek, bugün çok başarılı olan özel üniversitelere, vakıf üniversitelere hatta özel okullara bakıldığında çoğunun dershanecilikle başladığını ve bir süre sonra kendiliğinden dönüştüğünü söyledi.
Şu anda yapılmak istenenin böyle bir dönüşüm olmadığına dikkati çeken Küçük, şöyle devam etti:
"Siz eğer dönüşebilseydiniz zaten dönüşecektiniz. Dönüşemediğiniz için devlet desteğiyle beraber bu dönüşmenin sağlanması düşünülüyor. Yani siz dershaneden özel okula dönün derken 'sadece dershane tabelasını indirin, özel okul tabelası takın' diye bir yaklaşım içerisinde değiliz. Fiziki mekan anlamında önemli sıkıntınız olduğunu biliyoruz. Dershanelerin büyük bir kısmı özel okul şartlarını taşımıyor. Sayın bakanımız ifade etti, yüzde 20 civarında dershanemiz ancak dönme kapasitesine sahip. Geçen yıl aldığımız bilgilerde bunlar net var. Üç kriter vardır, dershaneyle özel okullar arasında farklı olan. Bahçe kriteridir, bir tanesi 100 metre mesafe kriteridir. Müstakil olma durumu vardır. Yani özel okul müstakil olmak zorundadır ancak dershanede bu şart yoktu."
İkna etmek için değil, dinlemek için geldiklerini vurgulayan Küçük, ara formül bulunması için görüşmelerin devam ettiğini ve devletin öğrenci başına yardım etme durumunun olduğunu ifade etti.
- "40 yaş üstü öğretmenler yeniden eğitime kazandırılsın"
Konuşmaların ardından, dershane temsilcilerine söz hakkı verildi. Kars'tan bir dershanenin müdürü Yakup Yıldırım, çalışanların mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek, 20 yıldır bütün geleceklerini bu işe yatırdıklarını ileri sürdü.
Bütün hayatlarını, ailesinin geçimlerini dershaneye yatırdıklarını anlatan Yıldırım, "Benim talebim 40 yaş üstü öğretmenlerin yeniden eğitime kazandırılmasıdır. Son altı ayda adeta dershaneler potansiyel suç yeri gibi görülmüş, sanki orada eğitim değil de bir sömürü düzenlenmiştir. Çalışanlar çok geniş bir aile" diye konuştu.
Erzurum Palandöken Dershaneler Birliği (PALDER) Başkanı Birol Turgut da sonuçlanmış bir hadisenin faydalı olacağı kanaatinde olmadığını belirterek, "Biz dershanelerin dönüştürülmesi değil, kapanması olarak görüyoruz. Siyasetin karar verdiği noktada, bürokratın söz hakkı olmadığını biliyoruz. Kusura bakmayın çok da konu mankeni olmak istemiyoruz. Size saygılarımızı sunarak, salonu terk etmek istiyoruz" dedi.
Bunun üzerine, salondaki bazı özel dershane ve özel eğitim merkezi temsilcileri, salonu terk etti.
Salondan çıkan grup adına basın açıklaması yapan PALDER Başkanı Birol, dershaneler üzerinden siyasal tartışmaların yapılmasının, eğitimle ve konunun paydaşları dışındakilerin eğitimi ve dershaneciliği tartışmasının, sektör çalışanlarını ve eğitimcileri ziyadesiyle üzdüğünü söyledi.
Düşük ücretlerle verdikleri hizmetle eğitimde fırsat eşitliği sağladıkları için devletten teşekkür beklediklerini dile getiren Turgut, "Dershanelerin kapanma sürecinde bizler doğuda devlet büyüklerinden teşekkür beklerken, dershanecileri, öğretmenlerimizi halkın nazarında itibarsızlaştıran dil, hepimizi derinden yaralamıştır" dedi.
Bu arada, salonu terk eden grubun, siyah kurdele taktıkları görüldü.
Görnütü dökümü:
1- Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinden görüntü
2- Toplantı salonundan görüntü
3- Detaylar
4- Konuşmalar
5- Bazı dersane sahiplerinin salondan ayrılması
6- Toplantı çıkışından toplantı
7- Detay